Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Kemal Şahin’den Ekonomi Açıklamaları ve Yatırım Planları

    Kemal Şahin, ekonomi üzerine yaptığı kapsamlı açıklamalarla yatırımcıların dikkatini çekiyor. Yeni yatırım planları ve ekonomik stratejileri hakkında bilgi almak için bu makaleyi kaçırmayın!

    Kemal Şahin, ekonomi üzerine yaptığı kapsamlı açıklamalarla yatırımcıların dikkatini çekiyor.

    Recep ERÇİN

    Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin’in yaşam hikayesinin anlatıldığı “Sıfırdan Zirveye” adlı kitabın tanıtım etkinliği, medya ve iş dünyasının önemli isimlerini bir araya getirdi. Antalya’da gerçekleştirilen etkinliğe, Şahin’in dostları ve çalışanları da katıldı. Etkinlikte konuşan Kemal Şahin, Türkiye’nin ekonomik durumuna dair çarpıcı açıklamalar yaptı: “Türkiye’de para kazanmakta zorlanıyoruz. Bir yıl daha zorluk çekeceğiz. Firmalar teker teker kapanıyor.”

    Şahinler Holding’in faaliyetlerine ve genel ekonomik duruma ilişkin bilgiler paylaşan Kemal Şahin, “Bu yıl Türkiye’den para kazanamadık ama Mısır’dan kazandık.” diyerek, Türkiye dışındaki hazır giyim sektöründe büyüme sağladıklarını belirtti. Şahin, “Yurt dışındaki hazır giyim firmalarında kâr var ama iç piyasada kriz ve enflasyon yüzünden para kazanamıyoruz. Üstelik biz, Zara gibi büyük markalara tedarik sağlıyoruz.” şeklinde konuştu.

    Bakan Şimşek’e Seslendi

    Mısır’daki yatırımlarını büyütmeyi ve burada 3 bin kişiye istihdam sağlamayı hedeflediklerini ifade eden Şahin, Mısır’daki cironun 60 milyon avro olduğunu da ekledi. Elazığ’da bin kişiye istihdam sağlayacak bir yatırım yaptıklarını ve daha fazlasını açmayı planladıklarını dile getirdi. “Arkadaşlar buradan para kazanacağız diyor. Avrupa Serbest Bölgesi’ni işletiyoruz. Bölge doldu, 3 milyar dolar hacim ve 150 firma var. Büyük firmalar yatırım için geliyor ama yerimiz kalmadı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bunu duymasını istiyorum. Döviz getirecek projeler mevcut.” ifadelerini kullandı.

    Suriye ve Ukrayna için İnşaatı Büyütecek

    Diğer projeleri hakkında da bilgi veren Kemal Şahin, “West Side adında lüks villa projesi geliştirdik. Deprem korkusu yaşayan ve maddi durumu iyi olan alıcılar var. Yeni projemiz Gölmanzara olacak. Suriye’deki olaylar nedeniyle burada birçok yatırım yapmamız gerekiyor. Ukrayna komşumuz. Dünya genelinde zorlu bir dönemden geçiyoruz. Ama bir şeyler yapmamız şart. Bu departmanları güçlendireceğiz ve buralara katkıda bulunacağız.” mesajını verdi.

    Ambalaj yatırımı yapacaklarını da belirten Şahin, “Geri dönüşümlü ambalaj üretimine başlayacağız. 10 bin metrekarelik bir alanla yola çıkıyoruz. Fabrikalarımıza Güneş Enerjisi Sistemi (GES) yatırımı yaptık. Üretimimizde karbon salınımı yok, hem kârlı çıkıyoruz hem de temiz enerji kullanıyoruz. Otellerimize de GES yatırımı yaptık. Beş otelimizde 12 ay boyunca hizmet veriyoruz. 2 bin çalışanla 4 bin yatak kapasitemiz var ve bir milyon misafiri ağırlıyoruz.” bilgilerini aktardı.

