Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadelede Yeni Tedbirler ve Denetimler

    Kayıt dışı ekonomiyle mücadelede atılan yeni adımları, alınan tedbirleri ve denetim mekanizmalarını keşfedin. Ekonomik sürdürülebilirlik ve adalet için önemli stratejileri ele alan bu içerikle bilgi sahibi olun.

    Kayıt dışı ekonomiyle mücadelede atılan yeni adımları, alınan tedbirleri ve

    Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele: Yeni Tedbirler ve Denetimler

    Kayıt dışı ekonomiyle mücadele konusunda kararlılığını artıran Hazine ve Maliye Bakanlığı, mali belgelerin doğru düzenlenmesi ve kartla ödeme imkanlarının genişletilmesi için aldığı tedbirleri uygulamaya soktu. 2013 yılında, POS cihazları ile yazar kasalarının birleştirilmesi ile yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar devreye alınmıştı. Bu cihazlar sayesinde, ödemelerde fiş ve faturaların bir bütün olarak tek bir belge şeklinde düzenlenmesi mümkün hale geldi.

    Suistimallerin Önlenmesi

    Yeni nesil ödeme cihazları ile seyyar POS’lar üzerinden gerçekleştirilen ödemelerin kayıt dışı kalmasının önüne geçilmiş oldu. Ayrıca, bu cihazlar aracılığıyla mevzuata aykırı borç para verilmesi veya fiş ya da faturaların, satış yapılan kişilerden farklı kişiler adına düzenlenmesi gibi suistimallere de engel olundu.

    Denetim Süreci Başladı

    Bakanlık, 11 yıllık dönüşüm sürecini tamamlamak üzere, 30 Aralık 2023 tarihinde yayımladığı tebliğ ile mükelleflere 1 Temmuz 2024 tarihine kadar bir süre tanımıştı. Bu süre dolduğunda, denetimlerin ve cezaların uygulanmasına geçildi.

    Önemli Yazışmalar

    Bakanlık, mükelleflerin değişiklik yapmadığını tespit ettikten sonra harekete geçerek, tüm banka ve ödeme kuruluşlarına yazı yazdı. Yazıda, perakende mal ve hizmet sunan işletmelere geçmişte hatalı olarak verilen seyyar EFT-POS cihazlarının kullanımına son verilmesi, mükelleflerden bu cihazların toplanması ve bunların yerine yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar ya da güvenli mali uygulama sistemine sahip cihazların verilmesi talep edildi.

    Banka Kartlarıyla Ödeme İmkanları

    Yapılan kontroller sonucunda, perakende mal satan veya hizmet sunan mükelleflerden, yasak olmasına rağmen seyyar EFT-POS cihazı kullandığı belirlenenlere SMS ve mektup gönderildi. Bakanlık, bu cihazların kullanımına son verilmesini, iade edilmelerini ve bunlar yerine yeni nesil ödeme kaydedici ya da güvenli mali uygulama sistemi bulunan cihaz temin edilmesini talep etti. Aynı zamanda, bu yeni cihazlar aracılığıyla banka kartlarıyla ödeme kabul edilmesi gerektiğini vurguladı.

    Cezai Yaptırımlar

    Yapılan işlemler sonucunda, yasaklı seyyar EFT-POS cihazlarını kullanmaya devam eden mükelleflere, her tespit için ayrı olarak, bilanço esasına göre defter tutanlara 20 bin lira, işletme hesabı esasına göre defter tutanlara 10 bin lira ceza kesilecektir. Ayrıca, bu cihazları mükelleflerden geri almayan banka ve ödeme kuruluşlarına ise 200 bin lira ceza uygulanacaktır. Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar üzerinden banka kartlarıyla ödeme yapılmasına imkan tanımayan mükelleflere de, her bir tespit için ayrı ayrı olmak üzere 20 bin lira ya da 10 bin lira ceza verilecektir.

    Mehmet Şimşek’ten Uyarılar

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergide adaletin sağlanması, kayıt dışı alanların kontrol altına alınması ve vergiye uyum seviyesinin artırılması hedefleri doğrultusunda çalışmalara kararlılıkla devam ettiklerini ifade etti. Şimşek, “Hatalı POS cihazlarının kullanımına son verilmesi, mükelleflerden bu cihazların toplanması ve bunlar yerine yeni nesil ödeme kaydedici cihazların verilmesi kayıt dışı ekonomiyle mücadelede kritik bir öneme sahiptir. Bu değişimi gerçekleştirmeyen mükellefler ve banka ile ödeme kuruluşlarına ceza kesilecektir. Bakanlığımız, perakende ticaretteki kayıt dışılıkla mücadele konusundaki çalışmalarına kararlılıkla ve hız kesmeden devam etmektedir.” şeklinde konuştu.