Hamide HANGÜL
Enflasyonla mücadele kapsamında atılan parasal sıkılaşma adımları, kredi musluklarının kısılması ve yüksek faizlerle krediye erişimin zorlaşmasıyla birleşince, yıl sonu bilanço hedeflerine ulaşmak isteyen bankalar, stratejilerini yeni müşteri kitlelerine yönlendirdi. Dijital ve mobil kanallar üzerinden ilk kez banka müşterisi olacak tüketicilere sunulan cazip tekliflerle, taksitli nakit avans, kredi kartına 2.500 TL’ye kadar nakit puan ve 3 ay ertelemeli kredi gibi fırsatlar dikkat çekiyor. Aynı zamanda, faizsiz nakit avans limitleri 55 bin liraya kadar yükseltilmiş durumda. Geri ödemelerde ise vade süreleri 6 aya kadar uzatılarak, yüksek kredi maliyetlerinden dolayı bankalardan uzaklaşan tüketicilerin, sıfır faizli cazip teklifler sayesinde yeniden bankalara yönelmesi sağlanıyor.
Bankalar, otomatik ödeme talimatı, maaş hesabı, sigorta ve kredili mevduat hesabı gibi çeşitli işlemlerle yeni müşteri portföylerini genişletme fırsatı buluyor. Sektör, yıl sonuna kadar geçerli kampanyalarla bireysel müşterilerden esnafa kadar geniş bir yelpazede, yaklaşan yeni yılda acil nakit ihtiyaçlarının karşılanmasını hedefliyor.
Tüketicilerin İlgisi Yoğun
Bankacılık çevrelerinden edinilen bilgilere göre, faizsiz nakit ihtiyaçlarını karşılamak isteyen tüketiciler bankaların kampanyalarına büyük bir ilgi gösteriyor. Dijital kanallar ve mobil uygulamalar üzerinden yapılan başvuruların sayısının arttığını belirten bankacılar, binlerce yeni müşterinin bankalarla tanışabileceğini ifade ediyor. Örneğin, emekli maaşını taşımak için verilen promosyonlarda bile 70-80 bin kişinin bankalara başvuruda bulunduğu kaydediliyor. Bir bankacı, “Tüketicilerin sıfır faizli kampanyalara ilgisi oldukça yüksek. Kredi talepleri arttı. Üstelik, banka şubesine gitmeden dijital ve mobil kanallar üzerinden başvuru yapabiliyorlar. Online destek de mevcut,” şeklinde görüş belirtiyor.
Kampanyalar sayesinde yılın güçlü bilançolarla kapatılması hedefleniyor. Bankacılar, yeni müşteri kazanımının öncelikli hedef olduğunu ve kampanyaların bu doğrultuda hazırlandığını vurguluyor. Bankalar için artık en değerli müşteriler, çok sayıda ürün ve hizmet alan tüketiciler olarak öne çıkıyor. Bankacılar, “Artık mevduat getirip hemen parayı çekip giden değil, bankadan kredi, kredi kartı, fatura, otomatik ödeme talimatı, sigorta primi gibi çok sayıda hizmet alan tüketiciler daha fazla önem kazanıyor,” diyor.
Daha fazla bankacılık işlemi gerçekleştiren müşterilerin, kredi çekmek istediklerinde kredi skorlarının da yüksek olduğunu belirten bankacılar, “Eğer çok sayıda bankacılık işlemi alıyorsa, daha düşük faiz oranlarıyla kredi çekip daha yüksek tutarda kredi kullanma imkanı bulabiliyor,” açıklamasında bulunuyor.
