Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Yönetmeliğinde Değişiklik
Kültür ve Turizm Bakanlığı, “Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”i Resmi Gazete’de yayımladı. Bu değişiklikler, konutların turizm amaçlı kiralanmasına dair önemli düzenlemeleri içermektedir.
Yönetmeliğin 5. maddesinin ikinci fıkrasının (d) bendine aşağıdaki alt bent eklenmiştir:
- Yüksek nitelikli konutlar ile devre mülk hakkı kurulan konutlar.
Ayrıca, aynı maddeye dördüncü fıkradan sonra aşağıdaki fıkra eklenmiş ve diğer fıkralar buna göre düzenlenmiştir:
- 3) 23/6/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca, tapu kütüğünün beyanlar hanesine eklenen devre mülk sözleşmesi doğrultusunda devre mülk hakkı kurulan dairelerin turizm amaçlı kısa süreli izin belgesi işlemlerinde; 634 sayılı Kanunun 61. maddesine göre tapuda devre mülk hakkı kurulan her yapı veya bağımsız bölüm için ortak maliklerin, kendi aralarından veya kat malikleri kuruluna temsilci olarak seçtikleri kişiler vasıtasıyla alınan kat malikleri kurulu/ortak malikler kararının noter onaylı örneği gerekmektedir.
Devre mülk hakkı kurulan konutların turizm amaçlı kısa süreli kiralanması durumunda, izin belgesi kat malikleri kurulunca (müstakil yapılarda ortak malikler tarafından) yetkilendirilmiş yönetim şirketi adına düzenlenmektedir. Bu kapsamda, devre mülk hakkı kurulan taşınmazların belgelendirilmesinde yüksek nitelikli konut niteliklerinin aranması gerekmektedir. Bu fıkra kapsamında yapılan başvurularda ayrıca aşağıdaki bilgi ve belgeler sunulmalıdır:
- a) Devre mülk veya yönetim sözleşmesi.
- b) İmar durum belgesi örneği, parselin turizm kullanımına ayrıldığının tespiti halinde varsa müktesep hakkın tespiti için Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nin 54. maddesinin dokuzuncu fıkrası kapsamında ilgili belediyeden alınacak yazı.
- c) Kat malikleri kurulunca/ortak maliklerce alınan, konutun turizm amaçlı kısa süreli kiralamaya izin verildiğine ve bu konuda yönetim şirketinin yetkilendirildiğine ilişkin kararın noter onaylı örneği.
Ayrıca, aynı Yönetmeliğin 14. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “aracı hizmet sağlayıcılara iletebilir” ibaresinin ardından “, ilgili kamu kurum ve kuruluşları, seyahat acentaları ve aracı hizmet sağlayıcıları ile veri paylaşımı yapabilir” ifadesi eklenmiştir.