Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları Öncesi Kristalina Georgieva’nın Açıklamaları

    Kristalina Georgieva, IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları öncesinde önemli açıklamalarda bulundu. Küresel ekonomik durumu ve finansal istikrarı ele alan bu açıklamalar, dünya ekonomisinin geleceğine ışık tutuyor.

    Kristalina Georgieva, IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları öncesinde önemli açıklamalarda bulundu.

    IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları Öncesi Önemli Açıklamalar

    Kristalina Georgieva, 21-26 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları öncesinde dikkat çekici bir konuşma yaptı. “Daha iyisini yapabiliriz” başlıklı bu konuşmada, kararlı para politikası eylemlerinin, tedarik zinciri kısıtlamalarının hafifletilmesinin ve gıda ile enerji fiyatlarının istikrara kavuşmasının, global fiyat istikrarını sağladığını vurguladı. Georgieva, “Büyük küresel enflasyon dalgası geri çekiliyor.” değerlendirmesinde bulunarak, bu sürecin küresel ekonomiyi resesyona sürüklemeden yürütüldüğüne dikkat çekti.

    Özellikle hem ABD hem de Avro Bölgesi’nde iş gücü piyasalarının düzenli bir şekilde soğuma eğiliminde olduğunu ifade eden Georgieva, bu dayanıklılığın zaman içinde inşa edilen güçlü politika ve kurumsal temeller ile uluslararası iş birliğinden kaynaklandığını belirtti. Gelişmiş ve birçok gelişmekte olan pazarda merkez bankası bağımsızlığı ve bankacılık reformlarının sağladığı avantajların önemine değindi.

    Orta Doğu’daki Çatışma Endişeleri

    Georgieva, enflasyon oranlarının düşüyor olmasına rağmen fiyat seviyelerinin yüksek kalmaya devam ettiğini belirterek, bu durumun düşük büyüme ve yüksek borcun birleşimi ile zorlu bir geleceğe işaret ettiğini vurguladı. Zor bir jeopolitik ortamda bulunulduğunu ifade eden Georgieva, “Hepimiz Orta Doğu’da büyüyen çatışmadan ve bunun bölgesel ekonomileri ile küresel petrol ve doğal gaz piyasalarını istikrarsızlaştırma potansiyelinden büyük endişe duyuyoruz.” şeklinde konuştu. Bu durumun, tahminlerin düşük büyüme ve yüksek borç kombinasyonuna işaret ettiği bir zamanda ortaya çıktığını kaydetti.

    Georgieva, orta vadede büyümenin sönük olacağı tahmininin mevcut olduğunu, bunun pandemi öncesine göre çok düşük olmadığını ancak yeterince iyi olmaktan da uzak olduğunu söyledi. Bu durumun yoksulluğu azaltmaya veya ihtiyaç duyulan istihdamı yaratmaya yetmeyeceğini belirtti.

    Kamu Borcunun Artışı

    Yüksek ve artan kamu borcunun, mevcut tabloyu daha da endişe verici hale getirdiğine dikkat çeken Georgieva, borçların artmasıyla birlikte düşük gelirli ülkelerde mali alanın orantısız şekilde daraldığını vurguladı. Ayrıca, ulusal güvenlik endişeleriyle hareket eden büyük oyuncuların giderek daha fazla endüstriyel politika ve korumacılığa başvurduğunu ve ticaret kısıtlamaları getirdiğini ifade etti. “Bundan sonra, ticaret eskisi gibi büyüme motoru olmayacak.” dedi.

    Hükümetlerin, borçları azaltmak ve bir sonraki şoka karşı tamponlarını yeniden oluşturmak için çaba göstermesi gerektiğinin altını çizen Georgieva, bütçelerin konsolide edilmesinin önemini vurguladı. Ülkeler genelinde siyasi söylemlerin giderek mali genişlemeyi desteklediğine işaret ederek, geleneksel olarak mali açıdan muhafazakar olan siyasi partilerin bile borç al harca eğilimi geliştirdiğini anlattı.

    Mali Reformların Gerekliliği

    Georgieva, mali reformların zorlayıcı olduğunu ancak gerekli olduğunu, bu reformların kapsayıcılığı ve fırsatları artırabileceğini belirterek, orta vadede büyümenin önemini vurguladı. İş gücü piyasasına, sermayenin harekete geçirilmesine ve üretkenliğin artırılmasına yönelik reformlara odaklanılması gerektiğini ifade etti. Entegre bir ekonomik topluluğun üyeleri olarak, ülkelerin kendi karşılaştırmalı üstünlüklerinden faydalanarak birlikte yapabilecekleri çok şey olduğunu dile getirdi. Ticaret, iklim ve yapay zeka gibi alanlarda ülkelerin birlikte çalışmayı yeniden öğrenmesi gerektiğini kaydetti.