Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    ABD’nin Tarife Müzakereleri ve Küresel Piyasalara Etkisi

    ABD’nin tarife müzakereleri, küresel piyasalarda dalgalanmalara yol açarak ticaret dinamiklerini nasıl etkiliyor? Detaylar burada!

    ABD'nin tarife müzakereleri, küresel piyasalarda dalgalanmalara yol açarak ticaret dinamiklerini

    ABD’nin mütekabiliyet esasına dayalı olarak uyguladığı gümrük tarifeleri ile ilgili müzakerelere başlanması, küresel piyasalarda iyimser bir hava yaratırken, bugün tatil dolayısıyla ABD ve Avrupa borsaları kapalı olacak. ABD Başkanı Donald Trump’ın “Önce Amerika” politikası çerçevesinde uyguladığı gümrük tarifeleri, küresel ticaretin belirsizlik unsurlarından biri olmaya devam ediyor. Ancak, ABD yönetiminin tarife konusunda müzakere masasına oturmaya açık tavrı ve ilgili ülkelerle sürdürülen görüşmeler, piyasalarda olumlu bir etki yaratmaktadır.

    Önceki gün Japon yetkililerle bir araya gelen Trump, dün de İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’yi Beyaz Saray’da ağırladı. Trump, Avrupa Birliği (AB) ile bir ticaret anlaşması yapılabileceğini dile getirerek, bu konuda olumlu sinyaller verdi. Tarife müzakerelerinin en büyük adımının Trump’ın Çin yönetimi ile bir araya gelmesi olacağı öngörülüyor ve bu yönde de gelişmeler yaşanıyor. Trump, dün Oval Ofis’te, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in temsilcileri ile görüşmelere başlamak için girişimlerde bulunduğunu belirtti. Ancak, kendisi ile Şi arasında doğrudan bir iletişim olup olmadığına dair sorulara yanıt vermekten kaçındı.

    Öte yandan, ABD’nin karşılıklı tarifeler üzerinden ticaret ortaklarıyla sorun yaşaması halinde, bu durumun ülkedeki enflasyonist baskıları artırabileceğine dair endişeler de sürüyor. ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Şu ana kadar açıklanan tarife artışlarının seviyesi beklenenden çok daha büyük. Aynı durumun ekonomik etkileri için de geçerli olması muhtemel; bu etkiler arasında daha yüksek enflasyon ve daha yavaş büyüme yer alacaktır.” ifadelerini kullanmıştı.

    Powell’a Yönelik Eleştiriler

    Trump, Fed Başkanı Powell’a yönelik sert eleştirilerde bulunarak, “Gidecek, eğer (görevden) ayrılmasını istersem ayrılır. İşini yaptığını sanmıyorum. Her zaman çok geç kalıyor, biraz yavaş ve ondan memnun değilim. Eğer gitmesini istersem, inanın bana hemen gider.” açıklamasında bulundu. Trump, Powell’ın para politikaları üzerindeki etkisine vurgu yaparak, faiz oranlarının düşmesi gerektiğini savundu. Bu durum, Trump ile Fed arasında bir politika uyuşmazlığı olabileceği endişelerini yeniden gündeme getirdi.

    Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, gelecek hafta yayımlanacak Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda önemli aşağı yönlü revizyonlar yapılacağını ancak resesyon öngörülmediğini belirtti. Makroekonomik veri tarafında, ABD’de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 12 Nisan ile biten haftada 215 bine düşerek piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti. Ayrıca, sigorta şirketi UnitedHealth, bu yıla dair kar beklentilerini düşürdüğü bilançosunu açıkladı ve hisseleri yüzde 22’den fazla değer kaybetti. Netflix ise 2025’in ilk çeyreğine ilişkin bilançosunu duyurdu ve bu yılın ilk çeyreğinde gelirinin geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 12,5 artışla 10,5 milyar dolara çıkışını açıkladı.

    Tahvil, Altın, Dolar ve Borsa Durumu

    Bu gelişmeler ışığında, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,33 seviyesine yükselirken, altının ons fiyatı dün 3.358 doları test etmesinin ardından, ticaret savaşlarının durulabileceği beklentileriyle risk algısının azalmasıyla yüzde 1 düşüşle 3.314 dolardan kapandı. Dolar endeksi ise yüzde 0,1 düşüşle 99,4 seviyesine geriledi. New York Borsası’nda dün S&P 500 endeksi yüzde 0,13 artarken, Nasdaq endeksi yüzde 0,13 ve Dow Jones endeksi yüzde 1,33 değer kaybetti. ABD’de piyasalar, Kutsal Cuma Günü tatili nedeniyle bugün kapalı olacak.

