Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    BRICS Zirvesi: Ortak Para Birimi Tartışmaları ve ABD’nin Tepkisi

    BRICS Zirvesi’nde ortak para birimi tartışmaları gündemde. Üye ülkelerin ekonomik iş birliği ve ABD’nin bu gelişmelere tepkisiyle ilgili önemli detayları keşfedin. Gelecekteki ekonomik dengelerin nasıl şekilleneceğine dair derinlemesine bir analiz.

    BRICS Zirvesi'nde ortak para birimi tartışmaları gündemde. Üye ülkelerin ekonomik

    BRICS Zirvesi ve Ortak Para Birimi Tartışmaları

    Rusya’da düzenlenen BRICS zirvesinde, üye ülkelerin ortak bir para birimi üzerinde tartışmaları geniş yankı uyandırdı. Batı’nın ekonomik işbirliğine alternatif olarak kurulan BRICS, aynı zamanda ortak bir bankacılık sistemine geçmeyi de düşünüyordu.

    BRICS’teki Tek NATO Üyesi Ülke: Türkiye

    Ekim ayında gerçekleşen zirveye Türkiye, BRICS’e üyelik başvurusu yapmış bir aday ülke olarak katıldı. BRICS Zirvesi’ne katılan tek NATO üyesi ülke lideri de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu.

    Ancak BRICS’in bu girişimlerine ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump’tan sert bir tepki geldi. Trump, BRICS üyelerini açık bir şekilde tehdit ederek, ortak para birimine geçmeleri durumunda bu ülkelerin gümrük tarifelerini yüzde 100 artıracağını ifade etti.

    ‘BRICS’in Dolardan Uzaklaşmasını İzlemeyeceğiz’

    Trump, kendisine ait sosyal medya platformu Truth Social’dan yaptığı açıklamada, “BRICS ülkelerinin dolardan uzaklaşmaya çalışmasını kenarda durup izleme fikri sona ermiştir” dedi. Bu kapsamda, BRICS ülkelerinin dolara karşı bir oluşum içine girmeyeceklerine dair taahhüt vermelerini istedi.

    Kendilerine Başka Bir ‘Enayi’ Bulabilirler

    Trump’ın BRICS ülkelerine yönelik tehditkar mesajı ise şöyle oldu: “Bu ülkeler, yeni bir BRICS para birimi yaratmayacaklarına veya güçlü ABD dolarının yerini alacak başka bir para birimine destek vermeyeceklerine dair taahhütte bulunmalıdır. Aksi takdirde, yüzde 100 gümrük tarifeleriyle karşı karşıya kalacaklar ve harika ABD ekonomisine satış yapmayı unutmalılar. Gidip kendilerine başka bir ‘enayi’ bulabilirler. BRICS’in uluslararası ticarette ABD dolarının yerini alması mümkün değil ve bunu denemeye kalkışan herhangi bir ülke, Amerika’ya veda etmelidir.

    BRICS Büyüyor

    Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika tarafından kurulan BRICS’e bu yıl Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) de katıldı. Kremlin, BRICS’e katılmak için 30’dan fazla ülkenin başvurduğunu duyurdu.

    Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, BRICS’in ekonomik büyüklüğü 29,5 trilyon doları geçiyor. 2028 yılında dünya satın alma gücünün yüzde 38,6’sını BRICS grubunun oluşturması bekleniyor.

    Öte yandan, Rusya, ABD ve Avrupa’nın kendisini ortak bankacılık sisteminden çıkarmasının ardından, BRICS’e üye ülkeler ile ortak bankacılık ve ödeme sistemlerini gündeme aldı. Ortak bir ödeme sisteminin hayata geçirilmesi durumunda, dünya nüfusunun yarısı bu sistemden yararlanma imkanı bulacak.