Kamuda Tasarruf İçin Yeni ÖTV Düzenlemesi Yayımlandı
Kamuda tasarrufun artırılması amacıyla hazırlanan yeni yasa düzenlemesi, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu düzenlemeyle birlikte, şarj edilebilen 70 kilometre menzil kapasitesine sahip hibrit araçlara Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi uygulamaya konuldu. Karbondioksit emisyonu 25 gramın altında olan ve elektrikli menzili 70 km veya daha fazla olan şarj edilebilir hibrit araçların ÖTV oranları, yüzde 30 ile yüzde 70 arasında değişiklik gösterecek.
- Motor silindir hacmi 1600 cm³’ü geçmeyen ve ÖTV matrahı 1.350.000 TL’yi aşmayan araçlar için yüzde 30 ÖTV uygulanacak.
- Motor silindir hacmi 1600 cm³’ü geçmeyen, ancak ÖTV matrahı 1.350.000 TL’yi aşan araçlar için yüzde 60 ÖTV alınacak.
- Motor silindir hacmi 1600 cm³’ü geçip 1800 cm³’ü geçmeyen ve ÖTV matrahı 1.350.000 TL’yi aşmayan araçlar için ise yüzde 70 ÖTV uygulanacak.
Yapılan bu yeni düzenleme, dünden itibaren geçerli hale geldi. Uzmanlar, ÖTV indirimleri sonrası şarj edilebilir araçların fiyatlarında 400.000 TL ile 500.000 TL arasında bir düşüş bekliyorlar.
ÖTV Sistemi Yeniden Değerlendirilmeli
Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) Başkanı Ali Haydar Bozkurt, yeni teknolojilere sahip ve çevreci araçların desteklenmesi adına atılan bu adımları olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. Bozkurt, “Ancak otomotiv teknolojisi şu an bir devrim aşamasından geçmektedir. Mevcut ÖTV sisteminin geçiş sürecini en doğru şekilde desteklemek için yeniden ele alınması gerekmektedir. Önümüzdeki dönemde, ürün stratejilerini ve çevreci araçları destekleyici yeni bir ÖTV sisteminin baştan sona gözden geçirilerek devreye alınması büyük önem taşımaktadır. Günümüz teknolojisini yansıtacak yeni bir ÖTV sisteminin uygulanması, yerli sanayiyi dünya pazarlarına hazırlayacak adımların hızla gözden geçirilmesi ve iç pazarda çevreci teknolojilere sahip, mümkün olduğunca yerli üretim modellerin desteklenmesi açısından büyük faydalar sağlayacaktır.” dedi.
Pazar Payı Hızla Artacak
Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Hakan Tiftik, bugüne kadar şarj edilebilir (PHEV) otomobillerin ÖTV oranlarının içten yanmalı motorların oranlarıyla belirlenmesi sebebiyle bu araçların fiyatlarının yüksek olduğunu ifade etti. Tiftik, “Bu nedenle PHEV araçların otomobil pazarındaki payı oldukça sınırlıydı. Yeni düzenlemeyle, teknik özellikleri uygun olan PHEV’lere önemli bir teşvik sağlandı. Şu anda bu özellikleri taşıyan model sayısı sınırlı olsa da, orta vadede daha fazla modelin pazara girmesi bekleniyor.” diye belirtti.
Ayrıca, Türkiye’de tam elektrikli otomobillerin pazar payının her yıl artarak yükseldiğine de dikkat çeken Tiftik, “Bu artışta ÖTV teşvikinin büyük bir rolü var. Tüketiciler, tam elektrikli otomobilleri yüksek teknoloji ve performansları ile birlikte düşük bakım ve yakıt maliyetleri nedeniyle hızla benimsiyorlar. Ancak birçok tüketici, özellikle evinde veya iş yerinde şarj imkanı olmayanlar, şehirlerdeki şarj altyapısının yetersizliği, şarjlanma süreleri ve uzun yolda sürüş menzili gibi endişelerle tam elektrikli araç alma kararını erteleyebiliyor. Yeni düzenleme, PHEV araçların pazar payını orta vadede önemli ölçüde artıracaktır.” dedi.
Binek Otomobil İhracatı 5,5 Milyar Doları Geçti
Türkiye, yılın ilk yarısında 80 ülkeye toplamda 5 milyar 643 milyon 758 bin dolarlık binek otomobil ihraç etti. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği verilerine göre, ocak-haziran döneminde 80 ülke, özerk bölge ve serbest bölgeye binek otomobil satışı gerçekleştirildi. Binek otomobil ihracatı, otomotiv endüstrisinin bu dönemdeki 17 milyar 701 milyon 161 bin dolarlık dış satımının yüzde 31,9’unu oluşturdu. İhracat, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 3,5 oranında bir artış gösterdi. 2023 yılının ocak-haziran döneminde, 5 milyar 450 milyon 437 bin dolarlık binek otomobil ihracatı yapılmıştı.
Binek otomobil ihraç edilen ülkeler arasında, Türkiye’nin otomotiv sektöründeki ikinci ana pazarı olan Fransa ilk sırada yer aldı. Bu ülkeye yılın ilk yarısında yapılan dış satış, 1 milyar 16 milyon 852 bin dolar olarak kaydedildi.