Hannover Messe Fuarı’nın Açılışı
Dünyanın önde gelen sanayi fuarlarından biri olan Hannover Messe Fuarı’nın (Hannover Sanayi Fuarı) resmi açılışı, Almanya Başbakanı Olaf Scholz tarafından gerçekleştirildi. Bu yıl, Kanada’ya yönelik ek gümrük vergileri getiren ve sık sık bu ülkenin ABD’nin 51. eyaleti olması gerektiğini savunan eski Başkan Donald Trump’a karşı duruş sergileyerek, Almanya’nın Kanada ile dayanışma içinde olduğunu ifade etti. Görevini devretmesi beklenen Scholz, “Kanada, başkasına ait bir devlet değildir. Kanada, gururlu, bağımsız bir ulustur. Kanada’nın dünyanın her yerinde dostları var. Özellikle de Almanya ve Avrupa’da birçok dostu var. Biz sizin yanınızdayız.” şeklinde konuştu.
Avrupa Birliği’nin (AB) ABD’nin uyguladığı gümrük tarifeleri karşısında “zayıf” olmadığını ve Washington’a yanıt vermeye hazır olduklarını belirten Scholz, Avrupa Birliği’nin elinde Trump’ın gümrük politikasına karşı koyacak yeterli araçlar bulunduğunu vurguladı. Scholz, “Bu nedenle ABD’ye şunu söylüyorum; işbirliği, Avrupa’nın hedefi olmaya devam ediyor. Ancak ABD, çelik ve alüminyuma uygulanan tarifelerde olduğu gibi başka seçenekler bırakmazsa, AB olarak tek vücut halinde yanıt vereceğiz.” dedi.
Trump’ın gümrük tarifeleri ve “Önce Amerika” politikalarını eleştiren Scholz, bu tür politikalara verilecek cevabın daha fazla serbest ticaret, daha fazla rekabet gücü ve daha fazla teknolojik bağımsızlık olması gerektiğini ifade etti. Ticaret savaşlarının tüm taraflara zarar verdiğine dikkat çeken Scholz, “Piyasalara ve hisse senedi fiyatlarına baktığımızda, şu anda uyguladığımız tarife politikasıyla yanlış bir yolda olmadığımızı görüyoruz.” ifadelerini kullandı.
Hannover Sanayi Fuarı Hakkında
Her yıl bahar aylarında Aşağı Saksonya’nın başkenti Hannover’da geleneksel olarak düzenlenen Hannover Sanayi Fuarı, bu yıl “Geleceği teknoloji ile şekillendirmek” ve “Yapay zeka ve sanayi dönüşümü” temaları etrafında şekilleniyor. ABD’nin ticaret politikasının gölgesinde gerçekleştirilecek olan fuar, 78. kez kapılarını açacak ve 4 Nisan’a kadar devam edecek.
Bu yılki fuara, 150’den fazla ülkeden 4 binden fazla firma katılırken, Almanya’dan 1200 firma yer alıyor. Fuarın ortak ülkesi olan Kanada ise, ticaret gerginlikleri yaşadığı ABD ile birlikte fuarda 260 firmayla temsil ediliyor. Türkiye, ihracat odaklı bu önemli etkinlikte, 61’i milli katılım olmak üzere toplamda 127 firma ile boy gösterecek.
Ekonomik durgunluk ve belirsizliklerin arttığı, jeopolitik gerilimlerin yaşandığı ve küresel ticarete yönelik tehditlerin genişlediği bir dönemde gerçekleştirilecek sanayi fuarında, şirketler robotik, tesisat, elektronik, kuantum teknolojileri, makine mühendisliği, enerji üretimi ve dönüşümü gibi alanlardaki yeniliklerini sergileyecekler.
Fuarda, karbon çözümleri, dijital enerji ve enerji verimliliği, e-mobilite, şarj altyapısı, hidrojen ve yakıt hücreleri, atık ısı çözümleri, depolama teknolojileri, otomasyon ve sensör teknolojileri, kablosuz internet & 5G gibi son teknolojik ürünler vitrine çıkacak. Ayrıca, makine mühendisliği, elektrik ve dijital endüstrilerin yanı sıra enerji sektöründen şirketler, yüksek performanslı ve sürdürülebilir çözümler sunacaklar.
- Döngüsel ekonomi
- Yapay zeka ve makine öğrenimi
- Sürdürülebilirlik
- Sanayi 4.0
Bu başlıklar altında 19 farklı alanda etkinliklerle sanayideki dönüşüm masaya yatırılacak. Uluslararası ticaret ve yatırım, dijital dönüşüm, enerji 4.0 gibi konular da etkinliklerde tartışılacak. Büyük şirketler, en son yapay zeka destekli çözümlerini tanıtacak ve enerji arzı ile iklim değişikliği konuları fuarda önemli bir rol oynayacak.