Asya Para Birimlerinde Denge Arayışı
Investing.com — Çoğu Asya para birimi, ABD Başkanı Donald Trump’ın küresel ticaret tarifelerini artırma planlarına dair artan endişeler nedeniyle son günlerde sert kayıplar yaşadı. Ancak, Salı günü bazı para birimleri dengelendi. Özellikle Çin yuanı, bu süreçte daha da zayıfladı. Pekin, ABD ile ticaret savaşının daha da tırmanabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Trump’ın, Çin’e karşı tarifeleri artırma tehdidi, bu durumu daha da derinleştirdi. Dolar ise, ABD’de durgunluk korkularının artmasına rağmen pek fazla değer kazanamadı. Piyasalar, Federal Rezerv’in Trump’ın tarifelerinin potansiyel etkilerini dengelemek amacıyla bu yıl faiz oranlarını daha erken düşüreceğine dair beklentilerini artırdı.
Asya piyasaları, ardı ardına üç gün süren sert kayıpların ardından Salı günü toparlanma çabası içindeydi. Ancak Trump’ın tarifelerinin olası etkileri hakkında endişeler devam ediyor. Bu tarifelerin büyük bir kısmı, Çarşamba gününden itibaren yürürlüğe girecek. Japon yeni, Salı günü gerilese de son zirvelere yakın bir seviyede kaldı. Güvenli limanlara olan talep hâlâ yüksek.
Çin Yuanında Tarihi Düşüş
Çin yuanı, 19 aylık dip seviyesine ulaştı. USD/CNY çifti, %0.3 oranında artışla 7.3364 yuana yükseldi. Çin, Trump’ın tarifelerinden en çok etkilenen ülkeler arasında yer alıyor. Bu tarifeler, tüm Çin mallarına %54’lük bir vergi yükü getiriyor. Trump, Pazartesi günü, Pekin’in ABD’ye karşı uyguladığı %34’lük tarifeleri geri çekmemesi halinde, Çin’e %50 daha tarife uygulama tehdidinde bulundu. Ancak Pekin, Trump’ın bu tehdidini kınadı ve ticaret savaşında “sonuna kadar savaşmaya” hazır olduklarını vurguladı.
Çin’in, Trump’ın tarifelerine karşı yerel ekonomiyi güçlendirmek için bir dizi teşvik önlemi hazırladığı görülüyor. Ancak daha fazla mali ve parasal teşvik, yuan üzerinde baskı oluşturabilir. Özellikle, Çin’in büyümeyi desteklemek amacıyla kredi faiz oranlarını daha da düşürmesi halinde durum daha da ağırlaşabilir. Çin’in gösterge kredi ana faiz oranları, son iki yıldır rekor düşük seviyelerde seyrediyor.
Asya Para Birimlerinde Genel Durum
- Avustralya Doları (AUD/USD) %0.3 değer kaybetti. Nisan ayı başında tüketici güveninde keskin bir bozulma kaydedildi.
- Singapur Doları (USD/SGD) %0.4 düştü.
- Güney Kore Wonu (USD/KRW) yatay seyretti.
- Hindistan Rupisi (USD/INR), kısa bir süre 86 rupiyi aştıktan sonra %0.1 değer kazandı. Hindistan Merkez Bankası’nın yarın toplanarak faiz oranlarını 25 baz puan düşürmesi bekleniyor.
Doların Kırılganlığı
Dolar endeksi ve dolar endeksi vadeli işlemleri, Asya seansında sırasıyla yaklaşık %0.5 ve %0.2 düştü. Her iki gösterge de ayın başlarında kaydedilen altı aylık düşük seviyeye yakın kaldı. Dolar, Trump’ın politikalarının etkisine yönelik endişelerle sarsıldı. Bu politikaların, bu yıl ABD’de olası bir durgunluğa yol açabileceği düşünülüyor. Çeşitli yatırım bankaları ve aracı kurumlar, durgunluğa yönelik beklentilerini erkene çekmiş durumda.
Dolar, aynı zamanda Fed’in ekonomiyi desteklemek amacıyla faiz oranlarını erken ve daha büyük oranda düşüreceğine dair artan beklentilerden de etkileniyor. CME Fedwatch aracı, piyasaların en azından Temmuz ayına kadar 25 baz puanlık bir indirim fiyatlandırdığını gösteriyor. Fed’in Mart ayı toplantısının tutanakları Çarşamba günü açıklanacak ve faiz oranları hakkında daha fazla ipucu vermesi bekleniyor.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.