Bitcoin Piyasasındaki Durum ve Gelecek Beklentileri
Son üç aydır, Bitcoin’in değeri 56.000 ile 63.000 ABD Doları arasında dar bir aralıkta işlem görmeye devam ediyor. Bu durum, yılın ilk yarısında önemli bir yükseliş kaydeden kripto para birimi için görece bir sakinlik dönemini işaret ediyor. Bitcoin, önceki %45’lik değer artışını, büyük ölçüde ABD’de Bitcoin’in spot fiyatını takip eden borsa yatırım fonlarının (ETF’ler) piyasaya sürülmesine borçlu. Yatırımcılar ve piyasa analistleri, yıl sonu yaklaşırken ve 2025’in başlarına doğru ilerlerken, kripto para piyasasını etkileyebilecek yeni katalizörleri araştırıyor.
ABD’nin faiz oranları ve yaklaşan Amerikan başkanlık seçimlerinin sonuçları gibi faktörlerin, piyasa trendlerini şekillendirmede önemli bir rol oynaması bekleniyor. Birleşik Krallık merkezli kripto şirketi Wintermute’un tüccarlarından Jake Ostrovskis, özellikle BlackRock’ın spot Bitcoin ETF’si üzerindeki yaklaşan opsiyonlarla ilgilendiğini belirtiyor. Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, geçen ay bu ETF’yi onayladı ve bu durumun daha fazla ABD’li bireysel yatırımcıyı çekmesi bekleniyor. Ancak, Bitcoin’in bir emtia olarak sınıflandırılması nedeniyle, emtia türevlerini düzenleyen Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu’nun da opsiyonları onaylaması gerekecek.
BIT Mining’in baş ekonomisti Youwei Yang, ETF opsiyonlarının başarılı bir şekilde tanıtılmasının Bitcoin için piyasa sofistikasyonu ve volatilitesini artırabileceğini, bu sayede hem kurumsal hem de bireysel katılımın artabileceğini vurguladı. CoinGecko verilerine göre, kripto paralara olan küresel ilgi artışını sürdürüyor. Toplam piyasa değeri, 1 Ekim 2024 itibarıyla 2,2 trilyon ABD Dolarına ulaşarak, 2023 başındaki 8,3 milyar ABD Dolarından önemli bir sıçrama gerçekleştirdi.
Ostrovskis, yıl boyunca kurumsal katılım ve ticaret faaliyetlerinde kayda değer bir artış gözlemlendiğini, geleneksel finans kurumlarına benzer dijital varlık platformlarına ve hizmetlerine yönelik talebin arttığını ifade etti. Deutsche Bank’ın verilerine göre, Bitcoin’in 90 günlük volatilitesi, 2020 ortasındaki %67’den bu yıl %42’ye düştü. Ancak, Bitcoin’in ünlü volatilitesinde bir azalma olsa da, küresel olaylara karşı hassasiyetini koruduğu görülüyor. Örneğin, Orta Doğu’daki son gerginliklerin artması sonucunda Bitcoin %5’lik bir değer kaybı yaşadı.
Kripto para benimsemesinin daha geniş bir çerçevede incelendiğinde, Chainalysis’in Küresel Benimseme Endeksi, kripto kullanımının özellikle daha az gelişmiş geleneksel finansal sistemlere sahip düşük gelirli ülkelerde güçlü olduğunu ortaya koyuyor. Hindistan ve Nijerya, benimseme sıralamasında en üst sıralarda yer alırken, ilk 20 ülkeden çoğu Endonezya, Vietnam ve Filipinler gibi gelişmekte olan Asya pazarlarından oluşuyor. Ayrıca, kripto paraların Türkiye ve Arjantin gibi yüksek enflasyon ve para birimi değer kaybı yaşayan ülkelerde faydalı olduğu vurgulanıyor.
Chainalysis, Sahra Altı Afrika, Latin Amerika ve Doğu Avrupa genelinde merkeziyetsiz finans (DeFi) ve stablecoin faaliyetlerinde önemli bir artış gözlemliyor. Kripto kredi sağlayıcısı Ledn’in kurucu ortağı Mauricio Di Bartolomeo, Latin Amerika’daki yerel bankalara karşı genel bir güvensizlik olmasına rağmen, ABD Doları cinsinden bankacılık yapma tercihinin devam ettiğine dikkat çekti. Bu durum, Bitcoin ve stablecoin’lerin kalıcı bir çekiciliğe sahip olduğunu gösteriyor.
Deutsche Bank’ın bulgularına göre, küresel kripto işlem hacimleri açısından ABD, ilk sırada yer alırken, onu Hindistan takip ediyor. ABD ayrıca küresel benimseme endeksinde dördüncü sıradadır; Güney Kore ve Çin ise sırasıyla 19. ve 20. sırada bulunuyor.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur. Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze göz atabilirsiniz.