ING’nin Euro Bölgesi Büyüme Tahminleri Aşağı Yönlü Revize Edildi
Foreks’in bildirdiğine göre, ING Euro Bölgesi için 2025 ve 2026 yıllarındaki büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etti. 2025 için büyüme tahmini yıllık %0,7’den %0,6’ya, 2026 yılı için ise %1,4’ten %1,0’a düşürüldü.
ING, bu revizyonun arka planında, “ABD’nin Avrupa Birliği’ne uyguladığı %20’lik karşılıklı gümrük vergisinin ciddi bir etkisi olacağını” belirtiyor. Bu durumun Avro Bölgesi’nin kısa vadeli ekonomik görünümünü olumsuz etkilediğini ifade eden ING, “Avrupa hükümetlerinin planladıkları mali teşvikleri ve yerel ekonomileri güçlendirecek reformları gerçekleştirmelerine bağlı olarak birçok gelişme yaşanabilir. Bu gece meydana gelen olumsuz ticaret ve güven şoku ile hızlı müzakere ihtimalinin azalması, ECB’nin iki hafta içinde politika faiz oranını daha da nötr bölgeye çekme arzusunu artırmış durumda,” diye ekliyor.
ING, “Bahsi geçen reformların ve rekabet gücünün artırılmasının, ancak daha uzun bir süreçte hayata geçeceğini ve bu durumun kırılgan sektörlerin kaderini önemli ölçüde iyileştireceğini” vurguladı. “Bu tür planların uygulanmasında dikkat edilmesi gereken pek çok detay olmasına rağmen, Euro Bölgesi ekonomisine yönelik yapısal iyileştirmeler için daha uygun bir zaman yoktur. Şu anda, Avro Bölgesi GSYH büyüme tahminimizi 2025 için %0,7’den %0,6’ya ve 2026 için ise %1,4’ten %1,0’a düşürüyoruz,” şeklinde ifadelerde bulundu.
ING raporunda şu önemli değerlendirmeler yapıldı:
- Enflasyon Üzerindeki Etkiler: Enflasyon üzerindeki etkiyi ölçmek, AB’nin tepkisine bağlı olarak karmaşık bir hale geliyor. Eğer AB’nin bir miktar misilleme yapması beklenirse, Avrupa’da da enflasyon artışı yaşanabilir.
- Gümrük Vergilerinin Etkisi: ABD’nin uyguladığı gümrük vergileri, zaten yüksek olan stok seviyelerini ve düşük kapasite kullanımını daha da artırabilir; bu da şirketlerin stoklarını eritmeye çalıştığı bir ortamda dezenflasyon için uygun bir ortam yaratabilir.
- Ticaret Savaşının Uzun Vadeli Etkileri: Çin gibi ABD tarifelerinden etkilenen diğer ülkeler, fiyatları düşürerek Avrupa’ya ihracatı artırmaya çalışabilir. Uzun vadede, tam teşekküllü bir ticaret savaşının Avrupa için dezenflasyonist olma ihtimali bulunmaktadır.
Ayrıca, kısa vadede enflasyon üzerindeki etkiyi doğru bir şekilde değerlendirmek için gözler Avrupa Komisyonu’nun alacağı karşı önlemlerde. İlk karşı önlemlerin Nisan ortasında yürürlüğe girmesi bekleniyor; ancak bunlar çelik ve alüminyum tarifelerine yönelik nispeten küçük önlemler olacak. Komisyon, güncel duyurulara karşı önlemleri henüz açıklamadığı için Avro Bölgesi fiyatları üzerindeki genel etkinin nasıl olacağı belirsizliğini koruyor.
Son olarak, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ile ilgili olarak, ECB yetkilileri tarafından yapılan son açıklamalar, iki hafta sonra gerçekleştirilecek olan toplantıda duraklamayı destekleyen önemli bir grubun hala var olduğunu göstermektedir. Aylık enflasyon ve hizmet enflasyonu, hâlâ istenen seviyelerde değil ve birçok yetkili, işin henüz bitmediğini vurguluyor. Ancak, birkaç hafta önce mali teşvik beklentilerinin Avro Bölgesi büyümesi ve enflasyonu için olumlu bir görünüm sunduğu dönemde duraklama çağrıları daha güçlüydü. Bu gece yaşanan olumsuz ticaret ve güven şoku ile hızlı müzakere ihtimalinin azalması, ECB’nin iki hafta içinde politika faiz oranını daha da nötr bölgeye çekme arzusunu artırdı.