Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Küresel Petrol Talebini Revize Etti
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), 2023 yılı için küresel petrol talebi artış tahminini, artan ticaret gerilimlerinin ekonomik görünümü olumsuz etkilemesi sebebiyle günlük yaklaşık 300 bin varil aşağı yönde güncelledi. IEA’nın yayınladığı Petrol Piyasası Raporu’na göre, küresel petrol talebinin bu yıl bir önceki yıla göre günlük 726 bin varil artarak 103 milyon 540 bin varile ulaşması bekleniyor. Önceki raporda ise bu artışın günlük yaklaşık 1 milyon 30 bin varil olacağı öngörülmüştü.
Söz konusu revizyonun yaklaşık yarısının ABD ve Çin kaynaklı olacağı tahmin ediliyor, diğer yarısının ise büyük ölçüde ticarete dayalı Asya ekonomilerinden geleceği belirtiliyor. Talebin OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı) bölgesinde geçen yıla göre günlük 199 bin varil azalarak 45 milyon 458 bin varil, OECD dışı ülkelerde ise 925 bin varil artışla 58 milyon 82 bin varil seviyesine ulaşması öngörülüyor. Ayrıca, küresel petrol talebindeki büyümenin 2026 yılına gelindiğinde daha da yavaşlayacağı bekleniyor. Gelecek yıl için talebin günlük 692 bin varil artışla 104 milyon 232 bin varil seviyesine ulaşacağı tahmin ediliyor. Ancak, hızla değişen ve giderek daha belirsiz hale gelen makroekonomik ortam nedeniyle her iki yıla ilişkin tahminler üzerindeki risklerin devam ettiği vurgulanıyor.
Küresel Petrol Arzındaki Artış
IEA raporuna göre, küresel petrol arzı mart ayında bir önceki aya göre günlük yaklaşık 590 bin varil artış göstererek 103 milyon 600 bin varile yükseldi. Bu artış, yıllık bazda ise günlük 910 bin varil artışı ifade ediyor. OPEC’in ham petrol arzı, geçen ay önceki aya kıyasla günlük yaklaşık 130 bin varil azalarak 27 milyon 350 bin varil oldu. OPEC’in ham petrol dışındaki diğer konvansiyonel olmayan kaynak üretimi ise günlük yaklaşık 5 milyon 600 bin varil seviyesinde kaydedildi. Böylece OPEC’in toplam petrol arzı, geçen ay günlük 33 milyon 940 bin varil olarak belirlendi. OPEC dışı ülkelerin günlük petrol üretimi ise aynı dönemde yaklaşık 720 bin varil artışla 70 milyon 640 bin varil seviyesine ulaştı.
OPEC+ Dışı Ülkelerde Üretim Artışı
Raporda, üretim artışında başı çeken ülkelerin OPEC ve bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu dışındaki ülkeler olduğu belirtiliyor. OPEC+ dışı ülkelerin petrol arzı mart ayında bir önceki aya göre günlük 750 bin varil artış gösterdi. Hava koşullarına bağlı üretim kayıplarının ardından toparlanmanın sürdüğü gözlemlenirken, ABD ve Kanada toplam artışın günlük 470 bin varil kısmını oluşturdu. Norveç, Brezilya ve Çin’de de önemli üretim artışları kaydedildi. Aynı dönemde OPEC+ grubunun ham petrol üretimi ise günlük 150 bin varil azaldı. Suudi Arabistan ve Kuveyt’teki sınırlı üretim artışları, İran ve Venezuela’nın arzındaki düşüşleri telafi etmeye yeterli olmadı.