Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    İngiltere’de Starmer Hükümeti ve UCM’nin Netanyahu Kararı

    İngiltere’de Starmer hükümetinin politikaları ve Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Netanyahu’ya yönelik aldığı kararlar üzerine derinlemesine bir analiz. Siyasi etkiler ve uluslararası ilişkilerdeki yansımaları keşfedin.

    İngiltere'de Starmer hükümetinin politikaları ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Netanyahu'ya yönelik

    İngiltere’de Yeni Hükümet ve UCM’nin Kararı

    İngiltere, Keir Starmer liderliğinde yeni bir hükümet kurarak, bu hafta sonu Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında çıkarılan yakalama kararına yönelik itirazını geri çekmesi bekleniyor. The New York Times gazetesinin ismini vermek istemeyen iki yetkiliye dayandırdığı habere göre, İngiltere, UCM savcısının Netanyahu hakkında bir yakalama kararı çıkarmasına karşı yapılan itirazı geri almayı planlıyor.

    Yetkililer, Starmer liderliğindeki yeni hükümetin, UCM savcısının Netanyahu hakkında yakalama kararı çıkartmasına ilişkin önceki hükümetin yaptığı itirazı bu hafta sonu geri çekeceğini öne sürdü. Starmer, mayıs ayında bu konuda yaptığı açıklamada, “Mahkeme, zamanı geldiğinde kararını verebilmeli. Mahkemeyi ve uluslararası hukuku destekliyorum,” şeklinde ifadelerde bulunmuştu.

    İngiltere’nin Girişimi Eleştirilmişti

    İngiltere, 10 Haziran tarihinde “Filistin’in Oslo Anlaşmaları çerçevesinde, İsrail vatandaşları üzerinde cezai yargı yetkisi kullanamadığı durumlarda, UCM’nin İsrail vatandaşları üzerinde yargı yetkisi kullanıp kullanamayacağı” konusunda yazılı bir beyanla gözlemlerini sunma talebinde bulundu. UCM Ön İnceleme Dairesi, 27 Haziran’da verdiği kararında, İngiltere’nin talebini kabul ederek, 12 Temmuz’a kadar yazılı görüşlerini sunması için talimat vermişti.

    UCM, İngiltere’nin yanı sıra, görüş sunmak isteyen diğer tarafların taleplerinin de 12 Temmuz’a kadar iletilmesi gerektiğini belirtmişti. Ancak, İngiltere’nin bu girişiminin, halihazırda yavaş ilerleyen UCM’deki Filistin soruşturmasını daha da yavaşlatacağı yönünde eleştiriler gündeme geldi. İngiltere’nin beyanlarında, Netanyahu ve Galant hakkındaki yakalama kararına karşı çıkabileceği ihtimali de dile getirilmişti.

    O dönemde, İngiltere adına UCM’ye talebi ileten dönemin Başbakanı Rishi Sunak, UCM Savcılığı’nın “yakalama kararı” çıkartılması için yaptığı başvuruya, Gazze’deki duruma yardımcı olmayacağını belirterek karşı çıkmıştı. Starmer hükümetinin ise, Sunak hükümetinden farklı olarak Netanyahu ve Galant hakkındaki yakalama kararına karşı çıkmayı düşünmediği haberlere yansıdı.

    Londra merkezli İşçi Partisi liderliğindeki hükümet, 19 Temmuz’da Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’na (UNRWA) ocak ayında kestiği finansman desteğine devam edeceğini duyurdu. İngiltere Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Bakan David Lammy, kesilen 21 milyon sterlinlik desteğin UNRWA’ya ödenmeye devam edeceğini belirtti.

    İngiltere’nin UNRWA’ya sağlayacağı 21 milyon sterlinlik destek kapsamında:

    • 6 milyon sterlin, Gazze ve Batı Şeria’daki acil ihtiyaç sahiplerine yönelik projelerde kullanılacak.
    • 15 milyon sterlin ise Batı Şeria’daki temel ihtiyaçlara yönelik projelerde harcanacak.

    Öte yandan, bazı UNRWA çalışanlarının, 7 Ekim 2023’teki saldırılarda yer aldığı iddialarının ardından İngiltere, 27 Ocak’ta bu kuruma olan desteğini durdurma kararı almıştı.