Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Gelişmekte Olan Ülkelerin Orta Gelir Tuzağına Dikkat

    Gelişmekte olan ülkelerin ekonomik büyüme sürecinde karşılaştıkları orta gelir tuzağını keşfedin. Bu tuzak, sürdürülebilir kalkınma için büyük bir engel oluşturuyor. Çözümler ve stratejilerle bu zorlukların üstesinden gelin.

    Gelişmekte olan ülkelerin ekonomik büyüme sürecinde karşılaştıkları orta gelir tuzağını

    Bankadan yapılan son açıklamada, gelişmekte olan ülkelerin “orta gelir tuzağından” kurtulmalarını sağlayacak ilk kapsamlı yol haritasının sunulduğu yeni bir çalışmanın yayımlandığı bildirildi. Bu çalışmanın, Çin, Hindistan, Brezilya ve Güney Afrika’nın da aralarında bulunduğu 100’den fazla ülkenin, yüksek gelirli ülkeler olma hedeflerine ulaşmalarını engelleyebilecek ciddi zorluklarla karşı karşıya olduğunu vurguladığı belirtildi.

    Açıklamada, “orta gelir tuzağının” 108 gelişmekte olan ülkedeki ekonomik ilerlemeyi nasıl etkilediği üzerinde duruldu. Ülkeler, zenginleşme sürecinde genellikle kişi başına yıllık ABD Gayrisafi Yurt İçi Hasılasının (GSYH) yaklaşık %10’u (yaklaşık 8 bin dolar) oranında bir “tuzağa” düştükleri ifade edildi. Ayrıca, 1990 yılından bu yana yalnızca 34 orta gelirli ekonominin yüksek gelir statüsüne geçmeyi başardığı, bu ülkelerin üçte birinden fazlasının ise ya Avrupa Birliği’ne entegrasyon sürecinden ya da daha önce keşfedilmemiş petrol kaynaklarından faydalandığı kaydedildi.

    2023 yılı itibarıyla, 108 ülkenin orta gelirli olarak sınıflandırılmış olduğu ve bu ülkelerin kişi başına düşen yıllık GSYH’sinin 1.136 dolar ile 13.845 dolar arasında değişkenlik gösterdiği bilgisi verildi. Bu ülkeler, küresel nüfusun %75’ine, yani yaklaşık 6 milyar insana ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda, küresel GSYH’nin %40’ından fazlasını ve karbon emisyonlarının %60’ından fazlasını ürettikleri açıklandı.

    Açıklamada, bu ülkelerin orta gelir tuzağından kurtulma çabalarının, hızla yaşlanan nüfus, gelişmiş ekonomilerdeki artan korumacılık ve enerji dönüşümünü hızlandırma gerekliliği gibi daha önce karşılaşmadıkları büyük zorluklarla daha da karmaşık hale geldiği ifade edildi.