Çin, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nı (NSA), şubat ayında düzenlenen Asya Kış Oyunları sırasında “ileri düzey” siber saldırılar gerçekleştirmekle itham etti. Bu suçlamalar, Pekin ve Washington arasındaki gerilimi artıran bir dönemde gündeme geldi. Özellikle, ABD Başkanı Donald Trump’ın başlattığı ticaret savaşı çerçevesinde karşılıklı uygulanan gümrük tarifeleri, iki ülke arasındaki ilişkileri daha da zorlaştırmıştı.
Polisten İki Üniversiteye Suçlama
Harbin kentindeki polis yetkilileri, NSA ajanı olduğu öne sürülen üç kişiyi arananlar listesine aldıklarını duyurdu. Ayrıca, Kaliforniya Üniversitesi ve Virginia Tech Üniversitesi’nin de bu siber saldırılara karıştığı iddia edildi. Üç NSA ajanının isimleri ise Katheryn A. Wilson, Robert J. Snelling ve Stephen W. Johnson olarak belirtildi. Bu kişiler, “Çin’in kritik bilgi altyapısına yönelik sürekli siber saldırılar düzenlemek ve Huawei ile diğer işletmelere karşı siber saldırılara katılmak”la suçlanıyor. Ancak, bahsi geçen üniversitelerin bu saldırılara nasıl dahil olduğu konusunda herhangi bir açıklama yapılmadı.
Çin’den ABD’ye “Sorumlu Yaklaşım” Çağrısı
Çin Dışişleri Bakanlığı, saldırıları doğruladı ve endişeleri ABD’ye ilettiklerini bildirdi. Bakanlık Sözcüsü Lin Jian, düzenlediği basın toplantısında ABD’ye “siber güvenlik alanında sorumlu bir yaklaşım sergileme” ve “Çin’e yönelik haksız karalama ve saldırıları durdurma” çağrısında bulundu.
Çin’in devlet haber ajansı Xinhua, Harbin polisine dayandırarak yayımladığı haberde, “ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın Heilongjiang eyaletindeki enerji, altyapı, su koruma, iletişim ve ulusal savunma araştırma kurumları gibi stratejik sektörlere yönelik siber saldırılar düzenlediği” iddialarını ortaya koydu. Haberde, bu saldırıların “Çin’in kritik bilgi altyapısına sabotaj amacıyla yapıldığı ve toplumda kargaşa yaratma ile gizli bilgilerin çalınmasının hedeflendiği” öne sürüldü.
Çin’in İddialarında “Microsoft” Detayı
Xinhua’nın raporuna göre, NSA’in siber operasyonları Kış Oyunları süresince gerçekleştirildi. Bu operasyonların Heilongjiang’daki belirli cihazlarda bulunan Microsoft Windows işletim sistemlerinde “önceden yüklenmiş bazı arka kapıların aktif hale getirilmesiyle” gerçekleştirildiği savunuldu. İddiaya göre, NSA, izlerini gizlemek adına farklı ülkelerden IP adresleri satın almış ve “anonim bir şekilde” Avrupa ve Asya da dahil olmak üzere pek çok ağ sunucusu kiralamıştı.
Bu eylemlerle, oyunlara katılan sporcuların kişisel verilerini çalmayı amaçladığı belirtiliyor. Söz konusu siber saldırıların, 3 Şubat’taki ilk buz hokeyi müsabakası sırasında zirveye ulaştığı iddia ediliyor. Saldırılar, Asya Kış Oyunları kayıt sistemi gibi bilgi sistemlerini hedef almış ve etkinlik personelinin kimlikleri hakkında hassas bilgilerin saklandığı iddia edilmiştir.