Erzincan İliç Altın Madeni Heyelanı Soruşturması Tamamlandı
Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan altın madeninde 13 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen heyelan sonucunda 9 işçi hayatını kaybetmiş, 2 işçi ise yaralanmıştı. Bu trajik olayın ardından İliç Cumhuriyet Başsavcılığı, olayla ilgili olarak kapsamlı bir soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında, toprak altında kalan işçilerin isimleri; Adnan Keklik, Kenan Öz, Ramazan Çimen, Uğur Yıldız, Abdurrahman Şahin, Fahrettin Keklik, Mehmet Kazar, Şaban Yılmaz ve Hüseyin Kara olarak belirlendi.
Yaralanan işçiler ise İsa Taşdelen ve İshak Demir oldu. Başlatılan soruşturma süreci sonunda Erzincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen 69 sayfalık iddianame hazırlandı. İddianamede, tutuklu sanıklar I.R.G, S.K.S, A.R.K, S.Ç. ve Ö.A. ile birlikte 38 tutuksuz sanık yer almakta.
İddianamenin İçeriği
İddianame, olay yeri keşif ve inceleme işlemlerinde elde edilen tutanaklar, toprak ve su numunelerinin analiz sonuçları, mağdurların beyanları, müşteki ifadeleri, adli raporlar, ölü muayene ve otopsi tutanakları gibi çok sayıda belgeyi içermektedir. Ayrıca, Diyarbakır Adli Tıp Grup Başkanlığı’nın DNA raporları, bilirkişi raporları, sanık ifadeleri, kolluk kuvvetleri tarafından düzenlenen araştırma ve çözümleme tutanakları, eğitim ve sağlık raporları, fotoğraflar, hava emisyon ölçüm raporları, radar görüntüleri, patlatma verileri, Meteoroloji Genel Müdürlüğü ölçüm sonuçları, ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) izin belgeleri ve laboratuvar deney sonuçları da iddianamede yer alıyor.
Sanıkların Kusurları
İddianamede, heyelan olayının meydana geldiği gün yaşanan gelişmeler detaylı bir şekilde anlatılmış. Olay öncesi ve sonrası uzman bilirkişi raporları doğrultusunda 43 sanığa kusur verildiği, bunlardan 12’sinin asli, 31’inin ise tali kusurlu olduğu belirtiliyor. Bilirkişi raporuna göre, ilgili yönetmeliklerdeki bazı parametrelerin aşılması nedeniyle çevre kirliliğinin meydana geldiği tespit edilmiştir.
Olay günü ve öncesinde olay yerinde bulunan radar sistemleri ve kamera kayıtlarının incelenmesiyle, yığın liç bölgesinde 11 Şubat itibarıyla renk değişiminin başladığı ve 13 Şubat’ta bu değişimin belirgin şekilde arttığı gözlemlenmiştir. İddianamede ayrıca, meydana gelen olayın iş kazası olduğu ve kaçınılmazlık unsuru taşımadığı vurgulanmaktadır. Proje yönetim mekanizmasının eksikliği, hazırlanan projelerdeki tasarım hataları ve işletme aşamasında yeterli kontrolün sağlanamaması, olayın temel sebepleri arasında sayılmaktadır.
Cezai Talepler
Tüm sanıkların, “Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak” suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilmektedir. Bunun yanı sıra, altın madenini o dönemde işleten şirketin Kanadalı yöneticileri I.R.G, C.Y.D. ve K.Ö. hakkında “Çevreyi taksirle kirletmek” suçundan adli para cezası veya toprak, su ya da havada kalıcı etki bırakması halinde 2 aydan 1 yıla kadar hapis cezası istenmektedir.
Davanın ilk duruşmasının 17 Mart 2023 tarihinde yapılacağı öğrenilmiştir.