Sevilay ÇOBAN
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, bu protokol ile uzun vadeli bir işbirliği sağlamaktan büyük bir memnuniyet duyduklarını belirtti. Göktaş, “Güçlü kadın, güçlü Türkiye” hedefimiz doğrultusunda, kadınların ekonomik özgürlüklerine katkıda bulunmanın ve sürdürülebilir kalkınmada kadınların itici güç olduğuna inanmanın önemini vurguladı.
Göktaş, “Kadınlar, bir parçası oldukları toplulukların içinde doğal girişimciler olarak yayılırlar” diyerek, işbirlikleri ile kadın refahına ve ülke kalkınmasına yeni kaynaklar oluşturmayı amaçladıklarını ifade etti. Özellikle e-ticaretin, kadın girişimcileri teşvik eden geniş fırsatlar sunduğunu belirten Göktaş, “Bu durumun en güzel örneklerinden biri olan Emine Kılıç ile tanıştım. İki çocuğuna bakarken evinde ticarete başlayan Kılıç’ın girişimcilik yolculuğunu yakından gözlemleme fırsatım oldu. Bu yolculuğa çıkan yüzlerce kadının varlığını biliyorum” dedi.
İş gücüne katılım oranı hedefi
Göktaş, 12. Kalkınma Planı’na atıfta bulunarak, “Bu planda belirtilen hedefler çerçevesinde, 2028 sonuna kadar kadın iş gücüne katılma oranını %40,1’e, kadın istihdam oranını ise %36,2’ye yükseltmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2024-2028 yıllarını kapsayan Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planımız, beş temel politika, 20 strateji ve 83 faaliyeti içermekte olup, kadınların değişen iş gücüne tam, eşit ve etkin katılımını ve ekonomik yönden güçlenmelerini hedefliyor. Bunun yanı sıra, siyaset, liderlik ve karar alma mekanizmalarında kadınların temsil ve etkinliklerini artırmayı da amaçlıyoruz” diye konuştu.
Hepsiburada CEO’su Nilhan Onal Gökçetekin, yaklaşık çeyrek asır önce Hanzade Doğan tarafından kurulan Hepsiburada’nın bir kadın girişimcisinin başarı hikâyesinin en somut örneği olduğunu belirterek, “Kadınlarımızı güçlendirmek için bu yola çıktık ve bu yolda durmadan devam edeceğiz. Son sekiz yılda 58 bin kadına ulaştık. 2030’a kadar e-ticaretle tanıştırdığımız girişimci kadın sayımızı 120 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Umuyorum ki Bakanlığımızın işbirliği ve desteği ile bu hedefe daha erken ulaşacağız. Bu protokol çerçevesinde gerçekleştireceğimiz ortak çalışmalarla kadın girişimcilere fırsat eşitliği sağlayacağız” dedi. Gökçetekin, girişimci kadınlara 1 milyon TL’lik satışa kadar %50’lik komisyon indirimi sunacaklarını da sözlerine ekledi.
Girişimci oldu, pes etmedi, yıllık 10 milyon TL ciroya ulaştı
2010 yılında ilkokul mezunu bir ev hanımı olarak ailesine destek sağlamak için sosyal medya üzerinden tekstil ürünleri satmaya başlayan Emine Kılıç, DÜNYA gazetesine verdiği demeçte, 2014 yılında KOSGEB’in girişimcilik kurslarına katıldığını ifade etti. Aldığı eğitim sayesinde profesyonel bir iş yapmaya geçerek ihracata başladığını ve yıllık 10 milyon TL ciroya ulaştığını dile getiren Kılıç, “İlk siparişimi Almanya’dan aldım. Şu anda Ortadoğu’dan Asya’ya kadar pek çok kadına ürün gönderiyoruz. Bu işi yaparken ev hanımıydım, ilkokul mezunuydum, fakat şimdi Aydın Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü 1. sınıf öğrencisiyim. Bu nedenle kadınların asla pes etmemesi ve başarıya ulaşmak için gerekli gücün kendilerinde olduğunu unutmamaları gerektiğini düşünüyorum” dedi.