Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Hayvancılık Destekleri Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı

    Hayvancılık destekleri hakkında Cumhurbaşkanı kararı ile ilgili detaylı bilgiye ulaşın. Bu kararın sektöre etkileri, destek miktarları ve başvuru süreçleri hakkında her şeyi öğrenin.

    Hayvancılık destekleri hakkında Cumhurbaşkanı kararı ile ilgili detaylı bilgiye ulaşın.

    Ülkemizde hayvancılığın geliştirilmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla yeni bir Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu karar, hayvancılık sektöründeki etkinliği artırmayı, üretim planlamasına katkı sağlamayı ve yerli üretimi teşvik etmeyi hedefliyor. Ayrıca, üretim, verimlilik ve kaliteyi artırmak üzere çeşitli destekler sağlamaktadır.

    Büyükbaş Hayvancılık Destekleri

    Karara göre, büyükbaş hayvancılık destekleri kapsamında programlı aşıları tamamlanmış, 4 ay ve üzeri yaşta olan buzağı ve malaklar için hastalıktan ari işletmeler hariç olmak üzere 500 baş ile sınırlı olmak kaydıyla, 1000 lira temel destek ödemesi yapılacaktır.

    Küçükbaş Hayvancılık Destekleri

    Küçükbaş hayvancılıkta ise Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’ne (TÜDKİYEB) üye olan yetiştiricilere, yıl içinde doğan ve doğduğu işletmede en az 4 ay kalan oğlak ve kuzular için 200 lira temel destek ödemesi yapılacaktır. Birlik olmayan illerde bu şart aranmayacaktır.

    Atık Desteği

    Atık desteği kapsamında, Bakanlıkça programlanan aşı uygulamaları sonrasında oluşan atıklar için hayvan sahiplerine destek verilecektir. Büyükbaş hayvan atıkları için 5000 lira, küçükbaş hayvan atıkları için ise 1000 lira destek sağlanacaktır.

    Arıcılık ve İpek Böceği Destekleri

    Arıcılık desteği çerçevesinde, Arıcılık Kayıt Sistemi’ne kayıtlı üretici/yetiştirici örgütlerine üye olan üreticilere arılı kovan başına 100 lira, üye olmayanlara ise 80 lira temel destek ödemesi yapılacaktır. İpek böceği desteği kapsamında ise, ürettiği yaş kozayı Kozabirlik kooperatifleri veya kozadan flatürle ipek çekimi ve işleme yapan tüzel kişiliklere satan üreticilere kilogram başına 1000 lira destek verilecektir.

    Diğer Destekler

    • Ürettiği çiğ sütü 1 Ocak 2025’ten itibaren süt işleme tesislerine satan ve bir tarımsal amaçlı örgüte üye veya ortak olan üreticilere, manda, koyun, keçi ve inek sütü için Bakanlığın belirleyeceği dönemler ve kriterler ile üretim maliyetleri dikkate alınarak belirlenen birim tutarlar üzerinden temel destek ödemesi yapılacaktır.
    • Besilik erkek sığır (karkas) desteği kapsamında, yurt içinde doğmuş ve en az 200 kilogram karkas ağırlığa ulaşan erkek sığırlarını (manda dahil) mevzuata uygun kesimhanelerde kestiren yetiştiricilere, en fazla 200 baş ile sınırlı olmak üzere hayvan başına 500 lira temel destek ödemesi sağlanacaktır.
    • Ürettiği tiftiği, Tiftik ve Yapağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği’ne (Tiftikbirlik), Tiftikbirlik’e bağlı kooperatiflere, TÜDKİYEB’e bağlı birliklere veya Bakanlığa kayıtlı yün işleme tesislerine satan üreticilere kilogram başına 80 lira destek ödenecek.
    • Su ürünleri alanında ise, alabalık ve sazan için 350 tona kadar kilogram başına 1,2 lira, yeni türler için kilogram başına 3 lira ve midye için kilogram başına 1 lira temel destek ödemesi yapılacaktır.

    Kadın Üreticilere İlave Destek

    Temel destek şartlarını yerine getiren kadın üreticilere ya da 41 yaşından gün almamış ve birinci derece tarımsal amaçlı örgütlere üye olan yetiştiricilere ilave destekler sağlanacaktır. Ayrıca, ari işletmelerde doğan dişi hayvanlar için de yetiştiricilere ilave destek verilecektir.

    Bu desteklerden, çiğ süt piyasasının düzenlenmesi uygulaması hariç kamu kurum ve kuruluşları yararlanamayacaktır. Çiğ süt desteğiyle küçük ölçekli balıkçılık desteğine ilişkin hükümler 1 Ocak 2025’te yürürlüğe girecek, diğer hükümler ise 1 Ocak 2024’ten itibaren geçerli olacaktır.