Emeklilik Başvurularında Oluşan Aylık Farkları
Emekliliği hak edip de başvurularını 2024 yılına erteleyenler ile 2025 yılına bırakanlar arasında, emekli aylıklarında %30’a varan önemli farkların ortaya çıkacağı sıkça gündeme getirilmektedir. Bu konuyla ilgili olarak, başta Dünya gazetesi yazarı ve sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun olmak üzere birçok uzman, vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyarmaktadır.
Peki, emekli aylıkları arasındaki bu fark kapatılacak mı?
Türkiye gazetesinden Emrah Özcan‘ın aktardığına göre; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, AK Parti grubunda yaptığı sunumda, emekliler arasında ciddi ayrım yaratacak uygulamalara ilişkin açıklamalarda bulundu. Işıkhan, emekli aylıkları arasındaki farkın sebeplerini detaylandırarak, enflasyon dönemlerinde yapılan aylık artışlarının Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranının üzerinde gerçekleşmesinin, güncelleme katsayısı ile aylık artışlar arasındaki bağı kopardığını ifade etti.
Bakan Işıkhan, 2024 yılında emekli maaşlarının toplamda %86,16 oranında arttığını hatırlatarak, 1 Ocak 2024 ila 31 Aralık 2024 tarihleri arasında emekli olanların bu zamdan yararlanacağını belirtti.
Yüzde 30’luk Farkın Sebebi Nedir?
Işıkhan, 2025 yılında emekli olacaklar için geçmiş yıl primleri, 2024 yılı TÜFE oranının %45 ve gelişme hızının %6 olacağı varsayıldığında, katsayı yüzdesinin %46,8 olacağını vurguladı. Primlerin bu oranla güncelleneceğini ifade eden Işıkhan, 2024 yılı aylık artışı ile güncelleme katsayısı arasında yaklaşık 40 puanlık bir fark oluşacağını açıkladı. Şunları ekledi:
- “Bu durum, bu yıl emekli olmayıp seneye erteleyen SSK ve Bağ-Kur’luların emekli aylıklarında yaklaşık %30’luk bir farka neden olacaktır.”
Bakan Işıkhan, 2024 yılının son ayında ve 2025 yılında emeklilik müracaatında bulunanlar için %30’luk bu farkın değişmeyeceğini de sözlerine ekledi.