Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Avukatlık, Noterlik ve Türk Medeni Kanunu’nda Yapılan Değişiklikler

    Bu içerikte, avukatlık ve noterlik hizmetlerinde yapılan güncel değişiklikler ile Türk Medeni Kanunu’ndaki yenilikleri detaylı bir şekilde keşfedin. Hukuk alanındaki gelişmeler hakkında bilgi sahibi olun.

    Bu içerikte, avukatlık ve noterlik hizmetlerinde yapılan güncel değişiklikler ile

    Avukatlık Kanunu’nda Yapılan Değişiklikler

    Yargıtay ve Danıştay tarafından yürütülen Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararları doğrultusunda, Avukatlık Kanunu’nda önemli değişiklikler gündeme gelmektedir. Bu kapsamda, avukatlık stajının fiilen engellenmemesi şartıyla, stajyerlerin herhangi bir işte sigortalı olarak çalışmaları, avukatlık staj sürelerini etkilemeyecek şekilde düzenlenmektedir.

    Ayrıca, adli ve idari yargı hakim ve savcı adayları ile yardımcıları dışında kalan kamu kurum ve kuruluşlarında görev alan personel, görev yerleri saklı kalmak kaydıyla, mahkemelerde staj yapabilecekler. Bu staj sürecinde, ilgilinin talebi doğrultusunda yıllık izinler de kullanılabilecektir.

    Kamu görevinde bulunan stajyerler, avukat yanında yapılacak staj sürecinde, kamu görevini aksatmayacak şekilde çalışma saatleri ve izin dönemlerini düzenleme fırsatına sahip olacaktır. Ancak, kamu görevlerinin niteliği gereği staj yapmanın mümkün olmadığı durumlarda, yine aylıksız veya ücretsiz izin alma hakları korunacaktır.

    Mevzuatta memur kadrolarına geçiş hakkı tanınan sözleşmeli personel, bu haklarını kazandıktan sonra yukarıda belirtilen hükümlerden yararlanabileceklerdir. Aylıksız veya ücretsiz izinler, diğer mevzuatlardaki sınırlamalara tabi olmayacaktır.

    Kamu kurum ve kuruluşlarında görevli stajyerlerin izin dönemleri ve çalışma saatlerine ilişkin detaylar, Cumhurbaşkanlığı tarafından çıkarılacak bir yönetmelikle belirlenecektir. Ayrıca, bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce avukatlık stajına başlamış olan kişilere, önceki hükümler uygulanmaya devam edecektir.

    Noterlik Kanunu’nda Değişiklikler

    Noterlik Kanunu’nda yapılan güncellemelerle, noterlerin tatil günleri ve saatlerinde çalışma usul ve esasları yeniden düzenlenmektedir. Noterlerin tatil günlerinde çalışabilmesi, Türkiye Noterler Birliği’nin mütalaası alınarak, Adalet Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak yönetmelikte detaylandırılacaktır.

    Noterlik Ücret Tarifesi her yıl mart ayı yerine ocak ayı başında güncellenecektir. Noterliklerde gerçekleştirilen işlemler ve düzenlenen kağıtlar için ödenecek olan vergi, resim, harç ve noterlik ücretleri, nakit veya banka kartı, kredi kartı gibi yöntemlerle tahsil edilecektir.

    Noterlerin vergi, resim ve harçlara ilişkin beyannameleri sadeleştirilecektir. Buna göre, bir önceki aya ait beyannamelerin her ayın ilk 5 iş günü içinde hazırlanması ve ilgili dairelere iletilmesi gerekecektir. Araç sicil ve tescil sistemi veri tabanındaki bilgiler, Karayolları Trafik Kanunu’nun ek 18. Maddesi çerçevesinde, kişi ve kurumlarla paylaşılacak ve bu işlem için Türkiye Noterler Birliği tarafından 2 lira katılım payı alınacaktır. Bu miktar, her yıl bir önceki yıla ilişkin yeniden değerleme oranında artırılacaktır. Ayrıca, genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinden katılım payı alınmayacaktır.

    El yazısıyla imzalanarak hazırlanan noterlik işlemleri, güvenli elektronik imzayla Türkiye Noterler Birliği’nin bilişim sistemine kaydedilecektir. Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı doğrultusunda, Yargıtay ve Danıştay başkanlıkları ile hakim ve savcı kadrolarına ilişkin düzenlemeler de yapılacaktır.

    Türk Medeni Kanunu’nda Değişiklikler

    Türk Medeni Kanunu’nda gerçekleştirilen değişiklikler ile adın değiştirilmesi, nüfus siciline kaydedilerek Basın İlan Kurumu’nun ilan portalında ilan edilecektir. İlanda; kararın verildiği tarih, hükmü veren mahkeme, dosyanın esas ve karar numarası, kişinin nüfusa kayıtlı olduğu yer, doğum tarihi, anne ve baba adı, eski adı ve soyadı ile yeni adı ve soyadı gibi bilgiler yer alacaktır.

    Boşanma davasının reddi durumunda, ortak hayatı kuramayan çiftlerin yeniden dava açabilmesi için gereken süre, 3 yıldan 1 yıla düşürülmektedir. Boşanma sebeplerinden biriyle açılmış olan davanın reddedilmesi ve bu kararın kesinleşmesinin ardından 1 yıl geçmesi halinde, ortak hayat yeniden kurulamamışsa, evlilik birliği temelden sarsılmış sayılacak ve eşlerden birinin talebiyle boşanmaya karar verilecektir.

    Teklifin 13 maddesinin kabul edilmesinin ardından, Komisyon Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, görüşmelere yarın saat 11.30’da devam edileceğini bildirmiştir.