Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    DSÖ, Maymun Çiçeği Virüsü Nedeniyle Küresel Halk Sağlığı Acil Durumu İlan Etti

    DSÖ, maymun çiçeği virüsünün yayılmasını önlemek amacıyla küresel halk sağlığı acil durumu ilan etti. Bu durum, halk sağlığına yönelik riskleri artırırken, dünya genelinde önlemlerin alınmasını gerektiriyor.

    DSÖ, maymun çiçeği virüsünün yayılmasını önlemek amacıyla küresel halk sağlığı

    Maymun Çiçeği Virüsü Üzerine DSÖ’den Küresel Halk Sağlığı Acil Durumu İlanı

    Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nden komşu ülkelere yayılan maymun çiçeği virüsü nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yeniden harekete geçti. Burundi, Kenya, Ruanda ve Uganda’da da virüsün yayılması üzerine, DSÖ, maymun çiçeği virüsü nedeniyle iki yıl içinde ikinci kez küresel halk sağlığı acil durumunu ilan etti. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Bu salgınları durdurmak ve hayat kurtarmak için koordineli bir uluslararası müdahalenin şart olduğu açıktır” dedi.

    Küresel halk sağlığı acil durumu, DSÖ’nün en yüksek alarm seviyesi olarak kabul ediliyor ve bu durum, bir hastalığı kontrol altına almak amacıyla araştırmaların, finansman kaynaklarının, uluslararası halk sağlığı önlemlerinin ve işbirliğinin hızlandırılmasını hedefliyor.

    AFRİKA’DA DÜN “ACİL DURUM” İLAN EDİLMİŞTİ

    Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Africa CDC), dün Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nden komşu ülkelere yayılan maymun çiçeği virüsü nedeniyle kıta genelinde “halk sağlığı acil durumu” ilan etmişti. Africa CDC, bu yıl kıtada şimdiye kadar maymun çiçeği kaynaklı 17 binden fazla vaka ve 517 ölüm rapor edildiğini belirtirken, bu sayının geçen yılın aynı dönemine göre %160’lık bir artışı temsil ettiğini vurguladı. Afrika genelinde toplam 13 ülke bu virüsle ilgili vakalar bildirdi.

    İLK KEZ İNSANLARDA 1970’DE TESPİT EDİLDİ

    Maymun çiçeği virüsü, 1970 yılında Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde insanlarda ilk kez tespit edildiği günden bu yana, onlarca yıldır Afrika’nın belirli bölgelerinde endemik olarak görülmektedir. Virüsün daha hafif bir varyantı, 2022 yılında büyük ölçüde cinsel temas yoluyla 100’den fazla ülkeye yayıldı ve bu durum, DSÖ’nün en yüksek alarm seviyesi olan küresel halk sağlığı acil durumunu ilan etmesine sebep oldu. Ancak, DSÖ, 10 ay sonra bu sağlık krizinin kontrol altına alındığını açıklayarak acil durumu sona erdirmiştir.