Kredi derecelendirme kuruluşu DBRS, İtalya’nın kredi görünümünü ‘durağan’dan ‘pozitif’e güncelledi. Bu önemli değişiklik, kuruluşun İtalya’nın mali durumu ile ilgili beklentilerini yansıtarak, ülkenin ekonomik gidişatında bir iyileşme umudunu ifade ediyor. Bu haber, Başbakan Giorgia Meloni liderliğindeki hükümet için son derece destekleyici bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
Görünümdeki bu olumlu revizyon, geçen Cuma günü Fitch’in benzer bir düzenleme yapmasıyla, ayrıca Roma ile Avrupa Komisyonu arasında yedi yıllık bir bütçe düzenleme planı üzerinde anlaşmaya varılmasıyla paralellik gösteriyor. DBRS, İtalya’nın yüksek kamu borç oranının oluşturduğu zorlukları kabul ederken, ülkenin kredi notunu BBB (yüksek) seviyesinde teyit etti.
Kuruluş, İtalya’nın revize edilmiş bütçe açığı hedeflerine dikkat çekti; bu yıl için %3,8 ve gelecek yıl için %3,3 olarak belirlenen hedeflerin, 2026 yılına kadar Avrupa Sendikası’nın %3’lük eşiğinin altına düşmesinin beklendiği vurgulandı. Yüksek borç oranına rağmen, 2026 yılına kadar gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) %137,8’ine yükselmesi öngörülse de, DBRS, İtalya’nın beklenenden daha güçlü bir ekonomik toparlanma sürecine girdiğini, işgücü piyasasında yaşanan iyileşmeleri ve daha yüksek büyüme potansiyelini dikkate aldı.
İtalya’nın borçtaki artışı, COVID sonrası dönemde tanıtılan ve Superbonus olarak bilinen maliyetli ev yenileme teşviklerine dayandırılıyor. Ancak DBRS, ülkenin yüksek borç seviyesinin ve faiz yükümlülüklerinin, ekonomik şoklara karşı hassasiyeti artırdığını ve hükümetin daha fazla önlem alma kapasitesini kısıtladığını belirtti.
İtalya ekonomisi 2023 yılında %0,7 büyüme kaydetti ve çoğu analist, bu yıl için benzer bir büyüme oranı tahmin ediyor; bu rakam, hükümetin resmi tahmini olan %1’in altında kalıyor. Haziran ayında, Avrupa Komisyonu, ülkenin mali açığının GSYİH’nin %7,2’sine ulaşmasının ardından, mali konsolidasyonu güçlendirmek amacıyla İtalya da dahil olmak üzere altı ülkeye karşı disiplin prosedürü başlattı.
Önümüzdeki haftalarda, İtalya’nın Moody’s ve Scope Ratings gibi diğer kredi notu değerlendirme kuruluşlarından daha fazla değerlendirme alması bekleniyor. Geçen hafta ise, S&P Global, İtalya’nın ‘BBB’ notunu ‘durağan’ görünümle koruduğunu duyurmuştu.
Bu makaleye Reuters katkıda bulunmuştur. Bu içerik, yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze göz atabilirsiniz.