TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) tarafından yapılan son açıklamada, önemli pazarlarda talebi etkileyen koşullar ile küresel ekonomideki talep ve risklerin izlenimine yönelik olarak hazırlanan İhracat Pazar Monitörü’nün ekim ayı sonuçları paylaşıldı. Bu verilere göre, ekim ayında her iki endekste de bir önceki aya göre bir azalma gözlemlenirken, yıllık bazda ise artış yaşandığı kaydedildi.
İhraç edilen ürünlere yönelik talep koşullarını, ihracat yapılan pazarlar üzerinden temel makroekonomik göstergeler ve öncü makroekonomik veriler kullanarak izleyen İhracat Talep Endeksi, ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 0,7 oranında bir azalma yaşarken, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 0,5 oranında bir artış göstererek 99,5 seviyesine ulaştı. Bu durum, uzun dönem referans değerinden sınırlı bir uzaklaşmaya işaret ediyor.
Enflasyon beklentilerindeki belirgin iyileşmeye rağmen, iş güvenliği ve sanayi üretiminde kaydedilen ciddi gerileme, endeksi uzun dönem ortalamasından uzaklaştıran faktörler arasında yer aldı. Ayrıca, uzun ve kısa vadeli sosyal, ekonomik ve politik göstergeleri kullanarak oluşturulan Pazar Dayanıklılık Endeksi de ekim ayında aylık bazda yüzde 0,4 oranında bir azalma yaşarken, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,5 oranında bir artışla 99,3 seviyesine ulaştı.
Küresel jeopolitik endeksindeki sınırlı iyileşmeye rağmen, İhracat Talep Endeksi’ndeki düşüş, ihracat pazarlarının genelinde dayanıklılığı olumsuz yönde etkiledi. Bu durum, endeksi uzun dönem ortalamasından uzaklaştıran bir etki yarattı.