Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Sudan Gündemi
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın başkanlığında Sudan’daki gelişmelere dair önemli bir oturum gerçekleştirdi. Bu oturumda konuşan Blinken, Sudan’daki insani krizin ulaştığı boyutların son derece endişe verici olduğunu vurguladı ve tüm taraflara bu krizin hafifletilmesi adına sorumluluk alma çağrısında bulundu.
Bölgedeki durumu, dünyanın en kötü insani krizlerinden biri olarak tanımlayan Blinken, sözlerine şu şekilde devam etti: “Her gün yeni vahşetler, hastanelere ve pazar yerlerine saldırılar, yargısız infazlar ve anlatılamaz cinsel şiddete maruz kalan kadın ve kız çocuklarını görüyoruz. Savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar her an devam ediyor.”
Sudan’da özellikle çocukların açlık nedeniyle yaşamını yitirdiği bölgelerin olduğunu belirten Blinken, “Bu trajedinin etkileri Sudan sınırlarının çok ötesine uzanıyor.” ifadesini kullandı. Üç milyondan fazla Sudanlının ülkesini terk etmek zorunda kaldığını belirten ABD Dışişleri Bakanı, BM Güvenlik Konseyi’nin Sudan konusundaki acil eylem planının devreye girmesi gerektiğini vurguladı.
Bazı önemli yardımlar hakkında bilgi veren Blinken, “Bugün yiyecek, barınma ve sağlık hizmetleri için 200 milyon dolar daha ilave insani yardım yapacağımızı duyuruyoruz.” dedi. Ancak bu yardımların etkili bir şekilde ulaştırılması için her iki tarafın da koyduğu engellerin kaldırılması gerektiğini dile getiren Blinken, “Bu yardımı ulaştırmak için, yardımın tartışmalı bölgelere girmesine olanak tanıyan insani koridorları tamamlamalı ve bunları korumalıyız.” şeklinde konuştu.
Blinken, Moskova’ya Sert Eleştirilerde Bulundu
Oturumda daha önce Sudan konusundaki bir BM Güvenlik Konseyi tasarısının Rusya tarafından veto edildiğini hatırlatan Blinken, Moskova’ya yönelik sert eleştirilerde bulundu. Blinken, “Herhangi bir ülkenin, Afrika’daki en büyük savaşı körüklemeye devam ederken Afrika uluslarını önemsediğini iddia etmesi absürt ve kabul edilemez. Etkinizi savaşı uzatmak için değil, sona erdirmek için kullanın. Sadece Sudan’ın geleceği konusunda endişe duyduğunuzu iddia etmeyin, bunu kanıtlayın.” ifadeleriyle Rusya’ya seslendi.
Sudan’daki Savaşın Arka Planı
Sudan’da 15 Nisan 2023 tarihinden bu yana ordu ile bir zamanlar ona bağlı olan Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında askeri reform ve entegrasyon konularındaki anlaşmazlıklar nedeniyle çatışmalar patlak vermiştir. Bu savaşın sona erdirilmesi için başlatılan tüm çözüm girişimleri ise sonuçsuz kalmıştır. BM verilerine göre, Sudan’daki çatışmalar sonucunda 20 binden fazla kişi hayatını kaybetmiştir.
Savaşın başladığı Nisan 2023’ten bu yana, ülkeden ayrılanların sayısı 3 milyonu geçmiş, 9 milyona yakın kişi ülke içinde yerinden edilmiştir. Ayrıca, 25 milyondan fazla insan insani yardıma muhtaç durumdadır. Bu durum, bölgedeki istikrarı tehdit eden önemli bir kriz olarak öne çıkmaktadır.