Koç Topluluğu, Beko ile Dijital Dönüşümde Öncü Olmaya Devam Ediyor
Foreks – Koç Topluluğu, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından Sanayi 4.0 çalışmalarında küresel en iyi örneklerin seçildiği “Global Lighthouse Network”e bir fabrikasını daha kabul ettirerek, dönüşüm yolculuğundaki başarılarına bir yenisini ekledi. Topluluğun lider beyaz eşya markası Beko’nun Ankara Bulaşık Makinesi Fabrikası, dijital dönüşümdeki etkileyici başarısıyla bu prestijli ağa dahil oldu. Böylece, Koç Topluluğu’nun Romanya Ulmi’deki Çamaşır Makinesi, Eskişehir’deki Buzdolabı Fabrikası ve Ford Otosan’ın Kocaeli Fabrikası’ndan sonra bu ağa kabul edilen dördüncü üretim tesisi oldu.
Toplam 110.000 metrekarelik geniş bir alana kurulu olan Beko Ankara Bulaşık Makinesi Fabrikası, yapay zekâ, makine öğrenmesi ve kendi kendine karar verebilen sistemler gibi ileri teknoloji unsurlarını etkin bir şekilde kullanıyor. Beko, fabrikanın dijital dönüşümünü sağlamak için kendi tasarladığı nesnelerin interneti altyapısını kullanarak tüm omurga sistemlerini entegre etti. Fabrikada her gün 5.2 Terabayt’lık veri toplanmakta ve 171 robot bulunmakta. Mekanik üretim alanlarında yüzde 90 otomasyon ile el değmeden bulaşık makinesi iç gövde üretimi gerçekleştiriliyor. Ayrıca, dijital çözümler sayesinde karbon emisyonu yüzde 23 oranında azaltıldı ve 1.500 MWh’lik Solar Panel Sistemi ile enerji maliyetleri düşürüldü.
Levent Çakıroğlu’ndan Vurucu Açıklamalar
Koç Holding (IS:KCHOL) CEO’su Levent Çakıroğlu, “Teknolojideki hızlı ilerlemenin sanayiyi dönüştürürken, uluslararası rekabeti de şekillendirmeye devam ettiğini” belirterek, “2026 yılında 100. yılını kutlamaya hazırlanan Koç Topluluğu olarak; dijital dönüşüm, Ar-Ge ve inovasyon alanındaki stratejik yatırımlarımızla ikinci yüzyılımıza emin adımlarla ilerliyoruz. Ne mutlu ki, bu yenilikleri hayata geçirdiğimiz akıllı fabrikalarımız, uzun yıllardır sadece ülkemizde değil, dünyada da en iyi örnekler arasında gösteriliyor. 2016 yılından bu yana kesintisiz olarak uyguladığımız Dijital Dönüşüm Programı kapsamında, ileri veri analitiği, makine öğrenmesi, yapay zekâ, doğal dil işleme ve nesnelerin interneti gibi teknolojileri kullanarak 2.500’e yakın projeyi hayata geçirdik.” şeklinde konuştu.
Çakıroğlu, “Bu başarıların bir devamı olarak; Dünya Ekonomik Forumu, Sanayi 4.0 alanında en iyi üretim tesislerine yer verdiği Global Lighthouse Network’e geçtiğimiz yıllarda Beko’nun Romanya Ulmi Çamaşır Makinesi ve Eskişehir Buzdolabı Fabrikası ile Ford Otosan’ın Kocaeli Fabrikası’nı dahil etmişti. 1993 yılında kurulan ve dünya bulaşık makinesi üretiminin yüzde 10’unu gerçekleştiren Beko’nun Ankara Bulaşık Makinesi Fabrikası’nın da bu kıymetli ağa seçilmesinden büyük gurur duyuyoruz. Dijital üretim yönetim platformu sayesinde verimliliği, ürün kalitesini ve rekabet gücünü artıran fabrikamız, karbon emisyonunu düşürerek sürdürülebilir bir geleceğe de katkı sağlıyor. Çalışma arkadaşlarım başta olmak üzere, bu önemli başarıya katkı sağlayan tüm paydaşlarımıza içten teşekkürlerimi sunuyorum.” ifadelerini kullandı.
Global Lighthouse Network’e Seçilen Fabrikanın Başarıları
WEF “Global Lighthouse Network”e dahil edilen Beko Ankara Bulaşık Makinesi Fabrikası, üst segment bulaşık makinelerine olan artan talebi karşılamak amacıyla, kendi geliştirdiği IoT platformu FLOW ile 35’ten fazla dijital çözümü entegre ederek dönüşüm sürecine girdi. Bu dönüşüm sayesinde:
- Ürünlerin pazara giriş süresi yüzde 46 oranında kısaldı.
- Saha arıza oranları yüzde 29,2 azaldı.
- Transformasyon maliyetlerinde yüzde 26,1 iyileşme sağlandı.
- 1.000’den fazla çalışanın dijital alandaki yetkinlikleri artırıldı.
Bu başarılar, Beko’nun sektördeki liderliğini pekiştirirken, dijital dönüşüm alanında da önemli bir örnek teşkil etmektedir.