Çin’in Uzay İstasyonu “Tiengong”
Çin İnsanlı Uzay Programı Ajansı (CMSA), taykonotlar Yı Guangfu ve Li Cong’un istasyon dışındaki görevlerini yerine getirirken, istasyonda kalan Li Guangsu’nun ekipteki iç destek rolünü üstlendiğini açıkladı.
Taykonot ekibi, yaklaşık 6,5 saat süren uzay yürüyüşünde, istasyonun robotik kolunu kullanarak uzay enkazına karşı koruma cihazları, kablolar ve diğer donanımların kurulumunu gerçekleştirdi. Ayrıca araç dışı kontrolleri yaparak görevlerini tamamladılar.
Bu, istasyonda gerçekleştirilen 15. uzay yürüyüşü ve Şıncou-18 taykonot ekibinin ikinci araç dışı görevi oldu. Şıncou-18 taykonot ekibi, 25 Nisan’da istasyona gönderilmişti ve 6 ay boyunca uzay bilimi deneyleri ve teknik testler gerçekleştirecek.
Çin’in Uzay İstasyonu “Tiengong”
Çin, ABD’nin uzay araştırmaları alanındaki işbirliğini yasaklaması ve Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) programına katılımını engellemesi üzerine kendi uzay istasyonunu Dünya yörüngesine kurdu.
Tiengong Uzay İstasyonu, bir çekirdek modül ve iki laboratuvar modülünden oluşuyor ve uzay teleskobu eklenmesi planlanıyor. Rusya’nın Mir Uzay İstasyonu’nu model alarak inşa edilen istasyonun ana parçası olan “Tienhı (Göksel Uyum)” çekirdek modülü 29 Nisan 2021’de fırlatıldı.
İlk laboratuvar modülü olan “Vıntien (Gökleri Aramak)” 24 Temmuz 2022’de, ikinci laboratuvar modülü olan “Mıngtien (Gökleri Düşlemek)” ise 31 Ekim 2022’de fırlatıldı. Laboratuvar modüllerinin çekirdek modüle eklenmesiyle istasyonun ana iskeleti tamamlandı ve şu anda “uygulama ve geliştirme aşamasına” geçildi.
İstasyona ayrı bir modül olarak eklenecek olan “Şüntien (Gökleri Dolaşmak)” adlı uzay teleskobuyla birlikte istasyonun tamamlanması hedefleniyor. Üç kişilik taykonot ekibi, dönüşümlü görevler yaparken, “Şıncou (Kutsal Gemi)” mekikleriyle personel, “Tiencou (Gök Gemisi)” mekikleriyle de ikmal malzemeleri taşınıyor.