Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Cargill Türkiye’nin Yağ ve Nişasta Üretiminde Dönüşüm

    Cargill Türkiye, yağ ve nişasta üretiminde yenilikçi dönüşüm süreçleriyle sektördeki öncülüğünü sürdürüyor. Detaylar için tıklayın!

    Cargill Türkiye, yağ ve nişasta üretiminde yenilikçi dönüşüm süreçleriyle sektördeki

    Recep ERÇİN

    Recep ERÇİN

    Dünya genelinde 70 ülkede faaliyet gösteren Cargill, Türkiye’de nişasta bazlı şeker (NBŞ) üretimi ile tanınmasına rağmen, son yıllarda cironun önemli bir kısmının bitkisel yağlara kaydığı gözlemleniyor. Geçtiğimiz günlerde, Cargill Gıda Ortadoğu, Türkiye & Afrika Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Murat Tarakçıoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen iftar programında, şirketin yöneticileriyle bir araya geldik. Bu buluşmada, Tur yağ’ın satın alınmasının ardından yağdan elde edilen gelirin cirodaki payının hızla arttığı bilgisi paylaşıldı.

    TurCao’yu Balıkesir’de üretiyor

    Şirket yöneticileri, Cargill’in dünya kakao ticaretindeki payının yaklaşık yüzde 25 civarında olduğunu belirttiler. Uzun vadeli bir pazar olan kakao ve kakao yağındaki fiyat dalgalanmalarına karşı, uygun fiyatlı hammadde tedariki için Türkiye’de çalışmalarını sürdüren Cargill, yerli kakao yağı eşleniği olan TurCao’yu Balıkesir’deki Turyağ fabrikasında üretmeye başlamış durumda. Günümüzde kakao yağının tonu yaklaşık 20 bin euro civarındayken, geleneksel bir Afrika bitkisi olan Shea’dan üretilen TurCao’nun fiyatı 5-6 bin dolara kadar düşmektedir. Tablet çikolata, draje, pralin ve gofret uygulamalarıyla yüzde 100 uyumlu olduğu ifade edilen TurCao, üreticilerin ithal ürün kullanımı için yerli bir alternatif sağlıyor.

    NBŞ azaldı, yağ üretimi arttı

    Cargill, Türkiye endüstriyel yağ pazarında büyümeye devam ederken, perakende alanında güçlü rakiplerin bulunmasından dolayı bu alanda henüz bir aksiyon almayı düşünmüyor. Ev dışı tüketim pazarında; pastacılık yağları, fırıncılık yağları ve yemeklik yağlar üreten şirket, gıda bileşenleri tarafında ise kaplama yağları, dolgu yağları, süt endüstrisi yağları, kızartma yağları, çikolata ve şekerleme yağları üreterek, cirosunda yağlardan elde ettiği gelirin payını yüzde 40 civarına çıkarmış durumda. Nişasta bazlı şeker (NBŞ) ise Cargill Türkiye yöneticilerinin aktardığına göre yüzde 5 gibi düşük bir paya sahip.

    Yönetici ihraç ediyor

    Cargill, Türkiye’de Bursa, Kocaeli, Sakarya ve Balıkesir olmak üzere toplam 4 tesiste üretim yaparken, yöneticileri NBŞ üretiminin azalmasına rağmen nişasta üretiminin güçlü bir şekilde devam ettiğine dikkat çekiyor. Türkiye’nin bu alanda ihracatçı konumda olması da önemli bir gelişme (Türkiye, 2024 yılında 285 bin ton mısır nişastası ihraç ederek 125 milyon dolar gelir elde etmeyi hedefliyor). Cargill, Türkiye’de 700 çalışanı ile faaliyet gösterirken, dünya genelinde ise toplamda 160 bin kişiye istihdam sağlamaktadır. Şirket yöneticileri, “Eskiden yetenek ithal ederken, artık yetenek ihraç ediyoruz. Dünyanın dört bir yanında Cargill operasyonlarını yöneten Türk arkadaşlarımız var” ifadelerini kullanarak, Türkiye’de 65 yıldır faaliyet gösterdiklerini vurguladılar.

    Dilovası’nda trafo yağı üretiyor

    Öte yandan, Cargill’in dünya genelinde 1,750 kişilik bir ekip ile yüksek performanslı özel ürünler, endüstriyel uygulamalar ve biyoendüstriyel ürünler üzerine çalışmalar yaptığı belirtiliyor. Bu kapsamda, biyoendüstriyel ürünler iş biriminin İzmit Dilovası’ndaki tesisinde yüzde 100 bitkisel hammadde kullanarak emülgatörler, trafo yağları, sondaj yağları, yağlayıcı esterler ve yağ asitleri üretimi gerçekleştiriliyor.

    Yüzde 24 verim artışı sağlandı

    Şirketin kamu ve STK’larla birlikte 2019 yılında hayata geçirdiği “1000 Çiftçi 1000 Bereket” kurumsal sorumluluk programı, 27 ilde 7 bine yakın çiftçiyi ve 1 milyon dekarı aşkın alanı kapsıyor. Ayçiçek, kanola ve mısır tarımının önceliklendirildiği bu proje kapsamında; doğru sulama ve bilimsel gübreleme programı, uydudan tarla sağlığı kontrolü ve teknik destek hattı hizmetlerinden yararlanan çiftçilerin, 2023 yıl sonunda yüzde 24’e varan verim artışına ulaştığı bildirilmiştir. Ayrıca, 35 bin dekarlık alanda uydudan tarla sağlığı takibi gerçekleştirilmiş ve 5 binden fazla dijital toprak analizi yapılmıştır.

    En çok ithalat yapılan ürün ve ülkeler

    • Dane kakao – 290,3 milyon dolar – Kotdivuar
    • Kakao tozu – 64,3 milyon dolar – Hollanda
    • Kakao hamuru – 40,4 milyon dolar – Gana