Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Zafer Demircan’ın Açıklamaları
Geleceğin Enerjisi ve Depolama Kongresi’nin açılışında konuşma yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Zafer Demircan, Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanındaki ilerlemeleri ve hedefleri hakkında önemli bilgiler paylaştı. Demircan, ülkemizdeki yenilenebilir enerji kurulu gücünün, hidroelektrik santralleri ile birlikte 67 bin megavatın üzerine çıktığını vurguladı.
Son 20 yıl içerisinde elektrik ve enerji sektöründe gerçekleştirilen köklü reformlara dikkat çeken Demircan, “Yenilenebilir enerjideki yatırımlarla, bugüne kadar 132 milyar dolarlık doğal gaz ithalatının önüne geçtik. Ayrıca, bu yatırımlar sayesinde 890 milyon tonluk karbon emisyon azaltımını gerçekleştirdik.” şeklinde konuştu.
“Yerli Kaynaklara Daha Fazla Yer Vermeliyiz”
Türkiye’de özel sektör aracılığıyla rüzgar ve güneş enerjisi yatırımlarının toplamda 31 bin megavata ulaştığını ifade eden Demircan, “Enerji alanında ithalatçı bir ülkeyiz. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 60 milyar dolar, bu yıl ise yaklaşık 50 milyar dolarlık enerji ithalatı gerçekleşti.” dedi. Paris Anlaşması çerçevesinde tüm ülkelerin belirlediği net sıfır hedeflerine de değinen Demircan, Türkiye’nin enerji stratejisinde kaynak çeşitlendirmesinin öneminin altını çizdi.
Demircan, “Yenilenebilir enerji ağırlıklı olarak yerli kaynaklara yer vermemiz gerekiyor. Nükleer enerji, karbon sıfır olarak en temiz enerji kaynağı olarak gördüğümüz bir seçenek. Bu nedenle nükleer kapasitelerimizi artırmak için çalışmalarımız sürüyor. Akkuyu’da birinci üniteyi devreye alma sürecimiz devam ediyor. Sinop ve Kıyıköy’de ise ikinci ve üçüncü projelerimizle ilgili görüşmelerimiz devam etmekte.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
“Önümüzdeki 10 Yıl Zor Olacak”
Bütün bu değişimlerin kurumsal boyutunun da önemli olduğunu belirten Demircan, “Önümüzdeki 10 yıl, dönüşüm ve değişim açısından bizim için zor bir süreç olacak. Hem enerji sisteminin kendisi dönüşecek hem de sistem içindeki yapının dönüşümünü sağlamamız gerekecek.” dedi. Son 20 yılda elektrik ve enerji sektöründe önemli reformlar gerçekleştirildiğini hatırlatan Demircan, yenilenebilir enerji yatırımlarıyla 132 milyar dolarlık doğal gaz ithalatının önlendiğini bir kez daha vurguladı.
Türkiye’de yenilenebilir enerji sektörünün ilk başladığı dönemde imalat açısından neredeyse hiçbir kabiliyetin bulunmadığını, mevcut durumda ise 150’nin üzerinde ana ekipman imalatçısının bulunduğunu belirten Demircan, doğrudan ve dolaylı alt tedarikçi sayısının da 350’ye ulaştığını söyledi. İmalatçı sayısının artacağını ifade eden Demircan, “Bugüne kadar yerli aksam ve destek kapsamında 1,8 milyar dolarlık imalat desteği sağladık. Bu destekten 10 gigavatlık üretim kapasitesi faydalandı.” dedi.
Yeni İhaleler Yolda
Demircan, Türkiye’de mevcutta 70 bin megavata yakın ön lisans veya kısmen lisans aşamasında yatırım kapasitesinin bulunduğunu belirtti. Bu kapasitenin yaklaşık 34 bin megavatının depolamalı rüzgar ve güneş enerjisi projelerine ait olduğunu aktaran Demircan, “24 bin megavatı öz tüketim amaçlı lisanssız projelerden oluşuyor, geri kalan kısmı ise lisanslı projelerden oluşmakta. İnşallah ocak ve şubat aylarında güneş ve rüzgar YEKA ihalelerini gerçekleştireceğiz.” şeklinde konuştu.
Ayrıca, izin süreçlerinin kısaltılması amacıyla bir kanun değişikliği çalışmasının tamamlandığını belirten Demircan, mevcutta yaklaşık 48 ay olan izin süreçlerinin 24 aya kadar indirilmesine yönelik hazırlıkların tamamlandığını ifade etti. Bu süreçlerin yanı sıra, büyük kapasitenin sisteme entegrasyonu ve altyapının buna göre değiştirilmesi gerektiğini de vurguladı.
“Komşu Ülkelerle İş Birliği Yapmak İstiyoruz”
Demircan, Türkiye’nin mevcut iletim hattının uzunluğunun yaklaşık 75 bin kilometre olduğunu, bu uzunluğun ilerleyen zamanda 90 bin kilometreye kadar çıkarılması için çalışmaların sürdüğünü söyledi. Yaklaşık 28 milyar dolarlık yatırımın 10 yıllık dilimde iletim hattı yatırımlarında kullanılacağını belirten Demircan, “Yeni hatlarla sistemi desteklemeyi ve enterkonneksiyon kapasitemizi artırarak komşu ülkelerle iş birliğini geliştirmeyi arzu ediyoruz. Ayrıca, sistemin depolama yeteneğini artırmayı planlıyoruz.” diye ekledi.