Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Dijital Ahilik Projesi Mersin’de Tanıtıldı

    Dijital Ahilik Projesi, Mersin’de düzenlenen etkinlikle tanıtıldı. Geleneksel ahilik değerlerini dijital dünyaya taşıyan bu proje, esnaf ve girişimciler için yeni fırsatlar sunmayı hedefliyor.

    Dijital Ahilik Projesi, Mersin'de düzenlenen etkinlikle tanıtıldı. Geleneksel ahilik değerlerini

    Mersin Valiliği himayesinde, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), Mersin Milli Eğitim İl Müdürlüğü ve Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) işbirliğiyle hayata geçirilen Dijital Ahilik (DAHİ) Mersin Projesi, kamuoyuyla paylaşıldı. Projeyi değerlendiren MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Mersin’de yeni bir mesleki eğitim modeli oluşturmak amacıyla MTSO ve Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bir araya geldiğini, bu iş birliğinin MTOSB’nin ve sanayicilerin katkılarıyla güçlendiğini ifade etti.

    Çakır, Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan’ın projeyi destekleyerek önünü açtığını belirtti. “İş birliği ve dayanışma ile bir yola çıktık. Amacımız, kentimize ve ülkemize katkıda bulunmak. Tek düşüncemiz, gençlerimiz ile güçlü bir gelecek inşa etmektir.” dedi. Projenin ilk adımının, MTSO’nun 41 Meslek Komitesinin gösterdiği kararlılıkla atıldığını vurgulayan Çakır, “Komitelerimiz, insanımıza, gençlerimize ve ülkemize karşı duyduğumuz sorumluluk duygusuyla hareket ederek samimi bir çaba ortaya koydu.” ifadelerini kullandı.

    Bu projeyle insan kaynağı yetiştirilmesinin hedeflendiğini ancak ‘İnsan kaynağı’ terimini kullanmaktan hoşlanmadığını dile getiren Çakır, “Biz insanımızı, özellikle gençlerimizi bir kaynak olarak değil, bir değer olarak görüyoruz. Kaynaklar kullanılır ve tüketilir; oysa değerler üretir ve bizleri yüceltir. Olaya bakış açımız budur.” değerlendirmesini yaptı.

    Çakır, MTSO Meslek Komitelerinin bu anlayışla gençlerin beceri edinmeleri, ekonomide etkin ve nitelikli bir şekilde yer almaları, köklü ekonomi kültürünün temeli olan ahilik ahlakıyla, etik değerlerle donanmış olmaları, sektörlerinde aranılan ve yaptıkları işlerle saygın bireyler olmalarını hedeflediklerini belirtti.

    Eğitim ve Gelişim Üzerine Vurgular

    MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol, ülkelerin gelişimi ile eğitim arasındaki sıkı bağlantıya dikkat çekerek, gelişmekte olan Mersin için eğitimin önemine vurgu yaptı. “Eğitimin geliştirilmesine yönelik böyle önemli bir projeyi destekleyen tüm kurum ve kuruluşlara ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

    Projenin kendisini heyecanlandırdığını belirten MTOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli, “Sanayicinin teknolojiyi takip etmemesi durumunda yok olacağı aşikâr. Dijital dönüşümle fabrikalarını güncelliyorlar ama bizim eğitimde de çocukları dijitale yönlendirmekle ciddi bir ivme kazanacağımızı biliyorum. Bu eğitim verilmezse sanayi ne personel bulabilir ne de gelişir.” şeklinde konuştu.

    MTOSB olarak Mesleki Eğitim Merkezi’ni kendi bünyelerinde kuran ilk özel okul olmanın gururunu yaşadıklarını ifade eden Tekli, bu alandaki yürüttükleri çalışmaların detaylarını paylaştı.

    Mesleki Eğitimde Yenilikler

    Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz, eğitimdeki güncel gelişmeleri içeren bir sunum gerçekleştirdi. Ortaokul öğrencilerinin yaz aylarında meslek lisesi atölyelerinde eğitim almasını kapsayan Zanaat Atölyeleri hakkında bilgi veren Karagöz, meslek liseleri bünyesinde açılan ortaokullarda öğrencilerin üniversite sonrası değil, lise yıllarında mesleklerini seçmeleri için yürüttükleri faaliyetleri aktardı.

    Proje Kurumsal Kimlik Kazanacak

    Milli Eğitim İl Müdürü Fazilet Durmuş, DAHİ Mersin Projesi’ni dijital dönüşüm, sosyal donatıların güçlendirilmesi, etkili staj yönetimi ve uluslararası kaynaklardan yararlanma gibi 11 başlık altında ele aldıklarını belirtti. İmzalanacak protokolle projenin kurumsal bir kimlik kazanacağını ifade eden Durmuş, meslek liseleri ile iş dünyasının bağlantılarını güçlendirmeye yönelik bugüne kadar yürütülen çalışmaları özetledi.

    Ailelerin Bakış Açısını Değiştirmek

    Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, herkesin gençlerin birer altın bileziği olması için çabaladığını vurguladı. Projeyle meslek edindirmekle kalmayıp, o mesleğin en iyisini yetiştirme gayretinde olacaklarını belirtti. “Öğrencilerin yeteneklerini tespit edip ortaya çıkaralım ama en ileri boyuta taşıyalım.” diyen Pehlivan, “Ahlaklı, kültürlü, bilgili ve dijital çağı takip eden nesiller, meslek mensupları yetiştirmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

    Velilerin meslek liselerine bakış açısını değiştirmenin önemine de değinen Pehlivan, “Ailelerin bakış açısını güncellemek ve mesleki eğitim algısını pozitife döndürmek istiyoruz.” dedi.

    İş Dünyasından Eğitim Vurgusu

    MTSO Eğitim ve Kalkınma Vakfı Başkanı İsmail Yavuz Özgüven, Mersin iş dünyası olarak eğitimi odağa aldıklarını belirtti. “Bunun en önemli göstergesi, odamız çatısı altında Mersin iş dünyasının vizyonuyla kurulan ve sektörlerimize, insanımıza, Mersinlilere hizmet veren Eğitim ve Kalkınma Vakfımızdır.” diyen Özgüven, bu konudaki en önemli paydaşın Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü olduğunu kaydetti.

    Yapılacak işbirliği protokolünün büyük bir önem taşıdığını belirten Özgüven, birçok alanda ortak mesleki eğitimler düzenleyerek katılımcılara piyasalarda geçerli olan beceriler kazandıracaklarını ve bu sayede daha huzurlu, mutlu bir toplum oluşturacaklarını dile getirdi.