Çin Ticaret Bakanlığı, 27 ABD şirketinin ihracat kontrolü veya yasakları listesine eklendiğini duyurdu. Bu şirketlerden 16’sının, askeri ve sivil amaçlar için kullanılabilecek ürünlerinin ihracatına yasak getirildiği bildirilmektedir. Ayrıca, 11 şirket de “güvenilmez varlık” listesine alınmıştır.
Bakanlık, 16 ABD şirketinin, Çin’in ulusal güvenliğini koruma ve uluslararası yükümlülüklere uygunluk sağlama amacıyla ihracat kontrol listesine dahil edildiğini vurguladı. Bu durum, özellikle savunma, havacılık, insansız hava araçları (dron), istihbarat ve lojistik alanlarında faaliyet gösteren şirketler için geçerlidir. Bu şirketlerin, Çin’e yapacağı ihracatlar sıkı denetim altına alınacaktır.
İçinde Skydio ve BRINC Drones gibi insansız hava aracı üreticilerinin de bulunduğu 11 şirketin, Çin’in egemenlik ihtilafı yaşadığı Tayvan ile teknoloji iş birliği yaptığı gerekçesiyle “güvenilmez varlık” listesine alındığı belirtildi.
ABD’li Şirketler Üzerine Antidamping Soruşturması
Bakanlık, ABD ve Hindistan’dan ithal edilen bazı tıbbi tomografi tüpü ürünlerine yönelik bir damping soruşturması başlatıldığını ve bu ürünlerin genel ithalatına yönelik rekabet soruşturması açıldığını da duyurdu. Ayrıca, Çin Devlet Piyasa Düzenleme İdaresi, ABD merkezli çok uluslu kimya şirketi Dupont’un Çin’deki iştirakine yönelik tekelleşme karşıtı yasaları ihlal etme şüphesiyle soruşturma başlattı.
Çin Gümrükler Genel İdaresi, ABD’den gelen 6 şirketin, Çin’e kanatlı hayvan ürünleri ve süpürge darısı ihracatı izinlerini iptal ettiğini açıkladı.
Trump’ın “Karşılıklı Tarife” Artışı
Bu gelişmeler, ABD Başkanı Donald Trump’ın “karşılıklı tarifeler” çerçevesinde Çin’e ek yüzde 34 gümrük tarifesi getireceğini açıklamasının hemen ardından yaşandı. Washington yönetimi, Çin’e uygulanan yüzde 10’luk baz tarifeye ek olarak yüzde 24’lük “karşılıklı tarife” ile toplamda yüzde 34’lük bir ek gümrük tarifesi uygulanacağını bildirmişti.
Yeni tarifelerle birlikte, ABD’nin Çin’den ithal ettiği ürünlere uygulanan asgari gümrük tarifesi yüzde 54’e kadar yükselmiştir. Pekin yönetimi de, ABD’nin uyguladığı bu yüzde 34’lük tarife artışına karşılık olarak aynı oranda ek tarifeler koyacağını duyurdu ve bunun yanı sıra bazı nadir toprak elementlerinin ihracatında kısıtlamalar getirmiştir.