Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Isı Yalıtımı ve Enerji Tasarrufu: Türkiye’de Durum ve Gelişmeler

    Isı yalıtımı, enerji tasarrufu ve Türkiye’deki güncel durum ile gelişmeleri keşfedin. Enerji verimliliğini artırmak ve çevre dostu çözümlerle tasarruf sağlamak için önemli bilgiler ve stratejiler burada!

    Isı yalıtımı, enerji tasarrufu ve Türkiye'deki güncel durum ile gelişmeleri

    Isı Yalıtımı ve Enerji Tasarrufu

    Hüseyin VATANSEVER, binalarda çatı, cephe, oluk araları, pencere doğramaları, camlar, zemin ve mekanik tesisat gibi unsurlarda yapılan ısı yalıtımı uygulamaları ile yıllık enerji tasarrufunun yüzde 50’ye kadar çıkabileceğini belirtiyor. Isı yalıtımı, yalnızca tasarruf sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda geri dönüş süresi 2 ila 4 yıl arasında değişen karlı bir yatırım olarak da değerlendiriliyor.

    Toplam Tüketimin Yüzde 65,3’ü Isıtma İçin Kullanılıyor

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yıl ilk kez Hanehalkı Nihai Enerji Tüketim İstatistikleri çalışmasını yayımladı. 2022 yılına ait sonuçlara göre, hanelerin toplam nihai enerji tüketimi 1,28 milyon terajul olarak kaydedildi. Enerji kaynaklarının paylarına bakıldığında, nihai enerji tüketiminde yüzde 48,3 ile doğal gaz, yüzde 17,1 ile elektrik ve yüzde 14,3 ile kömür en çok kullanılan enerji kaynakları arasında yer alıyor. Kullanım amacına göre incelendiğinde, 2022 yılında alan ısıtma amaçlı tüketim toplam tüketimin yüzde 65,3’ünü oluşturdu.

    Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) tarafından paylaşılan verilere göre, Türkiye’de kullanılan toplam enerjinin yüzde 32,7’si binalarda tüketiliyor. Bu enerjinin yüzde 80’i kışın ısınma, yazın ise soğutma amacıyla kullanılıyor. Isı yalıtımı yasal olarak zorunlu olmasına rağmen, İZODER’e göre Türkiye’deki bina stokunun yaklaşık yüzde 75’inde yalıtım bulunmuyor; yalnızca binaların yüzde 25’i yalıtımlı durumda. Derneğin değerlendirmesine göre, ülke genelindeki binaların çatı, duvar ve döşemelerinde ısı yalıtımı uygulamaları yapılması ve pencere kaplamalı yalıtım camı ünitelerinin kullanılması ile toplam enerji faturası yaklaşık yüzde 15 oranında azaltılabilir. Ayrıca, Türkiye’deki binaların enerji verimli hale getirilmesiyle enerji fiyatlarına bağlı olarak her yıl 12-15 milyar dolar tasarruf sağlanması da mümkün.

    Yalıtım Malzemeleri Üretiminde Düşüş

    Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayi Derneği (İMSAD) tarafından hazırlanan Yapı Sektörü Raporu 2023’e göre, yalıtım malzemeleri üretiminde bu yıl bir düşüş yaşandı. Isı, ses ve yangın yalıtım malzemeleri üretimi 2023 yılında yüzde 3,5 azalarak 670 bin 400 ton oldu. Su yalıtım malzemeleri üretimi ise yüzde 4,4 gerileyerek 540 bin ton olarak gerçekleşti. Toplam yalıtım malzemeleri üretimi ise 2023 yılında yüzde 3,2 azalma göstererek 1,21 milyon ton olarak kaydedildi. Bu daralma, yaşanan deprem afeti, seçim süreci ve yılın ikinci yarısında ekonomi politikalarındaki değişimlerin inşaat ve konut sektörü üzerindeki etkileriyle ilişkilendiriliyor.

    Raporda, Türkiye’nin yalıtım malzemeleri ihracatının büyük bölümünün komşu ülkelerle yapıldığı vurgulanıyor. 2022 yılında en çok ihracat yapılan ilk 10 pazar arasında yer alan Azerbaycan ve İtalya’nın 2023 yılında yerini Ukrayna ve İngiltere’ye bıraktığı bilgisi verildi. 2023 yılında en fazla ihracat yapılan ülke Irak olurken, diğer ülkelerde, İsrail, Gürcistan, Almanya ve İngiltere haricinde ihracatın gerilediği gözlemlendi. Küresel bazda yalıtım malzemeleri ihracatının 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 7,3 azalarak 16,65 milyar dolara düştüğü belirtilirken, Türkiye’nin yalıtım malzemeleri ihracatının da 2023 yılında 200 milyon dolar seviyesine gerileyerek, küresel pazar içindeki payının yüzde 1,2 olduğu ifade edildi.

    Yeni Yaklaşımlar ve Çatı Kaplama Sektörünün Gelişimi

    Teknolojik gelişmeler, yeni yönetmelikler ve artan ihtiyaçlar, çatı sektöründe yeni yaklaşımları gündeme getiriyor. Türkiye’de yaklaşık 200’ü üretici olmak üzere 5 bin firmanın faaliyet gösterdiği bu sektörde, çatılarda fotovoltaik panel kurulumu ve yağmur hasadına uygun çatı tasarımları gibi yeniliklerin, günümüzde 5 milyar dolar hacmine ulaşan sektörü daha da ileri taşıması bekleniyor. Çatı kaplama malzemesi üretiminin 250 milyon metrekareyi aştığı sektörde, nitelik ve değer bazında da gelişmeler gözlemleniyor.

    Türkiye’nin çatı sektörü, global pazardan yüzde 1,3’ten fazla pay alırken, sürdürülebilir ürünlere olan talebin artışıyla sektörün bu yönde gelişim göstermesi öngörülüyor. Öte yandan, 2031 yılına kadar küresel pazar büyüklüğünün 322 milyar dolar seviyesine ulaşması bekleniyor. Bu büyümeyi etkileyen en önemli faktör ise binalarda enerji tasarrufunda çatıların kritik rolü olarak gösterilmektedir.