Ziya İPEK tarafından yapılan açıklamalara göre, deprem bölgesinde uygulanan mücbir sebep halinin 30 Kasım 2024 itibarıyla sona erecek olması, zaten zor bir süreçten geçen işletmeleri daha da sıkıntıya sokacak. Çiğdem Kıral, deprem sonrası toparlanma sürecinin henüz tamamlanmadığını vurgulayarak, SGK prim ödemeleri ve vergi borçları gibi ekonomik yükümlülüklerin devreye girmesinin birçok işletmeyi kapanma riskiyle karşı karşıya bırakacağını ifade etti. “İşletmelerin üzerindeki yükler hafifletilmeli”
Hatay Sanayici ve İşadamları Derneği (HASİAD) Başkanı Ahmet Horoz ise, “Bu şehrin yeniden kalkınması, bölgedeki tüm ekonomik ve sosyal dengelerin yerine oturması anlamına gelir. Ancak işletmelerin, esnafların ve KOBİ’lerin üzerindeki yükler hafifletilmeden bunu başarmak mümkün değil” dedi. Horoz, Hatay’ın ekonomik olarak yeniden ayağa kalkabilmesi için SGK ve vergi ödemelerinin en az 4-5 yıl ertelenmesini, işletmelere toparlanma şansı verilmesini, uzun vadeli kredi kolaylıklarıyla deprem bölgesindeki işletmeler için düşük faizli veya faizsiz kredi imkânları sağlanmasını önerdi. Ayrıca, vergi teşvikleri ve muafiyetlerle ekonomik canlanmanın desteklenmesi gerektiğini dile getirdi.
“Hatay’ın Yeniden Doğuşu İçin Dayanışma Çağrısı”
Hatay halkının ve işletmelerinin yaralarını sarmak için gereken adımların bir an önce atılmasını talep eden Hatay Genç İşadamları Derneği (HAGİAD) Başkanı Hatay Esmergil, sürdürülebilir bir ekonomi için Hatay’ın ekonomik anlamda ayağa kalkana kadar vatandaşından esnafına ve sanayicisine kadar elinden tutulmasının şart olduğunu aktardı. Bu konuda, bölgesel ve sektörel iş dünyası temsil örgütlerinin çatı kuruluşu olan Türk İş Dünyası Konfederasyonu’ndan da mentörlük beklediklerini sözlerine ekledi.