Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneğine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelik, işverenin işyerindeki haftalık çalışma sürelerini zorlayıcı sebeplerle geçici olarak azaltması durumunda uygulanacak kısa çalışma ve kısa çalışma ödeneği süreçlerini düzenlemektedir.
Kısa Çalışma Süresi ve Başvuru Koşulları
Yayımlanan yönetmelikte, kısa çalışma süresi 3 ay olarak belirlenmiş olup, işverenin farklı tarihlerde aynı başvuru gerekçesiyle birden fazla kısa çalışma talebinde bulunması durumunda 3 aylık süre ilk talebe bağlı olarak hesaplanacaktır. İşyeri için kısa çalışma dönemi en az 4 hafta olmalıdır.
Kısa Çalışma Ödeneği Miktarı ve Süresi
Günlük kısa çalışma ödeneği miktarı, sigortalının son 12 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60’ı olarak belirlenmiştir. Ödeneğin süresi, kısa çalışma süresi kadar olacak şekilde en fazla 3 ayı geçmeyecektir.
Kısa Çalışma Ödeneği Hak Edilme Şartları
Sigortalının kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmesi için işverenin kısa çalışma talebinin uygun bulunması, sigortalının son 3 yılda en az 450 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olması gerekmektedir. Ayrıca, kısa çalışma ödeneği hak sahipleri için ödemelerin belirli koşullara göre yapılması öngörülmüştür.
Geçici Madde ve Uygulama Süresi
Yönetmeliğe eklenen geçici maddeye göre, 1 Mart’tan önceki kısa çalışma uygulamalarında eski yönetmelik hükümlerinin uygulanmasına devam edilecektir. Kısa çalışma başlama tarihi bu tarihten önce olan sigortalılar için belirli şartlar doğrultusunda ödeme süreçleri uygulanacaktır.