Asya Para Birimleri Değer Kaybediyor, Dolar Geriliyor
Investing.com — Pazartesi günü, çoğu Asya para birimi değer kaybederken, dolar da ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret tarifeleri nedeniyle resesyon ve küresel ekonomik bozulma korkularının artmasıyla birlikte gerileme yaşadı. Özellikle, Çin yuanı, Pekin’in hafta sonu artan tarifelere misilleme yapmasının ardından değer kaybetti. Ancak, Çin Halk Bankası’nın görünür müdahalesi, yuanın düşüşünü sınırladı.
Dolar 6 Aylık Dipleri Test Ediyor; Trump Tarifelerde Israrcı
Dolar endeksi ve dolar endeksi vadeli işlemleri, geçen hafta altı aylık dip seviyelere geriledikten sonra Asya seansında çok az hareket etti. Trump, hafta sonu yaptığı açıklamada, ABD’nin büyük ekonomilerle olan ticaret açığının düzeltilene kadar tarifelerin devam edeceğini belirtti. Ayrıca, Trump, küresel piyasalardaki son düşüşten etkilenmemiş gibi görünerek, tarifelerinin piyasalar için “ilaç” olduğunu ifade etti.
- Trump, geçen hafta Amerikan mallarına uygulanan tarifeleri düşürmeleri için baskı yapmak amacıyla birkaç büyük ekonomiye kapsamlı tarifeler uygulama planlarını açıkladı.
- Bu tarifelerin 9 Nisan’dan itibaren yürürlüğe girmesi bekleniyor.
- Trump, daha fazla sektöre yönelik tarifelerin de yolda olduğunu uyararak belirtti.
Korumacı politikalar genellikle dolara fayda sağlasa da, Trump yönetiminde ABD’de resesyon endişelerinin artması doları olumsuz etkiledi. Piyasalar ayrıca Federal Rezerv’in daha fazla faiz indirimine gideceğine dair beklentilerini keskin bir şekilde artırdı. ABD Hazine tahvil getirileri bu düşünceyle sert düştü ve doları daha da zayıflattı.
Çin Yuanı, Pekin’in Misilleme Yapmasının Ardından Değer Kaybediyor
Çin yuanının USDCNY paritesi, pazartesi günü %0,4 değer kazanarak yaklaşık üç ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu durum, Pekin’in Trump’ın tarifelerine ABD mallarına %34 gümrük vergisi uygulayarak misilleme yapmasının ve Washington’a karşı daha fazla önlem tehdidinde bulunmasının ardından gerçekleşti. Çin, Trump’ın tarifelerinden en çok etkilenen ülkeler arasında yer alıyor ve şimdi ABD’ye ihracatında %54 kümülatif tarife ile karşı karşıya kalmış durumda.
- Bu tür bir senaryo, ihracata dayalı Çin ekonomisi için olumsuz bir durum oluşturabilir.
- Ayrıca, Pekin’in tarifelerin etkisini dengelemek için daha fazla teşvik önlemi ve parasal gevşeme uygulamasına neden olabileceği düşünülüyor.
Ancak, daha fazla parasal gevşeme yuanı daha da baskı altına alacaktır. Daha geniş Asya para birimleri arasında, Japon yeni artan güvenli liman talebiyle kısa süreliğine altı aylık zirveye ulaşarak tek istisna oldu. Yen, güçlü ücret verileriyle de desteklendi. Bu durum, Japonya Merkez Bankası’nın faiz artırma olasılığını artırıyor. USDJPY paritesi %0,4 düşerek 146,31 yene geriledi. Daha önce 144,82 yene kadar düştüğü gözlemlendi.
Avustralya doları ise AUDUSD paritesi %0,3 düşüş yaşadı. Avustralya Hazine Bakanı Jim Chalmers, ekonominin Çin’e olan maruziyeti nedeniyle ABD tarifelerinden etkilenebileceği konusunda uyardı. Ayrıca, bu yıl Avustralya Merkez Bankası’ndan daha fazla faiz indirimi beklediğini vurguladı. Güney Kore wonu USDKRW paritesi %0,5 yükselirken, Hindistan rupisi USDINR paritesi 85,5 rupi civarında sabit kaldı.
Gelen haberlere göre, Hindistan, Washington ile ticaret görüşmeleri devam ettiği için Trump’ın tarifelerine karşı herhangi bir misilleme planlamıyor.
Bu makale yapay zeka destekli olarak oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.