Asya Ekonomisinde Önemli Gelişmeler
Bugün açıklanan verilere göre Japonya’da şubat ayı sanayi üretimi aylık bazda yüzde 2,5 artarak piyasa beklentilerini geride bıraktı. Bu artış, Japon ekonomisinin toparlanma sürecine girdiğine dair umutları artırıyor. Ayrıca, şubatta perakende satışlar aylık yüzde 0,5, yıllık ise yüzde 2 oranında bir artış gösterdi. Bu veriler, tüketici harcamalarının da canlandığını işaret ediyor. Konut başlangıçları da yıllık bazda yüzde 2,4 artış göstererek, inşaat sektöründe de olumlu bir atmosferin olduğunu ortaya koydu.
Çin’de ise, mart ayı imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 50,4, hizmet sektörü PMI ise 50,8 olarak açıklandı. Bileşik PMI değeri ise 51,4 olarak kaydedildi. Bu veriler, Çin ekonomisinin yavaş ama istikrarlı bir büyüme kaydettiğine işaret ediyor.
Güney Kore ve Japonya’da otomotiv hisseleri, küresel piyasalarda yaşanan belirsizlikler nedeniyle değer kaybetmeye devam ediyor. Özellikle Trump’ın tarifelerin tüm ülkeleri kapsayacağını açıklaması, ticaret savaşları endişelerini yeniden alevlendirmiş durumda. Bu durum, Asya borsalarında olumsuz bir etki yaratmaya devam ediyor. Asya borsaları genel olarak negatif bir seyir izliyor.
- Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 4 düşüşle 35.624 puandan kapandı.
- Güney Kore’de Kospi endeksi ise yüzde 3 azalışla 2.481 puana geriledi.
- Hong Kong’da Hang Seng endeksi, yüzde 1 değer kaybıyla 23.188 puandan işlem görüyor.
- Çin’de Şanghay bileşik endeksi de yüzde 0,5 değer kaybederek 3.336 puandan işlem görmekte.
Hindistan’da ise, piyasaların tatil sebebiyle kapalı olacağı belirtiliyor. Bu durum, bölgedeki genel ekonomik aktiviteyi etkileyecektir.