İstanbul Sanayi Odası’ndan PMI Raporu: Mart 2025 Sonuçları
İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketinin Mart 2025 dönemi sonuçlarını açıkladı. Eşik değer olan 50,0’in üzerinde ölçülen tüm veriler, sektördeki iyileşmeyi işaret ederken, bu ayki manşet PMI endeksi 47,3 olarak kaydedildi. Bu rakam, eşik değerin altında kalarak, faaliyet koşullarındaki yavaşlama eğiliminin bir yılı geride bıraktığını gösteriyor. Şubat ayında 48,3 seviyesinde olan endeks, Mart 2024’ten bu yana en düşük seviyeye gerileyerek sektördeki zorlukları ortaya koydu.
İstihdamda Zayıflama Devam Ediyor
Mart ayında yeni siparişlerde üst üste 21. kez aylık bazda bir yavaşlama gözlemlendi. Bu yavaşlama, geçen yılın Ekim ayından bu yana en belirgin seviyede gerçekleşti. Yeni ihracat siparişlerinde ise, Kasım 2022’den bu yana en büyük düşüş kaydedildi. Anket katılımcıları, zorlu piyasa koşullarının yeni siparişlerdeki yavaşlamada etkili olduğunu ve bu durumun üretim üzerindeki olumsuz etkisini vurguladı. Üretimdeki yavaşlama, bir yıl boyunca bir eğilim olarak devam ederken, Ekim 2024’ten bu yana en sert düşüş olarak kaydedildi. İmalatçılar, yeni siparişlerdeki azalma nedeniyle Mart ayında istihdamı dördüncü ay art arda azalttı. Ancak bu azalma, Aralık ayından bu yana en düşük oranda gerçekleşti.
Mart ayında satın alma faaliyetleri yavaşlarken, girdi ve nihai ürün stoklarında önemli bir değişim gözlemlenmedi. Nihai ürün stoklarındaki yatay seyir, on aylık bir düşüş trendini sona erdirdi. Zayıf girdi talebi, tedarikçilerin teslimat sürelerini hızlandırmasına olanak sağladı; teslimat süreleri son altı ayda ilk kez, Aralık 2022’den bu yana en yüksek oranda azaldı.
Gıda Ürünlerinde Güçlü Üretim Artışı Sürüyor
Raporun verilerine göre, anket kapsamında takip edilen 10 sektör içerisinde üretimini artıran sektörlerin sayısı, Şubat ayında 2 iken, Mart ayında 4’e yükseldi. Gıda ürünleri, güçlü üretim artışını sürdürerek en hızlı büyüyen sektör olma özelliğini korudu. “Ağaç ve kağıt ürünleri”, “metalik olmayan mineral ürünler” ile “kara ve deniz taşıtları” sektörlerinde de üretim yeniden bir artış gösterdi. Ancak sektörler arasında en belirgin üretim kaybı, “kimyasal, plastik ve kauçuk ürünleri” alanında gözlemlendi ve bu bozulma, Nisan 2020’den bu yana en belirgin düzeye ulaştı. Mart ayında üretimdeki iyileşmeye dair öncü sinyallere rağmen, yeni siparişler yalnızca “gıda ürünleri” ile “ağaç ve kağıt ürünleri” alanlarında artış gösterdi.