Ziya İPEK Adana Sanayi Odası (ADASO), Ticaret Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) iş birliğiyle önemli bir toplantı gerçekleştirildi. Açılışta konuşan AKİB Koordinatör Başkanı Fatih Doğan, AKİB’in 28 bine yakın üyesiyle bölgenin zengin tarımsal üretim çeşitliliğini ve teknoloji yoğun sanayi ürünlerini uluslararası pazarlara en yüksek değerlerle ihraç etme çabasında olduğunu vurguladı. Doğan, “Küresel arenada ve yurt içinde karşılaştığımız zorlu koşullara rağmen, üretim kapasitemizi artırarak, güvenilir ticaret ortağı imajımızı pekiştirerek ve tedarikçi gücümüzü geliştirerek, İhracatla Yükselen Türkiye vizyonuna güçlü bir destek vermekteyiz. 2024 yılının Ocak-Eylül döneminde ihracat performansımız, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artış göstererek 12,65 milyar dolara ulaşmıştır” şeklinde konuştu.
Yeşil Mutabakat ve İhracatçıların Önemi
Fatih Doğan, Avrupa Birliği’nin belirlediği Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın 2050 yılına kadar karbon nötr olma hedefini taşıdığını belirtti. Bu durumun sadece bir politika değişikliği değil, aynı zamanda üretim ve tüketim alışkanlıklarının köklü bir dönüşümünü gerektirdiğine dikkat çekti. Doğan, “Yeşil Mutabakat, ihracatçılarımız için büyük fırsatlar sunmakla birlikte, gerekli adımlar atılmadığında pazar kaybı riskini de beraberinde getirebilir” dedi. Firmaların sürdürülebilirlik ve dijital dönüşüm süreçlerine hızla uyum sağlamalarının önemine vurgu yaptı.
Doğan, Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Responsible-Sorumluluk Programı’nın, Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyum ve sürdürülebilirlik çalışmalarında ihracatçı firmalara destek sağlayacak önemli bir mekanizma olduğunu belirtti. Ayrıca, Ticaret Bakanlığı’nın koordinasyonunda Yeşil Mutabakat’ın ihracat üzerindeki etkilerini analiz etmek ve gereken adımları atmak üzere bir çalışma grubu kurulduğunu duyurdu. Bu çalışmanın bir parçası olarak Responsible-Sorumluluk Programı’nın, ihracatçıların sürdürülebilirlik konusundaki durumlarını ve hedeflerini belirlemelerine yardımcı olacağının altını çizdi.
Son 3 Yılda 300 Bin Dolar İhracat Gerçekleştiren Firmalar Faydalanacak
Ticaret Bakanlığı, İhracat Genel Müdürlüğü, Tekstil ve Konfeksiyon Ürünleri Dairesi Başkanı Zeynep Domaniç, Yeşil Mutabakata Uyum Projesi Desteği – Responsible Programı’na son 3 yılda toplam 300 bin dolar ihracat gerçekleştiren imalatçı ihracatçı şirketlerin başvurabileceğini söyledi. Domaniç, “Karbon nötr hedefleri doğrultusunda ihracatçı firmalar, pamuğun içeriğindeki su tüketiminden dahi sorumlu hale geleceklerdir” diyerek programın, ihracat yapmak isteyen firmaların Avrupa pazarına uyum sağlamalarına yardımcı olmayı amaçladığını belirtti. Programa katılmak isteyen firmaların; başvuru formu, Hazine ve Maliye Bakanlığına muhatap taahhütname, beyanname, kullanıcı taahhütnamesi, performans ve güvenlik formu, güncel sürdürülebilirlik raporu ile Responsible ön değerlendirme karnesini sunmaları gerektiğini vurguladı.
Danışmanlık Giderleri İçin Önemli Destek
Domaniç, ayrıca programa başvurmak isteyenlerin ön değerlendirme yapabilecekleri bir portal oluşturduklarını belirtti. Yeşil Mutabakat’a uyum sürecinde, şirketlerin sürdürülebilirlik ve dijitalleşme temelinde vizyon, çevre, sosyal ve yönetişim alanlarındaki olgunluk seviyelerini değerlendirebileceklerini aktardı. Program dahilinde, şirketlerin mevcut durum analizleri ve sürdürülebilirlik yol haritası, teknik finansal fizibilite, izleme ve doğrulama, sürdürülebilirlik ve bilişim danışmanlığı gibi alanlarda destekleneceğini ifade etti.
Program kapsamında; şirketler tarafından Yeşil Mutabakata uyum projesi çerçevesinde alınan belirli danışmanlık hizmeti giderleri, 5 yıl boyunca yüzde 50 oranında ve toplam 10 milyon liraya kadar desteklenebilecek. Yeşil Mutabakata uyum projesi, süreç içinde gelişen 3 aşamadan oluşmaktadır. 2024 yılı itibarıyla belirlenen 10 milyon lira destek üst limiti, her takvim yılı başında (TÜFE + Yİ-ÜFE)/2 oranında güncellenecektir.