Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Alarko Carrier 2025 Hedefleri ve İhracat Stratejileri

    Alarko Carrier’ın 2025 hedefleri ve ihracat stratejilerini keşfedin. Sektördeki yenilikçi adımları ve global pazardaki rolünü öğrenin.

    Alarko Carrier'ın 2025 hedefleri ve ihracat stratejilerini keşfedin. Sektördeki yenilikçi

    Mehmet Hanifi GÜLEL

    Alarko Carrier, 2025 yılına hızlı bir başlangıç yaparak dikkat çekiyor. Uzun yıllardır enerji verimliliği yüksek, insan ve çevre dostu, kaynak kullanımını minimize eden ürünler geliştirmeye öncelik verdiklerini belirten Alarko Carrier CEO’su Cem Akan, 2025 yılını ‘yeniden yapılanma yılı’ olarak planladıklarını vurguladı. Akan, 2024 yılını 184 milyon dolar ciro ile kapattıklarını ve toplam ihracatlarının yaklaşık 30 milyon dolar olduğunu ifade etti.

    Akan, “Gebze fabrikamızda üreterek ihraç ettiğimiz ürünler konusunda sektör lideriyiz. İhracat hacmimizin cirodaki payı yüzde 30 oranında arttı. Kazan ihracatımızın ise yüzde 80’ini ABD’ye gerçekleştiriyoruz. Bireysel klimada yüzde 20, ısı pompasında ise yüzde 25 büyüme sağladık. Dalgıç pompadaki sektör liderliğimizi korumaya devam ediyoruz” dedi.

    “Ana İhracat Pazarımız Ortadoğu”

    Akan, ihracatlarının sürekli bir büyüme gösterdiğini; klima santralleri, kombiler, kazanlar, sirkülasyon pompaları, fancoil’ler ve çatı tipi klimaların ihraç ürünlerinin büyük bir kısmını oluşturduğunu dile getirdi. “Avustralya’dan Almanya’ya, Ortadoğu’dan Afrika ülkelerine kadar geniş bir yelpazede yaklaşık 70 ülkeye yaptığımız ihracat, ciromuzun yüzde 16’sını oluşturuyor. Ana ihracat pazarımız Ortadoğu’da yer alıyor. Önümüzdeki dönemde Avrupa ve Güney Amerika’ya olan ihracatımızın da artacağını öngörüyoruz” diye ekledi.

    “Hidrojenli Kombi Üretimine Hazırlanıyor”

    Akan, enerji verimliliği sunan ürünlerine ve projelerine değinirken, gelecek günlerde hidrojenli kombinin prototipinin hazır olacağını müjdeledi. “Bu teknolojinin ticarileşmesi ve seri üretime geçişi bir hazırlık süreci gerektiriyor. İngiltere bu konuda oldukça ileri seviyede. Biz de çalışmalarımızı Sussex Üniversitesi ile ortaklaşa yürütüyoruz. Dağıtım hattı değiştiğinde hazırlıklı olmamız gerekiyor. Sektörün öncülerinden biri olmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

    Akan, “Abound” adında yeni bir enerji verimliliği projesine de değinerek, büyük metrekareli zincir mağazaların enerji tüketim verilerini inceleyen, analiz eden ve yapay zeka kullanarak bunları optimize eden bu sistemin, zincir mağazaların enerji tüketimini yüzde 10 ile 15 arasında azaltmayı hedeflediğini aktardı. Abound’un çok yakında piyasada olacağını da belirtti.

    Yakın zamanda petrol platformları için iklimlendirme sistemi üretmeye başladıklarını belirten Akan, bu alandaki ilk müşterilerinin Katar olduğunu ifade etti. “Şimdi de iklimlendirme sistemlerinin çok önemli olduğu veri merkezleri için ürün geliştirmeye başladık. 2025, yeni iklimlendirme çözümleriyle yeniden yapılandığımız bir yıl olacak” şeklinde konuştu.

    “Isı Pompasına Uygulanacak Teşvik Döviz Açığını Kapatır”

    Geleceğin iklimlendirme çözümleri arasında yer alan ısı pompası teknolojisinin Türkiye pazarında henüz uzun bir yol kat edilmesi gerektiğine dikkat çeken Cem Akan, “Isı pompasının satış adetleri, nüfusu ve iklimi bizimle benzer ülkelerde yıllık 100-150 bin adet civarında. Ne yazık ki Türkiye pazarında ise henüz 25 bin adet seviyelerindeyiz. Bu konuda gideceğimiz daha çok yol var. Üstelik bir güneş paneli ve batarya gibi sistemlerle desteklendiğinde, enerji tüketiminin sıfıra indiği ısı pompası kesinlikle çok değerli bir sistem. Eğer gerekli teşvikler sağlanırsa, bu Türkiye’nin enerji ve döviz açığını kapatacak önemli bir adım olabilir” dedi.