Asya Borsalarında Alıcılı Seyir
Asya borsalarında, özellikle Çin hariç, alıcılı bir seyir gözlemleniyor. Çin’de sanayi üretimi, yıllık bazda yüzde 5,3 artış gösterdi; ancak bu, piyasa beklentilerinin altında kaldı. Öte yandan, perakende satışlar yıllık bazda yüzde 4,8 artışla öngörüleri aşarak dikkat çekti.
Japonya’da ise GSYH, üçüncü çeyrekte yüzde 0,9 oranında büyüyerek tahminleri geride bıraktı. Ancak sanayi üretimi, yıllık bazda yüzde 2,6 azaldı. Dolar/yen paritesinde yükseliş eğilimi, üst üste beşinci işlem gününe taşınırken, parite şu sıralarda 156,2 ile Temmuz’dan bu yana en yüksek seviyeden işlem görüyor.
Analistler, yendeki değer kaybının ülkenin ihracatçı şirketlerine olumlu yansıdığını belirterek, bu durumun hisse senedi piyasalarında alış ağırlıklı bir seyri desteklediğini ifade etti. Bununla birlikte, Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) gelecek dönemde atacağı adımlara ilişkin belirsizliklerin arttığına da dikkat çekti. Ülke ekonomisinde gözlemlenen aktivite artışının, enflasyon baskısını artırabileceği öngörülüyor. Bu bağlamda, analistler, bankanın Şubat ayında faiz artırma ihtimalinin güçlenmeye devam ettiğini vurguladı.
ABD ile Olası Ticaret Savaşı Gündemi Meşgul Ediyor Çin’de perakende satışların beklenenin üzerinde artması, ülkedeki deflasyon endişelerinin sınırlı da olsa yatışmasına katkı sağladı; ancak önümüzdeki dönemde ABD ile yaşanacak olası bir ticaret savaşı korkusu, risk iştahını törpülemeye devam ediyor.
Söz konusu gelişmelerle birlikte, Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,4 artışla 38.638 puandan, Güney Kore’de Kospi endeksi de yüzde 0,1 yükselişle 2.421 puandan kapandı. Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,3 değer kazanarak 19.478 puana, Çin’de ise Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,8 değer kaybıyla 3.351 puana geriledi. Ayrıca, Hindistan’da tatil nedeniyle piyasalar bugün kapalı olacak.