Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Donald Trump’ın Tarifeleri ve Küresel Piyasalara Etkileri

    Donald Trump’ın tarifeleri, küresel piyasalarda nasıl bir etki yarattı? Ekonomik sonuçları ve ticaret dengeleri üzerine derinlemesine bir inceleme.

    Donald Trump'ın tarifeleri, küresel piyasalarda nasıl bir etki yarattı? Ekonomik

    ABD Başkanı Donald Trump’ın Tarifeleri ve Küresel Piyasalardaki Etkileri

    ABD Başkanı Donald Trump’ın 180’den fazla ülkeyi kapsayan tarifeleri açıklaması, küresel düzeyde belirsizlik yarattı. Bu durum, özellikle Çin gibi bazı ülkelerin misilleme adımlarıyla birlikte risk algısının yüksek kalmasına neden oldu. Uzmanlar, Trump’ın karşılıklılık esasına dayalı tarifelerinin ardından küresel piyasalarda oluşan satış baskısına karşı yatırımcıları uyarıyor.

    “Şu an panik yapılacak yer değil”

    Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Sertaç Ekeke, yurt içi piyasalarda panik yapmanın gereksiz olduğunu belirtti. ABD’nin Türkiye’nin pazar payını doğrudan etkileyecek şekilde Avrupa ve Çin ile rekabet ettiğini ifade eden Ekeke, Borsa İstanbul’da pozitif bir sürecin yavaş yavaş fiyatlandığını aktardı. Kısa vadede panik havasının normal olduğunu vurgulayan Ekeke, piyasalardaki gidişatın henüz netleşmediğini belirtti. Orta ve uzun vadede Türkiye’nin önemli bir eşikte olduğunu ve doğru hamlelerle bu dönemin kazananı olabileceğini kaydeden Ekeke, şunları söyledi:

    • “Endeks 9.600 seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı yönlü düzeltme hareketleri beklenebilir.”
    • “Orta uzun vadede, doğru adımlar atılabilirse Türkiye bu dönemin kazananlarından biri olabilir.”
    • “Kripto para piyasalarında da bir denge oluşacaktır; ancak oradaki kaldıraçlı işlemler nedeniyle yurt dışı tarafında derin satışlar görülebilir.”
    • “Eğer bu hafta sakinlik olursa, yukarı yönlü hareketleri konuşmaya başlayabiliriz.”

    “Fiyatlama tamamen yurt dışı kaynaklı”

    Colendi Menkul Analisti Sadullah Çalışır, Borsa İstanbul’daki Ramazan Bayramı sonrası fiyatlamanın tamamen yurt dışı kaynaklı olduğunu belirtti. Çalışır, bayram öncesinde Borsa İstanbul’da kısa süreli bir tepki yükselişi görüldüğünü ifade etti. Bayram haftasında küresel risk algısındaki bozulma ve VIX endeksindeki yükselişin, New York borsasının ayı piyasasına girmesiyle tüm gelişmekte olan ülkelerde satış baskısına yol açtığını vurguladı. Borsa İstanbul’un da bu durumdan olumsuz etkilendiğini kaydederek, BIST 100 endeksinin son bir yıllık getirisi açısından yetersiz kaldığını aktardı.

    “Aşağı yönlü risklerin azaldığını düşünüyorum”

    Çalışır, geçen yılın başında 7.500 seviyelerinde olan BIST 100 endeksinin enflasyona göre kayda değer bir geride kalma yaşadığını belirtti. Mevcut seviyelerin bir iskonto işareti olduğunu ifade eden Çalışır, teknik olarak 9.000 seviyelerinin destek noktaları olduğunu ve global piyasaların aşırı satış yaşadığını düşündüğünü söyledi. Şunları ekledi:

    • “Bu seviyelerde pozisyon taşıyan yatırımcılar için kısa vadede belirsizlikler devam etse de aşağı yönlü risklerin azaldığını düşünüyorum.”
    • “Borsa İstanbul’da kısa vadede hızlı bir toparlanma beklemiyorum, ancak tepki alımları için önemli noktalara yakınız.”
    • “Bu seviyelerde satış yapmak mantıklı görünmüyor.”

    Kripto Para Piyasasındaki Satış Baskısı

    Pariterium Danışmanlık Kurucusu İsmet Demirkol, ABD’nin uyguladığı tarifelerin küresel piyasalardaki dalgalanmaları artırdığını ve Türkiye’ye girecek sermayenin geciktiğini belirtti. Kripto para piyasasındaki satış baskısına da değinen Demirkol, “Kripto paralar şu anda bir kar realizasyonu sürecinde.” dedi. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimlerinin devam etmesi ve kurumlar vergisi indirimlerinin başlamasıyla birlikte, önümüzdeki 1-1,5 ay içinde kripto paralarda yukarı yönlü bir hareket bekleniyor.” ifadelerini kullandı.

    “Gümrük Savaşları ve Sert Düşüşler”

    Dexalot Risk Müdürü Gökçe Çalışan, Bitcoin’in hisse senetlerindeki düşüşlere direnç göstermesine rağmen, hafta sonu yüzde 10’un üzerinde değer kaybettiğini belirtti. Altcoinlerdeki kayıpların ise yüzde 15 ile yüzde 25 arasında değiştiğini ifade eden Çalışan, şu açıklamalarda bulundu:

    • “Piyasanın dip seviyeye ulaştığını söylemek için erken; aşağı yönlü riskler hala devam ediyor.”
    • “Trump’ın göreve başladığı tarihten bu yana düşüş eğiliminde bir piyasa ile karşı karşıyayız.”
    • “ABD’nin başlattığı gümrük savaşları, yaşanan sert düşüşün temel nedenidir.”
    • “Bitcoin, 69.000-73.000 dolar bandını test edebilir; ancak trend aşağı yönlü ve görünümde bir değişim yok.”

    Çalışan, kısa vadeli alımlar için bu bölgenin bir lokal dip işlevi görebileceğini, ancak uzun vadeli yatırımlar için risklerin devam ettiğini vurguladı.