En Yüksek Oran Yüzde 74,3 ile İhtiyaç Kredilerinde
Sıfır faizli kampanyalar, tüketicilerden yoğun ilgi görürken, bankaların kampanyasız kredi faiz oranları yüzde 38,3 ile yüzde 74,3 arasında değişiklik göstermektedir. Merkez Bankası verilerine göre, bankacılık sektöründe TL ihtiyaç kredisi faizi yıllık ağırlıklı ortalama yüzde 69,7, kredili mevduat hesabı dahil yüzde 74,34, taşıt kredisi yüzde 38,33, konut kredisi yüzde 41,11 ve ticari kredide ise yüzde 61,23 seviyelerinde bulunuyor. Söz konusu yüzde 69,7’lik ihtiyaç kredisi faizi, son 10 haftada 1,32 puan gerilerken, kredili mevduat hesabı dahil ihtiyaç kredisi yüzde 0,12, taşıt kredisi 4,26 ve konut kredisi 0,65 puan düşüş göstermiştir. Ticari kredilerde ise 0,49 puan artış gözlemlenmiştir.
Faiz oranları yüksek olmasına rağmen, TL krediler son haftalarda artış eğilimindedir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, 13 Aralık – 29 Kasım tarihleri arasında tüketici kredileri 36 milyar TL artış gösterirken, 6-13 Aralık tarihleri arasında ise 27,8 milyar TL artışla toplam 1 trilyon 978 milyar TL’yi aşmıştır. Bu tutarın 503,8 milyar TL’si konut, 75,45 milyar TL’si taşıt ve 1 trilyon 399 milyar TL’si ihtiyaç kredilerinden oluşmaktadır. İhtiyaç kredileri ise son iki haftada 28,1 milyar TL, son bir haftada ise 23,2 milyar TL artış göstermiştir. Böylece, 6-13 Aralık tarihleri arasındaki son bir haftada önemli bir artış yaşanmış, 29 Kasım-6 Aralık tarihleri arasında ise 4,9 milyar TL artış kaydedilmiştir.
Bankaların Faizsiz Nakit Avans Kampanyaları
- İş Bankası: İşCep üzerinden 3 ay ertelemeli kredi, ayrıca 25 bin TL’ye kadar yüzde 0 faizli taksitli nakit avans ve 30 bin TL’ye varan yüzde 0 faizli ek hesap ile toplamda 55 bin TL’ye kadar nakit avans imkanı sunuyor.
- Garanti Bankası: Mobilden müşteri olanlara 25 bin TL’ye varan faizsiz kredi ve 25 bin TL’ye varan yüzde 0 faizli taksitli nakit avans ile toplam 50 bin TL’ye kadar nakit için 6 aya kadar vade imkanı sağlanıyor.
- Akbank: Mobilden banka müşterisi olanlara, yüzde 0 faizli 25 bin TL’ye varan 3 ay vadeli taksitli arta para ve 25 bin TL’ye varan yine 3 ay vadeli taksitli avansla toplam 50 bin TL’ye varan faizsiz nakit imkanı sunuluyor.
- QNB: Mobilden yeni müşteri olanlara 6 ay vadeli 20 bin TL ihtiyaç kredisi ve 3 ay vadeli 25 bin TL taksitli nakit avans imkanı sağlanıyor.
- Ziraat Bankası: Ziraat Mobil üzerinden müşteri olanlara 5 bin TL Bankkart Lira imkanı sunuluyor. Banka POS’undan yapılan tek seferde 2.500 TL ve üzeri alışverişlerde 500 TL, toplam 5.000 TL Bankkart Lira hediyesi verilirken, ücretsiz havale ile yüzde 50 indirimli fast hizmeti sağlanıyor.
- TEB: İlk kez TEB müşterisi olanlar için TEB kredi kartlarına 25 bin TL’ye kadar yüzde 0 faizle taksitli nakit avans imkanı sunuluyor.
- Denizbank: Cepten yeni müşterilere özel olarak 25 bin TL’ye varan taksitli nakit ve 10 bin TL’ye varan yüzde 0 faizli kredi imkanı sağlanıyor. Bu kampanya TROY kredi kartlarında geçerli olacak.
- Yapı Kredi: Aylık yüzde 4,03 vade farkıyla 36 aya kadar 50 bin TL yılbaşı kredisi sunuluyor.