    “Zara’nın Patronunu Dışarıda Görseniz Köylü Dersiniz”

    Şahin, “Zara’nın patronu Amancio Ortega’yı ziyaret ettim. Dükkanlar saray gibi ama dışarıda görseniz kılık kıyafet köylü gibi. Fakat o, dünyanın en başarılı iş insanlarından biri. İnsanların kalplerine hitap edenler, liderlik ederler ve başarılı olurlar. Atatürk bu şekilde bir liderdi.” dedi. İş gücü sorununa da değinen Şahin, “Almanya’da iş gücü yetersizliğinden her yıl 100 milyar avro kayıplar yaşanıyor. Bizde de çalışacak nüfus az. Elazığ yatırımını, Trakya’da çalışacak iş gücü bulamadığımız için yapıyoruz. Türk Cumhuriyetleri ile ilişkilerimizi güçlendirmeliyiz. Onlar hızlı bir şekilde Türkçe öğreniyorlar. Oralardaki soydaşlarımızı eğitip almamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.

    “Bir Yıl Daha Dayak Yiyeceğiz”

    “Türkiye’den para kazanamıyoruz.” diyen Kemal Şahin’e, “Ama yatırımlara da devam ediyorsunuz. Durumun değişeceğini mi umuyorsunuz?” diye sorduğumda, “O yatırımı Kovid’in ardından planladık. Daha ucuza mal edileceğimizi düşünüyoruz. Avrupalı pahalı ürün almıyor, Amerika’ya satabiliyoruz.” yanıtını verdi. Ekonomideki genel gidişata ilişkin bir soru üzerine ise, “Bir yıl daha zorluk çekeceğiz. İhracat yapılan sektörleri sıkmak iyi değil.” ifadelerini kullandı. “Döviz kıpırdamıyor, TL değerleniyor. Enflasyonu kışkırtmayacak başka yöntemler bulmalıyız yoksa firmalar bir bir kapanıyor.” dedi.

    Turizme Yatırıma Devam, Tekstile Mola

    Şahinler Holding, tekstil, hazır giyim, inşaat-gayrimenkul, serbest bölge işletmeciliği, catering, spor, ambalaj ve turizm alanlarında faaliyet gösteriyor. Şirket bu yıl Kapadokya’da yeni bir otel açmaya hazırlanıyor. Toplantı sonrası sohbet ettiğimiz Kemal Şahin, “Tekstile şimdilik yatırım yapmayacağız. Cironun büyük kısmı tekstilden geliyor. Doların bırakılmasını bekliyoruz. Dolar kilitlendi. Geçen yıl çalışanlara yüzde 50 zam yaptık. Doların maliyetleri karşılaması gerekiyor.” şeklinde konuştu. Turizmde yatırımlara devam edeceklerini, ambalaj sektöründe de adım atacaklarını belirten Şahin, inşaat ve gelecek yatırımlar konusunda ise “Ukrayna’da birçok ev ve fabrika inşaatı yapılacak. Suriye ve Gazze’de de projelerimiz var. Ancak beklememiz gerekiyor. Stabil hale gelirse, fırsatları değerlendireceğiz.” dedi.

    Nobel Ekonomi Ödülü Sahibi İktisatçı Daron Acemoğlu: Türkiye İki Yıl Öncesine Göre Daha İyi Durumda

    Nobel Ekonomi Ödülü sahibi MIT Ekonomi Profesörü Dr. Daron Acemoğlu, “Dezenflasyonu hızlı yaparsanız; işsizlik artacak, ücretler daha da düşecek. Yavaş yaparsanız, enflasyonun yüzde 5’e düşmesi yıllar alabilir. Şu anda, tüketimi azaltmadan enflasyonu düşürmeye çalışıyoruz. Bu da mümkün değil.” dedi. Acemoğlu, “Türkiye’nin makroekonomik durumu iki yıl öncesine göre daha iyi. Çünkü 2-3 yıl önceki faiz politikaları giderek enflasyonu arttırıyordu.” şeklinde görüş bildirdi.

    “Bir 10 Sene Daha Harcayamayız”

    Etkinlikte yapay zeka ve dünyada belirsizlik yaratan gelişmelere dikkat çeken Acemoğlu, sunumunun ardından katılımcıların sorularını yanıtladı. “Gazeteler bir tek enflasyonu yazıyor, Bakanlıklar bir tek enflasyondan dertleniyor.” diyen Acemoğlu, “Nüfus, teknoloji, iklim değişikliğine adaptasyon ve yapay zeka konularında pek bir şey yapmadık. Türkiye’nin önünde ufak bir pencere kaldı. Eğer gelecek 10-15 yıl içinde, bence en çok 20 yıl içinde, teknoloji bizi daha iyi bir düzeye çıkaramazsa, durum kötüye gidecek.” mesajını verdi.

