UETS Hesaplarının Oluşturulması ve Elektronik Tebligat Süreci
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, derneklerin Elektronik Tebligat Sistemi’ne (UETS) dahil edilmesi amacıyla PTT ve İçişleri Bakanlığı arasında veri paylaşım protokolünün imzalandığı belirtildi. Bu protokol çerçevesinde gerçekleştirilen teknik çalışmalar tamamlanmış olup, şu an itibarıyla Dernekler Bilgi Sistemi (DERBİS) üzerinde kayıtlı 101 bin 340 dernekten 85 bin 315’inin UETS hesapları oluşturulmuş ve başvuru yapılması halinde aktif hale getirilmeye hazır olduğu ifade edildi.
Ayrıca, PTT’ye başvuran 1,598 derneğin mevcut durumda e-Tebligat sistemini kullandığı bilgisi de verilmiştir. Ancak, vergi kimlik numarası (VKN) olmayan veya hatalı olan 8,149 derneğe ilişkin düzeltme çalışmalarının sürdüğü kaydedildi. Yeni kurulan derneklerin, otomatik olarak VKN’lerini aldıktan sonra yine otomatik bir şekilde UETS hesaplarının oluşturulması sağlanmaktadır.
Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü ve il sivil toplumla ilişkiler müdürlükleri tarafından hazırlanan tebligatlar, e-İcisleri Sistemi üzerinden UETS kullanan derneklere gönderilebilmektedir. Açıklamada, e-İcisleri üzerinden elektronik tebligatın nasıl gönderileceğine dair bir kullanım kılavuzunun hazırlandığı ve UETS hesapları aktif olan derneklere elektronik tebligat yapılmasının sağlanacağı bilgisi yer almaktadır.
2024 yılı içerisinde il müdürlükleri tarafından derneklere toplam 14,301 tebligat yapılmış, bunun 9,109’u elden ve 5,192’si posta yoluyla gerçekleştirilmiştir. Posta yoluyla yapılan tebligatlar için toplamda 731,262 lira ücret ödenmiştir. Şu anda, posta yoluyla gerçekleştirilen bir tebligatın maliyeti 210 lira (hızlı tebligat ise 420 lira) iken, UETS üzerinden yapılan bir tebligatın maliyeti yalnızca 10 liradır.
Derneklere elden tebligat yapılamadığı durumlarda elektronik ortamda tebligat yapılması, önemli ölçüde maliyet tasarrufu sağlayacaktır. Elektronik Tebligat Yönetmeliği’nin 5/f maddesi gereği derneklere tebligatın elektronik olarak yapılması zorunlu hale getirilmiş olmasına rağmen, herhangi bir cezai müeyyide uygulanmadığı için bazı derneklerin UETS hesaplarını aktif hale getirmekten kaçınabileceği değerlendirilmektedir.
Bu bağlamda, gerçekleştirilen entegrasyon çalışmaları sonucunda oluşturulan UETS hesaplarının aktif hale getirilmesi büyük bir öneme sahiptir. Genel Müdürlüğümüz ve 81 il müdürlüğü, derneklerin UETS hesaplarını aktif etmeleri konusunda her türlü iletişim kanallarını kullanarak teşvik edici faaliyetlerde bulunacaktır.