ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan İsrail’e Mektup
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, düzenlediği günlük basın toplantısında, ABD’nin İsrail’e, Gazze’deki insani durumun iyileştirilmesi talebiyle bir mektup gönderildiğini doğruladı. Miller, bu mektubun içeriği hakkında bilgi vererek, “Bakan Antony Blinken, Savunma Bakanı Lloyd Austin ile birlikte, pazar günü İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’e, Gazze’ye ulaşan insani yardım seviyeleriyle ilgili endişelerimizi açık bir şekilde ifade eden bir mektup yazdı.” dedi.
Miller, normal koşullarda bu mektubu açıklamayı hedeflemediklerini belirterek, “Artık kamuoyu bu konuda bilgi sahibi olduğu için, bunu teyit etmekten ve hakkında konuşmaktan mutluluk duyuyorum.” ifadelerini kullandı. Ayrıca, İsrail’e, insani yardımın iyileştirilmesine yönelik harekete geçmesi için 30 gün süre verildiğini de vurguladı.
Askere Yardım Uyarısı
Miller, İsrail’in bu 30 gün içinde Gazze’deki insani durumu iyileştirmek için adım atmaması durumunda bazı askeri yardımların kesilebileceği uyarısında bulundu. Mektubun, Filistinli sivillere ulaşan insani yardım seviyeleriyle ilgili devam eden uzun süreli görüşmelerin bir parçası olduğunu ve ABD’nin bu konudaki endişelerinin ciddiyetle ele alınması gerektiğini ifade etti.
İsrail’e verilen 30 günlük sürenin, 3 hafta sonra gerçekleşecek olan ABD seçimleriyle bir bağlantısının olup olmadığını sorduğunda Miller, bu tür taleplerin daha önce de yapıldığını belirtti. Gazze’ye yardım kamyonlarının geçişlerinin bu süreçte zaman zaman arttığını da sözlerine ekledi.
Miller, İsrail’e yapılan mektuplu ihtarın, son birkaç ayda yardımların yüzde 50’den fazla düşmesi ve eylül ayında en düşük seviyeye ulaşmasıyla doğrudan bağlantılı olduğunu dile getirdi.
Yüzer İskelenin Zorlu Süreci
ABD Başkanı Joe Biden, 7 Mart’ta yaptığı son “Birliğin Durumu” konuşmasında, Gazze halkına insani yardımların ulaştırılması amacıyla bölgeye yüzer iskele kurulacağını açıklamıştı. Ancak, İsrail’in kara sınırından Gazze’ye insani yardım girişlerini engellemesine çözüm olarak düşünülen yüzer iskelenin kurulumu, iki aydan fazla sürerek 17 Mayıs’ta tamamlanmıştı. Ne var ki, 25 Mayıs’ta meydana gelen bir fırtına sonucu yüzer iskele parçalanmış ve “fiyasko” eleştirilerine maruz kalmıştı. Onarımlarının ardından, 7 Haziran’da yeniden yerine kurulmuştu.
Pentagon, ilk olarak bu yüzer iskelenin maliyetinin 320 milyon dolar olduğunu açıklamışken, ikinci kurulum için tamir dahil toplam maliyetin yaklaşık 230 milyon dolar olarak yeniden belirlendiğini bildirmişti. Bu süre zarfında, yüzer iskele deniz koşulları nedeniyle sık sık kullanılamaz hale gelmiş ve yerinden çıkarılarak İsrail’in Aşdod Limanı’nda tutulmuştu.
Biden, Washington’da gerçekleştirilen NATO Zirvesi’nin ardından düzenlenen basın toplantısında, Gazze kıyısına kurulan yüzer iskelenin projesi hakkında, “Ortaya koyduğum bazı şeylerin başarısız olması nedeniyle hayal kırıklığına uğradım.” şeklinde değerlendirmelerde bulunmuştu.