    Avrupa’da Tarife Müzakereleri Üzerine Değerlendirmeler

    Avrupa borsalarında dün İngiltere hariç satıcılı bir seyir izlenirken, tarife müzakerelerine dair haber akışı ve bölgedeki ekonomik veriler yatırımcıların dikkatini çekiyor. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Beyaz Saray’da Trump ile yaptığı görüşmede, ABD’nin karşılıklılık esasına dayalı tarifeler konusundaki anlaşma olasılığına dair umutlu olduğunu ifade etti. Meloni, ABD ile birlikte büyümek için en iyi orta yolun bulunması gerektiğini vurgulayarak, “ABD’nin güvenilir bir ortak olduğuna inanmasam bugün burada olmazdım.” dedi.

    Öte yandan, Avrupa Merkez Bankası (ECB), piyasa beklentileri doğrultusunda üç temel politika faizini 25 baz puan düşürdü. ECB Başkanı Christine Lagarde, ticaret gerginliklerinin ekonomik büyümeye yönelik aşağı yönlü riskleri artırdığını belirtti. Avrupa’daki ekonomik görünümde belirsizliklerin devam ettiğine işaret eden Lagarde, Avro Bölgesi ihracatçılarının ticarette yeni engellerle karşı karşıya olduğunu vurguladı. Tarife etkilerinin büyümeye olumsuz yansıyabileceğini ifade eden Lagarde, üretilen malların yeni pazarlara yönelmesinin de beklenildiğini söyledi.

    Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha, Rusya-Ukrayna savaşının sona erdirilmesi için geçici ateşkesin sağlanması gerektiğini dile getirdi. Dün, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yatay seyrederken, Almanya’da DAX 40 yüzde 0,49, İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,24 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,6 geriledi. Avrupa’da piyasalar, Kutsal Cuma Günü tatili nedeniyle bugün kapalı olacak.

    Asya Piyasalarında Son Durum

    Asya tarafında, tarife görüşmelerinin hızlanması bölge borsa endekslerini desteklemesine karşın, Çin’de satış ağırlıklı bir seyir gözlemleniyor. Trump, Oval Ofis’te başkanlık kararnameleri imzaladıktan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Çin ile tarife müzakerelerine ilişkin soruya yanıt veren Trump, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile olan “çok iyi” ilişkisini sürdürdüğünü belirtti. Güney Kore, ekonomiyi desteklemek için 8,6 milyar dolarlık ek bütçe açıkladı. Japonya’da ise mart ayında Tüketici Fiyat Endeksindeki artış yıllık yüzde 3,6, aylık yüzde 0,3 olarak gerçekleşti. Ülkede çekirdek enflasyon ise yüzde 3,2 artarak piyasa beklentilerine paralel bir seyir izledi. Bu gelişmelerle, kapanışa yakın, Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,9 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,5 yükselirken, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,4 geriledi. Hong Kong’da ise tatil dolayısıyla piyasalar bugün işlem yapmıyor.

    Yurt İçi Piyasalardaki Gelişmeler

    Yurt içinde ise dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,40 değer kazanarak 9.396,02 puandan tamamladı. Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) BIST 30 endeksine dayalı nisan vadeli kontrat ise dün akşam seansında normal seans kapanışına göre yatay seyirle 10.305,00 puanda işlem gördü. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 350 baz puan artırarak yüzde 46 olarak belirledi. Ayrıca, Merkez Bankası gecelik vadede borç verme faiz oranını yüzde 46’dan yüzde 49’a, gecelik vadede borçlanma faiz oranını ise yüzde 41’den yüzde 44,5’e yükseltti. TCMB, 20 Mart 2025 tarihinde ara verilen bir hafta vadeli repo ihalelerine tekrar başlanması kararı aldı.

    Dolar/TL, dün yüzde 0,30 azalışla 38,0208’den kapanırken, bugün bankalararası piyasanın açılışında önceki kapanışının yüzde 0,3 üzerinde 38,1450 seviyesinden işlem görüyor. Analistler, bugün yurt içinde ve yurt dışında veri gündeminin sakin olacağını belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.500 ve 9.600 seviyelerinin direnç, 9.300 ve 9.200 puanın ise destek konumunda olduğunu ifade etti.