Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Çin ve AB Arasındaki İşbirliği Üzerine Görüşmeler

    Çin ve AB arasındaki işbirliğini derinlemesine inceleyen bu yazıda, gelecekteki ortaklık fırsatları ve zorluklar ele alınıyor.

    Çin ve AB arasındaki işbirliğini derinlemesine inceleyen bu yazıda, gelecekteki

    Çin ve AB’nin İşbirliği Üzerine Görüşmeler

    Çin’de kabine işlevini yerine getiren Devlet Konseyi, önemli bir açıklama yaptı. Başbakan Li Çiang, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, Çin ile AB’nin, ABD’nin uyguladığı tarife politikalarının yol açabileceği belirsizliklere karşı küresel ekonomide istikrar ve öngörülebilirlik sağlaması gerektiğinin altını çizdi. Li, bu yıl için belirlenen makro politikaların, çeşitli belirsizlik faktörlerini göz önünde bulundurduğunu ifade etti ve “Dış şoklarla başa çıkmaya hazırız; elimizde bu amaçla yeterli politika araçları mevcut.” dedi.

    Li, ayrıca, Çin’in tarife artışlarına karşı aldığı önlemlerin yalnızca ülkenin egemenliğini, güvenliğini ve kalkınma çıkarlarını korumak amacı taşımadığını, aynı zamanda uluslararası ticaret kurallarını, eşitliği ve adaleti savunmak için de hayati önem taşıdığını belirtti. Bu görüşmeler, Trump yönetiminin yüzde 50 ek tarife tehdidi sonrası Çin adına açıklama yapan ilk üst düzey yetkili olma özelliği taşıyor. Daha önce, Çin Ticaret Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı tarafından çeşitli açıklamalar yapılmıştı.

    ABD’nin Tarife Politikaları ve Çin’in Tepkisi

    ABD’nin uyguladığı “karşılıklı tarifeler” konusunda önemli gelişmeler yaşanıyor. Trump, 2 Nisan’da ABD’ye ithal edilen tüm ürünlere ek gümrük vergileri getiren bir kararnameyi imzaladı. Beyaz Saray, bu tarifelerin 9 Nisan’da yürürlüğe gireceğini duyurdu. Washington yönetimi, Çin’e yüzde 10 baz tarifeye ek olarak, toplamda yüzde 34’lük bir ek gümrük vergisi uygulanmasına karar verdi. Yeni tarife artışlarıyla birlikte, ABD’nin Çin’den ithal ürünlere uyguladığı asgari gümrük tarifesi yüzde 54’e kadar yükseldi.

    Çin, ABD’nin tarife artışlarına yanıt veren ilk ülke olarak, yüzde 34’lük tarife artışına karşı aynı oranda bir ek tarife uygulayacağını açıkladı. Bu bağlamda, Pekin yönetimi, ABD aleyhine Dünya Ticaret Örgütü’nde dava açtı ve bazı nadir toprak elementlerinin ihracatına kısıtlama getirdi. Ayrıca, ABD şirketlerine yönelik çeşitli yaptırımlar da duyuruldu.

    Tarife Savaşlarının Gidişatı

    Trump, Çin’in karşılıklı tarifelere misilleme olarak getirdiği yüzde 34’lük ek tarife artışını 8 Nisan’a kadar geri çekmediği takdirde, yüzde 50 ek tarife daha getireceğini ve Çin ile planlanan görüşmeleri iptal edeceğini açıkladı. Ancak, Çin, Trump’ın yüzde 50 ek gümrük tarifesi tehdidine karşı geri adım atmayacağını ve haklarını, çıkarlarını korumak için kararlı tedbirler alacağını bildirdi. Bu durum, iki ülke arasındaki ticaret ilişkilerinin geleceği üzerinde önemli bir etki yaratıyor.