Dünya Ekonomisinde Gelişmeler
Dünya genelinde ekonomik gündem, uluslararası ilişkilerin etkisiyle tansiyonu yükseltmeye devam ediyor. Trump’ın BRICS ülkeleri ile ilgili yaptığı son açıklamalar, doların yeni haftaya güçlenerek başlamasına yol açtı. Para piyasalarında yaşanan hareketlilikte, ABD Merkez Bankası’nın bu ay faiz indirimine gitme olasılığının yüzde 67 olduğu belirtiliyor. Cuma günü açıklanması beklenen tarım dışı istihdam verisi, bu fiyatlamaları etkileyebilecek önemli bir unsur olarak öne çıkıyor.
Emtia ve Borsa Durumu
Emtia piyasasında, OPEC+ toplantısının yaklaşması ile birlikte Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,3 azalarak 72,2 dolara geriledi. Bakırın libresi de yüzde 0,8 düşüşle 4,06 dolardan işlem görüyor. New York Borsası’nda ise geçen hafta, S&P 500 endeksi yüzde 0,56, Nasdaq endeksi yüzde 0,83 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,42 yükseliş kaydetti. Ancak, ABD’de endeks vadeli kontratlar yeni güne negatif bir seyirle başladı.
Avrupa Borsalarında Pozitif Seyir
Avrupa borsalarında genel olarak pozitif bir hava hakimken, yatırımcıların gözü Euro Bölgesi’nde bugün açıklanacak imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi ve işsizlik oranı verilerine çevrildi. Fransa’daki bütçe görüşmelerindeki anlaşmazlıklar, hükümet krizi endişelerini artırırken, bu durum piyasalarda dalgalanmalara yol açabilir. Cuma günü, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,07, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 1,03, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,78 ve İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,46 değer kazandı. Avrupa’daki endeks vadeli kontratlar, yeni haftaya karışık bir seyirle başladı.
Çin-ABD Ticaret Savaşında Son Durum
Asya piyasaları, özellikle Çin merkezli ekonomik teşvik adımlarının etkisiyle pozitif bir seyir izliyor. Ancak, ABD ile Çin arasındaki olası bir ticaret savaşına dair gelişmeler de yatırımcılar tarafından yakından takip ediliyor. Çin Merkez Bankası’nın para politikasını gevşeteceği yönündeki beklentiler, Çin 10 yıllık tahvil faizinin yüzde 2’ye gerilemesine neden oldu. Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda’nın, ekonomik verilerin bankanın tahminlerine uygun ilerlemesi durumunda faiz artışlarının mümkün olabileceğini belirtmesi sonrasında Japonya’nın 10 yıllık tahvil faizi yüzde 1,072 seviyesine yükseldi. Dolar/yen paritesi ise yeni haftaya yüzde 0,7 artışla 150,6 seviyesinden başladı.
Yarının Ana Gündem Maddesi: Enflasyon Verileri
Yurt içinde, gözler yarın açıklanacak olan enflasyon verilerine çevrildi. Dolar/TL, cuma günü yüzde 0,3 artışla 34,7030’dan kapanırken, bugün bankalararası piyasada önceki kapanışın hemen üzerinde 34,7170’ten işlem görüyor. AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistler, kasım ayında Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) yüzde 1,98 artış göstereceğini tahmin ediyor. Ekonomistlerin kasım ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması, bir önceki ay yüzde 48,58 olan yıllık enflasyonun yüzde 46,71’e ineceği yönünde. Ayrıca, ekonomistlerin 2024 sonu enflasyon beklentisi kasım ayında yüzde 45,07 olarak öngörülüyor.
Piyasalarda Bugün Takip Edilecek Veriler
- 10.00 Türkiye, kasım ayı imalat sanayi PMI
- 11.55 Almanya, kasım ayı imalat sanayi PMI
- 12.00 Euro Bölgesi, kasım ayı imalat sanayi PMI
- 12.30 İngiltere, kasım ayı imalat sanayi PMI
- 13.00 Euro Bölgesi, ekim ayı işsizlik oranı
- 17.45 ABD, kasım ayı imalat sanayi PMI
- 18.00 ABD, kasım ayı ISM imalat sanayi PMI