Dünya Bankası’ndan Türkiye’ye Deniz Üstü Rüzgâr Enerjisi Yol Haritası
Dünya Bankası, Türkiye’nin deniz üstü rüzgâr enerjisi potansiyelini değerlendirmek amacıyla kapsamlı bir yol haritası hazırladı. Bu rapor, Türkiye için Deniz Üstü Rüzgâr Enerjisi Yol Haritası olarak yayınlandı. Uluslararası Finans Kurumu (IFC) Yenilenebilir Enerji Başuzmanı Sean Whittaker, Türkiye’nin 2050 yılına kadar 27 gigavat deniz üstü rüzgâr enerjisi kurulum potansiyeline sahip olduğunu vurguladı.
Whittaker, Bankanın küresel deniz üstü rüzgâr enerjisini geliştirme programının bir parçası olarak Türkiye için bu yol haritasını oluşturduklarını belirtti. Kendisi, bu programın kurucu ortağı ve eş lideri olarak, “Türkiye, Vietnam, Filipinler, Sri Lanka, Kolombiya, Brezilya, Romanya ve Azerbaycan’ın ardından programın sekizinci ülkesi olacak” dedi.
Finansman İmkanları ve Zorluklar
Whittaker, “Deniz üstü rüzgâr enerjisini finanse etmeyi istiyoruz. Şu anda Çin dışında hiçbir gelişmekte olan pazarda deniz üstü rüzgâr enerjisi bulunmuyor. Bu nedenle, ülkelerin finansal açıdan sürdürülebilir projelere ulaşmalarına yardımcı olmak için bu programı kurduk. Şu ana kadar 24 ülke ile bu konuda iş birliği yaptık” ifadelerini kullandı.
Karışık Yapı ve İki Farklı Senaryo
Yol haritasının, Türkiye’nin deniz üstü rüzgâr enerjisi alanındaki gelişimini desteklemek için iki alternatif yol sunduğunu belirten Whittaker, “Bu yol haritası, ‘işte fırsatlar, işte zorluklar, işte gereken finansman’ diyor. Üretim maliyetleri, tedarik zinciri geliştirme ve altyapı geliştirme açısından sonuçları gösteriyor. Çünkü deniz üstü rüzgâr enerjisi oldukça karmaşık bir yapıdadır. Bu nedenle tüm unsurları bir arada değerlendirmek gerekiyor” şeklinde konuştu.
Yol haritasının Türkiye’ye ne yapması gerektiğini doğrudan söylemediğini ancak önündeki iki seçeneğe işaret ettiğini vurgulayan Whittaker, “Yüksek büyüme senaryosuna göre Türkiye, 2050 yılına kadar 27 gigavat kurulum yapabilirken, düşük büyüme senaryosuna göre bu rakam 16 gigavata kadar düşebilir. Bu yol haritasının amacı, hükümetin karar alma süreçlerinde doğru bilgi sağlamaktır” dedi.
Uygun Koşullar ve Motivasyonlar
Yol haritasının, Türkiye’nin deniz üstü rüzgâr enerjisi için uygun koşullara sahip olduğunu gösterdiğini belirten Whittaker, “Türkiye’nin deniz üstü rüzgâr enerjisini geliştirmek istemesinin birçok motivasyonu var” diye ekledi.
Tedarik Zinciri ve İstihdam Olanakları
Tedarik zincirinin geliştirilmesinin Türkiye için bir diğer motivasyon kaynağı olduğunu ifade eden Whittaker, “Türkiye’nin karasal rüzgâr enerjisi tedarik zinciri oldukça sağlam. Deniz üstü rüzgâr enerjisine geçiş, bu tedarik zincirini daha da güçlendirecek ve yeni istihdam olanakları ile doğrudan yatırımlar getirecektir” dedi.
İhracat Potansiyeli ve Rekabet Avantajı
Whittaker, Türkiye’nin ihracat potansiyelinin de önemli bir motivasyon kaynağı olduğunu belirterek, “Türkiye’nin bu alandaki kapasitesini artırması, diğer piyasalarda lider olmasına fırsat tanıyacaktır. Türkiye, dünyanın en büyük 12. karasal rüzgâr pazarıdır ve bu alanda oldukça rekabetçi bir sanayiye sahiptir. Dolayısıyla, deniz üstü rüzgâr enerjisinde de aynı rekabet avantajına sahip olma potansiyeli taşımaktadır” şeklinde konuştu.