İstanbul’da meydana gelen 7 katlı binanın çökmesi, çürük yapıların dönüşüm gerekliliğini açığa çıkarırken, bilim insanlarının fay hatlarına yakınlığı ve 20 milyonluk nüfusuyla olası depreme karşı uyarıda bulunduğu İstanbul’da kentsel dönüşüme olan ilgi artıyor. Vefa Grup İcra Kurulu Başkanı Turan Koçyiğit, Türkiye’nin deprem kuşağında olduğunu belirterek, özellikle İstanbul’da risk altındaki 600 bin binanın hafif çelik yapı sistemini kullanarak daha hızlı bir şekilde dönüştürülebileceğini vurguladı. Depreme karşı çelik yapıların tercih edilmesi gerektiğini savunan Koçyiğit, hibrit sistemle yapılan yapıların hızlıca inşa edilebildiğini ve maliyet avantajı sağladığını belirtti.
Koçyiğit ayrıca, kentsel dönüşüm sürecinde konteyner evlerin kurulmasının dönüşümü hızlandırabileceğini ve insanların mahallelerinden ayrılmak zorunda kalmadan, konteyner kentlerde kalabileceğini ifade etti. Türkiye’de hafif çelik yapı talebinin arttığına dikkat çeken Koçyiğit, çelik yapıların kullanım oranının Türkiye’de hala düşük olduğunu belirtti.
- Malatya-Elazığ depreminde yıkılan köy evlerinin hafif çelik yapılarla yeniden inşa edildiğini
- Manisa, Afyon ve Artvin gibi bölgelerde köy evlerinin yapıldığını
- Antalya Kemer’de Vogue Hotel için 44 villa yapıldığını
ifade eden Koçyiğit, doğru projelendirme ve malzeme seçiminin binaların dayanıklılığını artırdığını vurguladı. Koçyiğit, hafif çelik yapılarla yurt dışına da konut ihraç ettiklerini belirterek, projelerinden bazılarını şöyle sıraladı:
- Venezuela’da 1.600 konut
- Gabon’da 600 konut
- Burkino Faso’da yurt binaları
- KKTC’de pandemi hastanesi
- Dubai’de Şeyh Maktum’un meydan projesi için villalar
- Maldivler’e 1.500 konut ihracı
- Mayotte Adası’na 100 konut
- Sicilya’da yurt projesi