    “Asgari Ücrete Bakarsanız Fakirliğin İçindesiniz”

    “Türkiye’de orta kesim kim?” diye soran Acemoğlu, “Ben tam emin değilim. Çünkü Türkiye’de asgari ücret neredeyse yüzde 50’yi etkiliyor. O zaman orta kesim asgari ücrette. Bu asgari ücrete bakarsanız, Türkiye’de fakirliğin içine bırakıyor sizi. Nasıl böyle bir şey olabilir?” ifadelerini kullandı.

    “Ortadoğu’da Barış Olmadan Dünyada Barış Olmaz”

    Acemoğlu, Suriye’ye yönelik bir soruya şöyle cevap verdi: “Dünyada en önemli şeylerden biri barıştır. Ve dünyada barış, Orta Doğu’dan başlıyor. Orta Doğu’da barış olmadığı sürece dünyada barış olmaz. Assad rejimi insan üzerinde ağır bir baskı kuruyor. Türkiye, burada etkili bir ülke. Hem şu anda daha üstteki gruplar Türkiye’ye yakın hem de Türkiye’de milyonlarca Suriyeli var. Bu nedenle geri dönüş olasılıkları var. Ama bu kolay olmayacak.”

    “Üniversitede Aldığım Eğitimle Kalsam Hiçbir Şey Olamam”

    Acemoğlu, “Kurumların daha iyi olması lazım. Yolsuzluğun daha iyi denetlenmesi, hukuk devletinin aktif olması ve yargı sisteminin iyileşmesi gerekiyor. Ama en çok insan kaynağına değer verilmesi lazım.” dedi. Bunun için sadece devletin değil, şirketlerin de yaşam boyu eğitim konusunda aktif rol alması gerektiğini vurguladı: “Sadece lise, üniversite eğitimi yeterli değil, şirketlerin de insan kaynaklarını doğru kullanmak için sürekli eğitime devam etmesi gerekiyor. Dünya değişiyor. Üniversitede aldığım eğitimle kalsam hiçbir şey olamam.”

    “Almanların Ölüsü Bile Başkalarının Dirisine Yeter”

    Acemoğlu, Avrupa’nın iyi durumda olmasının Türkiye için avantaj olduğunu belirterek, “Almanya ile Avrupa’yı ayırmak lazım. Almanya’nın endüstrisi geri gelecek. Değerlendirmelerim Draghi’nin görüşleri ile örtüşüyor. Yatırımlar artırılacak, olma olasılığı var ama burada en büyük risk kaynakların akıtılması ama doğru bir şekilde kullanılmaması.” diyerek dikkat çekti. Bu bağlamda Kemal Şahin de, “Almanya’da muazzam bir sanayi var. Ölüleri bile başkalarının dirilerine yeter.” ifadelerini kullandı.

    “Oligopolleşen Yapay Zeka Ülkeleri Zenginleştirmez”

    Daron Acemoğlu, yapay zekanın otomasyon için kullanılması durumunda getireceği risklere dikkat çekerek, “Google’un, OpenAI’in, Microsoft’un, Anthropic’in elinde olursak, onlar zengin olacak, işçiler zengin olmayacak. Türkiye zengin olmayacak. Yapay zeka şu anda oligopolleşti. Birkaç yeni şirket var ama xAI, Anthropic, OpenAI ve Google tamamen kontrol altında. Yapay zekanın insana rağmen olmaması için biraz demokratikleşmesi lazım. Bu demokratikleşme sadece Amerika’da değil, Türkiye’nin de sesi olması lazım.” önerisinde bulundu. Ekonomik gücün Asya’ya kaymasına ilişkin bir soruya da yanıt veren Acemoğlu, “Türkiye bundan çok faydalanabilir, çünkü Türkiye tam ortasında. Ama şu ana kadar o dengeyi tam bulamadık.” dedi.