GİMAS A.Ş’nin Global Büyüme Stratejisi
Özlem SARSIN tarafından bildirilen habere göre, İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan GİMAS A.Ş, rüzgar santralleri, çimento fabrikaları, hidroelektrik santraller, petrokimya tesisleri ve madencilik sektörüne yönelik parçalar üreterek, dünya genelinde 20 ülkeye hizmet sunmaktadır. Şirket, 2025 yılının ortalarında Malta’da yeni bir üretim tesisi açarak uluslararası pazardaki etkisini artırmayı planlıyor.
Yenileme Yatırımları ve Yeni Üretim Tesisi
GİMAS A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Girgin, sektördeki yeni yatırımlar hakkında bilgi verirken, “2025 yılında makine yenileme yatırımı kararı aldık. Yenileme yatırımlarımız için yaklaşık 10 milyon euro kaynak ayırdık ve bunun %80’ini kullanma aşamasına geldik. Ayrıca, Malta’nın Halfar Endüstri bölgesinde yeni bir fabrika inşaatına başladık. Bu, Türkiye dışındaki ilk üretim tesisimiz olacak. 10 bin metrekare alanda süren inşaatımızı temmuz ayında devreye almayı ve resmi açılışını gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Malta tesisimiz, özellikle yenilenebilir enerji sektörünün ihtiyaçlarına yönelik üretim yapacak. Malta hükümetinin yatırımcılara sağladığı destek, bizim gibi üretime ve yatırıma önem veren firmaların önünü açıyor. Fabrikamız limana 800 metre, havaalanına ise oldukça yakın bir konumda. Malta tesisimiz üretime başladığında, global pazarda daha etkin olacağız.” şeklinde konuştu.
İhracatta Hedefler ve Büyüme Planları
2024 yılını 30 milyon dolar ihracatla kapattıklarını belirten Girgin, hem ciro hem de ihracatta büyüme trendi yakaladıklarını ifade etti. 2025 yılı için en az %20 büyüme hedeflediklerini vurgulayan Girgin, günümüzde üreticilerin karlılıklarının düştüğüne dikkat çekti. “2025 yılı, herkes için zor bir dönem olacak” diyen Girgin, “En zorlu dönemlerde bile yatırım yapmaktan çekinmedik. Büyüyebilmemiz için her 10 yılda bir yeni yatırım yaparak üretim hatlarımızı ve teknolojimizi yenilememiz gerekiyor. Yatırım yapmadığımız dönemlerde bile en az 3 milyon euro yatırım gerçekleştiriyoruz. Çünkü aldığımız işler uzun vadeli. Örneğin, Yeka projeleri bizim için önemli alanlardan biri. Hükümet pek çok Yeka projesine start verdi. Ayrıca, Milhes Projesi kapsamında birçok hidroelektrik santralimiz yerli dizaynlarla yenilenme sürecine alındı ve barajlarımızda verim ile kapasite artışı sağlandı. Bu süreçte firma olarak Türkiye’de bu başarıyı gösterdik ve şimdi hedefimiz yurtdışında büyük projelere, barajlara yönelmek.” dedi.
Yeşil Enerji ve Sürdürülebilirlik
Bekir Girgin, yeşil enerji kaynaklarının günümüz ve geleceğin üretim modelleri olduğuna dikkat çekerek, GİMAS’ın yalnızca rüzgar enerjisi sistemleri (RES) değil, aynı zamanda biyokütle ve hidrojen enerjisi alanlarında da çalışmalar yürüttüğünü belirtti. Ayrıca, rüzgar kanatlarının geri dönüşümü konusuna da önem verdiklerini vurguladı. GİMAS’ın karbon nötr bir kuruluş olabilmesi için gerekli adımları attığını ifade eden Girgin, Avrupa’nın yeşil mutabakat uygulamalarının önümüzdeki yıl başlayacağını hatırlatarak, Avrupalı müşterilerin bu konudaki hassasiyetlerine önem verdiklerini sözlerine ekledi.