Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Efor Çay’ın Sağlıklı Yaşam Trendine Yönelik Yatırımları ve Büyüme Stratejileri

    Efor Çay, sağlıklı yaşam trendine yönelik yatırımları ve büyüme stratejileri ile sektördeki yerini güçlendiriyor. Doğal ve organik ürünlerle sağlıklı yaşamı destekleyen Efor Çay’ın yenilikçi yaklaşımını keşfedin.

    Efor Çay, sağlıklı yaşam trendine yönelik yatırımları ve büyüme stratejileri

    Mehmet Hanifi GÜLEL’in Sağlıklı Yaşam Trendine Yönelik Çay Yatırımları

    Son yıllarda sağlıklı yaşam trendinin yükselmesiyle birlikte, tüketicilerin organik ve doğal içerikli çaylara olan ilgisi de artış göstermiştir. Bu durum, sektördeki büyük firmaların yatırımlarını bu alana yönlendirmesine neden olmuştur. 2023 yılı itibarıyla Türkiye’de yaklaşık 280 bin ton çay satışı gerçekleşirken, bu satışın %9,7’sini (27 bin 047 ton) Efor Çay gerçekleştirmiştir. Şirket, yeni dönemde organik ve doğal içerikli çay çeşitlerine yönelik yatırımlar yapmaya hazırlanıyor.

    Efor Çay Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Akkuş, Efor Çay’ın çayları gibi yenilikçi ürün kategorilerinde üretimi artırmayı ve çeşitliliği zenginleştirmeyi hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, “Perakende pazarındaki iç pazara yönelik stratejimizde, tüketicilerimizin değişen beklentilerine ve alışkanlıklarına yanıt verebilecek bir yaklaşım izliyoruz. Bunun yanı sıra, e-ticaretin artan önemine paralel olarak çevrimiçi platformlarda da güçlü bir varlık göstermeyi sürdürüyoruz” dedi.

    Modern Üretim Tesisleri ve Yüksek Ciro

    Günümüzde 49 bin metrekare alan üzerinde faaliyet gösteren modern üretim tesislerinde, Karadeniz’in en kaliteli çay yapraklarını toplayarak, bu yaprakları AB standartlarına uygun, hijyenik ve gelişmiş teknolojilerle donatılmış tesislerinde Türkiye’ye özgü geleneksel yöntemlerle yüksek kaliteli çaylara dönüştürüyoruz. Akkuş, “Ar-Ge çalışmalarımız sayesinde yoğun dem, özgün aroma ve yüksek lezzet sunan ürünlerimizi yıl boyunca tüketicilerimize ulaştırmayı sürdürüyoruz.” şeklinde konuştu.

    • Trabzon Of’taki tesisin günlük kapasitesi: 612 ton yaş çay işleme, 209 ton paketleme.
    • Artvin Arhavi’deki tesisin günlük kapasitesi: 280 ton yaş çay işleme, 21 ton paketleme.
    • Artvin Arhavi 2 tesisinin günlük kapasitesi: 510 ton yaş çay işleme.
    • İstanbul Tuzla’daki tesisin günlük kapasitesi: 20 ton paketleme.

    500’den fazla çalışana sahip olan Efor Çay, 2024 yılının ilk dokuz ayında 4.3 milyar TL ciro elde etti. Önümüzdeki dönemlerde ürün çeşitliliğini artırarak sektördeki konumunu daha da güçlendirmeyi hedefliyor.

    Finansal Büyüme ve Sürdürülebilirlik Vurgusu

    Bu yılın üçüncü çeyreğinde, bir önceki yılın aynı dönemine göre ciro bazındaki büyüme oranlarının %41 seviyesinde olduğunu bildiren Akkuş, 2022’de %8 olan FAVÖK oranlarının 2023’te %19, 2024’ün ilk 9 ayında ise %12 olduğunu aktardı. Ayrıca, şirketin varlıklarının 2023’te bir önceki yıla göre %32 oranında arttığını belirtti.

    Akkuş, şirket olarak doğayı korumaya ve sürdürülebilir üretim yapmaya önem verdiklerini vurgulayarak, fabrikalarının tamamında sıfır atık ilkesiyle üretim yaptıklarını ifade etti. Çay üretimini topraktan bardağa kadar sürdürülebilirlik ve izlenebilirlik çerçevesinde gerçekleştirdiklerini belirtti. “Kullandığımız elektriği üretmek için 10.3 MW’lık GES santralimizi bu yıl içinde faaliyete almayı planlıyoruz. Malatya Arapgir’de kuracağımız santral ile enerjimizi kendimiz üreteceğiz.” dedi.

    Kahve ve Soğuk Çay Üretimi İçin Yeni Tesisler

    Kahve ve soğuk çay üretimi yapacakları altıncı tesislerini Tokat Erbaa’da açmaya hazırlandıklarını açıklayan Akkuş, “Yeni tesisimiz yaklaşık 6.2 milyon dolarlık bir yatırımla olacak. Diğer yandan, geçen yıl Trabzon Of’taki 200 tonluk üretim kapasiteli çay fabrikamızın kapasitesini 540 tona çıkardık. Kapasite artışı kapsamında 2022’de revize için 152 milyon TL, 2023 yılında ise ekipmanlar özelinde 33.6 milyon TL yatırım yaptık.” dedi.

    Ar-Ge Yatırımları ve Gelecek Vizyonu

    Ar-Ge’ye yapılacak yatırımların birçok açıdan kritik önem taşıdığını belirten Akkuş, hem Türk çayını global ölçekte tanıtmak hem de ürün çeşitliliğini artırmak amacıyla Ar-Ge ve inovasyona odaklı çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti. Yaptıkları Ar-Ge çalışmaları sayesinde lezzet, yoğun dem ve kendine özgü kokusuyla yüksek standarttaki ürünlerinin 12 ay boyunca tüketicilerle buluştuğunu aktaran Akkuş, “Oldukça geniş bir ürün gamına sahibiz. Gelecek dönemlerde de talep ve yeni tat arayışlarını karşılamak üzere yeni çeşitlerimizi tüketicilerimizle buluşturmaya devam edeceğiz.” şeklinde sözlerini tamamladı.