EPDK’dan Siber Güvenlik Vurgusu
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, düzenlenen “Enerji Sektöründe Siber Savunma Simülasyonu Konferansı”nın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye gibi enerji geçiş noktası olan ülkelerin siber güvenlik açısından taşıdığı önemi vurguladı. Yılmaz, bu tür stratejik konumların, siber güvenliğin hayati bir unsur olduğunu gösterdiğini ifade etti.
Yılmaz, EPDK’nın 2012 yılında enerji sektörünün “Sektörel Siber Olaylara Müdahale Ekibi” (SOME) olarak görevlendirildiğini hatırlatarak, “Bu görev, yalnızca sektörümüze karşı değil, aynı zamanda devletimize ve milletimize olan sorumluluğumuzu da artırmaktadır. Artık siber saldırılar, basit amaçlarla ve üst düzey yetkinliğe sahip kişiler tarafından değil, devletler düzeyinde gerçekleştirilmektedir.” dedi.
Cumhurbaşkanı’nın bu alanda yaptığı değerlendirmelere atıfta bulunan Yılmaz, “Akıllı sistemler kullanılarak yapılan saldırıları püskürtmenin yolu, daha akıllı sistemler geliştirmekten geçiyor. EPDK olarak bu tehlikenin farkındayız ve kendimize güveniyoruz. Daha akıllı sistemler geliştirmek ve etkili önlemler almak için gerekli adımları ivedilikle atıyoruz ve atmaya da devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
Yerli Çözümlerin Önemi
Yılmaz, siber güvenlikte başarılı olmanın temelinin yerlilik ilkesine öncelik vermek olduğunu belirterek, “Veri güvenliğimizi yabancı çözümlerle sağlamaya çalışmak, bizim için büyük bir risk taşımaktadır. Daha güvenli yazılım teknolojilerinin geliştirilmesi için ilgili kurumlarla işbirliği yapılmalı, yazılım geliştirme ve test süreçlerinde üniversitelerimizden ve genç yeteneklerimizden mutlaka faydalanmalıyız.” ifadelerini kullandı.
Bu bağlamda, “AR-GE çalışmalarımızda milli ve yerli yazılım konusunu ön plana çıkararak, veri ve sistem güvenliğini sağlamak ve dış tehditlere karşı ülkemizin enerji alanında korunmasını temin etmek amacıyla dışa bağımlılığımızı azaltmayı hedefliyoruz.” şeklinde ekledi.
Siber Güvenlik Simülasyonları
Yılmaz, önceliklerinin sektör temsilcileriyle güçlü bir iletişim kurmak ve hızla gelişen siber güvenlik alanında geri kalmamak olduğunu belirtti. Bu doğrultuda, “Elektrik, doğal gaz ve petrol sektörlerinden katılımcılarla 24-25 Mayıs 2022 tarihlerinde kurumumuzda bir etkinlik gerçekleştirdik. Bu etkinlikte, sektörün bilişim alanında çalışan 238 uzman ile siber güvenlik simülasyonları gerçekleştirerek yetkinliklerini geliştirdik.” dedi.
Yılmaz, “Üzerinde çalıştığımız ‘Enerji Sektöründe Siber Güvenlik Yetkinlik Modeli Yönetmeliği’ ile sektör oyuncularının kritiklik, olgunluk ve hedef seviyeleri tespit edilerek, değişen siber tehditlere karşı önlem almaları ve sürekli gelişmelerini sağlamaları amaçlanmaktadır.” diye ekledi.
Sektör ile daha yapılacak çok işin olduğunun bilincinde olduklarını vurgulayan Yılmaz, “Eminiz ki, yüce Meclisimizin ihtiyaç duyduğumuz hallerde siber güvenlik alanında yapacağı yasal düzenlemelerle, bakanlığımızın bu alanda bize verdiği destekle ve elbette sektörümüzün de gayretleriyle, enerji sektörümüz daima emin ellerde olacaktır.” ifadelerini kullandı.